Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
Może tak być - natomiast jakichś tam zmian nie trzeba się bać. Pomagają one wzmacniać jakieś słabe ogniwa, przełamują stagnację, pozwalają redukować przeciążenia jakich konkretnych mięśni.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
nightingal
Może tak być - natomiast jakichś tam zmian nie trzeba się bać. Pomagają one wzmacniać jakieś słabe ogniwa, przełamują stagnację, pozwalają redukować przeciążenia jakich konkretnych mięśni.
Ja absolutnie zmian sie nie boje, wręcz odwrotnie... mam problemy, żeby trzymać się planu dłuższy czas, dlatego przetasowanie ćwiczeń co jakiś czas, wprowadzanie innych ich wersji, zmiany proporcji MC/WL/Przysiady w skali tygodnia, będę praktykować + testowanie różnych ćwiczeń uzupełniających.
Tylko zastanawiam się, czy dobrym rozwiązaniem na podciągnięcie siły w danym ćwiczeniu jest wprowadzenie go 2xw tyg, czy raczej lepiej sprawdzą się tu cwiczenia wzmacniające mięśnie, które biorą w nim udział?
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
Ja osobiście nie lubię na daną partię dwóch treningów w tygodniu, bo się źle wtedy regeneruję. Niemniej jednak jeśli to będą treningi na różnych ćwiczeniach i nie z jakąś kosmiczną objętością - to działa taki układ nieźle. Ćwiczenia wzmacniające mięśnie biorące współudział w danym ćwiczeniu tak czy tak można odpowiednio stymulować.
Szacuny
0
Napisanych postów
15
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
4556
hej, mam pytanie o dokładanie ciężaru, czy jest sens zwiększać ciężar w MC , jeśli przy 55kg super czuje poślady i taśmę ud, a kiedy dodaje kg niby technikę trzymam, jestem w stanie wykonać 12-15 powtórzeń ale zaczynam bardziej odczuwać napięcie w plecach niż dół.
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
Nie wiem jak wygląda Twój trening - ale ogólnie można w poszczególnych seriach dawać różne ciężary i taka jedna seria gdzie powalczysz o większy ciężar nie koniecznie czując super pompę to fajny inny bodziec treningowy. Oczywiście o ile technika nie kuleje na tym większym ciężarze.
Szacuny
732
Napisanych postów
3413
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
37245
Wiekszy ciezar obnaza slaba technike i ta powinnac byc priorytetem. Po jakims czasie to samo obciazenie przestanie stymulowac cokolwiek. Czlowiek ma duze zdolnosci adaptacyjne.
Szacuny
1732
Napisanych postów
2711
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
241251
Mam pytanie. Chce włączyć do planu podciąganie (niedawno zaczęłam), ale podciągnę się max 2 razy (w pierwszej i drugiej serii) potem już jeden raz. Jak dobrze rozplanować serie? W sensie, czy lepiej zrobić ileś serii po max1,2 powtórzenia, czy określoną ilość serii plus np opuszczanie?
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
Ale maksy w jakim ćwiczeniu - bo to zależy. No i max rozumiany jako maksymalny ciężar jaki jesteśmy wstanie strzelić na jedno powtórzenie czy np. maksymalna liczba powtórzeń na jakimś ciężarze??