Szacuny
44
Napisanych postów
842
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
71137
Pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale chętnie zobaczę jakieś opinie: trening 3 dni w tygodniu – FBW czy split? Z FBW mam ten problem, że po 2 dniach nie całkiem się regeneruję i kolejny trening robię jeszcze z DOMSami, osłabiona. Z drugiej strony teraz mam taki układ, że we wtorki i czwartki ćwiczę na siłowni, a w soboty, ewentualnie niedziele, w domu (mam 2 lekkie gryfy, obciążenie 4x2.5kg, 4x1.25kg, 4x1kg + drążek; już skleciłam jakiś FBW i wydaje mi się przyzwoity), więc mogłabym nieco zluzować z obciążeniami i może jakoś by szło – czy jednak rozsądniej i korzystniej jest wybrać split?
Szacuny
368
Napisanych postów
11555
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
103176
Split jest całkiem ok . Tylko zadaj sobie jedno, jedynie pytanie...: "czy ćwicząc splitem nie pominę mniej lub bardziej świadomie tych partii których nie lubię robić?" Jeżeli masz solidną samodyscyplinę - to nie ma problemu
Szacuny
44
Napisanych postów
842
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
71137
Mhm... Wydaje mi się, że chyba mam tę samodyscyplinę W każdym razie, jeśli będę miała dobry plan, to nic nie pominę - tylko pozostaje właśnie kwestia tego dobrego planu (w tym dostosowania go do jednego dnia w domu. Myślę, że w tym przypadku mogę zrobić tylko podział nogi//klatka+plecy//barki, biceps, triceps - i te ostatnie bym robiła w domu. Nie do końca mi się to podoba, bo to jednak zbyt małe partie, ale inne rozłożenie nie przychodzi mi do głowy ).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
Partie można dzielić na milion sposobów. Twój jest ok, bo uwzględnia Twoje ograniczenia - czyli tylko 2 treningi na siłowni a jeden w domu.Teraz kwestia, żeby dobrać odpowiednio ćwiczenia.
Szacuny
44
Napisanych postów
842
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
71137
Ok, a jakiś inny podział jest możliwy w tym przypadku? Nic mi nie przychodzi do głowy (oprócz tego FBW, który też jako tako zrobię w domu). Ćwiczyłam już takim zestawem i była naprawdę znacząca różnica między poszczególnymi dniami, tzn. nogi mega ciężko, klatka+plecy średnio, a przy tych ostatnich ledwo się spociłam ;p Nie wiem, czy to korzystne i czy nie lepiej mieć bardziej zbliżonych treningów?
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
Podzielić można na wiele sposobów - ale w domu nie poszalejesz, bo pisałaś że ciężaru nie masz za bardzo. Małym partiom wystarczy - dużym już może być kiepsko.
6781
Napisanych postów
36331
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
682100
Rozumiem, że chodzi Ci o ten pierwszy trening rozpisany na 8 tygodni? Jeśli tak to jak najbardziej dobry trening. Dużo dziewczyn go robiło i były zadowolone. Polecam