Szacuny
20
Napisanych postów
734
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
41953
Czy to prawda, że wykonując cardio/interwały na koniec treningu siłowego niszczymy sobie tym sposobem mięśnie? Słyszałam, że trening siłowy zle odbija się na naszych mięśniach, organizm wyczerpany z energii z węglowodanów zaczyna ja spożywać z tłuszczów ale także z białka i mięśni. I cardio niszczy mięśnie. To w takim razie lepiej odpuścić sobie cardio/interwały na koniec treningu siłowego?
Szacuny
0
Napisanych postów
79
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
17703
Miałam założony już własny wątek jednak dotyczył on innej sprawy. Jeśli mogę to wklejam link : https://www.sfd.pl/Ilość_cardio_w_treningu.-t1139786.html . Tam też znajduje się ankieta. Nie chcę jednak tworzyć wątku z dziennikiem, gdyż wiem że nie będę miała czasu ani ochoty prowadzić go.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
BlueberryGirl
Czy to prawda, że wykonując cardio/interwały na koniec treningu siłowego niszczymy sobie tym sposobem mięśnie? Słyszałam, że trening siłowy zle odbija się na naszych mięśniach, organizm wyczerpany z energii z węglowodanów zaczyna ja spożywać z tłuszczów ale także z białka i mięśni. I cardio niszczy mięśnie.
To w takim razie lepiej odpuścić sobie cardio/interwały na koniec treningu siłowego?
To zależy ile cardio i jakie interwały. Na pewno tego typu aktywności po ptreningu nie są rozwiązaniem idealnym, ale jak się nie ma możliwości zrobienia ich w inny dzień - to można to rozwiązać robiąc tego typu rzeczy po treningu siłowym. Nie każdy może sobie poświęcić cały tydzień na aktywność fizyczną. także nie panikowałbym - tylko odpowiednio dobrał formę interwału np. krótka tabata jest fajnym rozwiązaniem lub nie za długie cardio.
Szacuny
8
Napisanych postów
270
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
3864
Mam problem z rozgrzewką - co chwila czytam inne opinie na ten temat ale ogólnie wyszło na to, że wszelkie wymachy, krążenia, ruchy rotacyjne są złe. W takim razie jak to robić, żeby na treningu nie narobić sobie kontuzji? Czy są jakieś konkretne filmiki instruktażowe co i jak wykonywać bo na YT mi przynajmniej nie udało się nic fajnego znaleźć.To znaczy jest tego mnóstwo ale co trener to inna opinia. Nie wiem skąd czerpać informacje.
Może ktoś z Was mógłby polecić jakieś przykłady ćwiczeń po kolei na rozgrzewanie poszczególnych partii, stawów- filmiki lub poradniki?
Zmieniony przez - Milka91 w dniu 2017-03-18 19:37:48
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
Moim zdaniem wymachy są ok, niektóre krążenia - też są w miarę ok (sporo zależy od indywidualnych predyspozycji ćwiczącego), poza tym rozgrzewać się można wykonując normalne ruchy jak podczas poszczególnych ćwiczeń.
Szacuny
8
Napisanych postów
270
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
3864
No właśnie doszłam do wniosku, że przed rozpoczęciem treningu w ogóle spróbuję zrobić około 20-30powtorzen takich ruchów jak np przy wyciskaniu na barki, uginanie przedramion jak do bicepsa,wznosy ramion itd. Na dolne partie to przysiady bez obciążenia i np wznosy nóg do klatki, dynamiczne skłony. Tak by było ok?
A czy przykładowo jeśli zaczynam robić przyciąganie drążka do klatki to dobrze by było zrobić jedną serie wstępną ok 15 powtórzeń z najmniejszym ciężarem i dopiero potem zaczynać właściwy trening i tak przy każdym ćwiczeniu z kolei?
Szacuny
8
Napisanych postów
270
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
3864
Czy zajęcia raz w tygodniu pilates+stretching jako dodatek do treningu na siłowni to dobry pomysł? Chciałabym polepszyć mobilność i potrafić lepiej się rozciągac a akurat w spa niedaleko mojego domu są takie zajęcia, może warto by było skorzystać?