Klasyczne produkty termogeniczne zazwyczaj zaprojektowane są na bazie składników, które skutecznie podnoszą poziom termogenezy, co przekłada się m.in. na zwiększenie poziomu lipolizy. Badacze z Tennessee udowodnili, że leucyna i resveratrol powinny również stanowić składową tego typu stacków, gdyż ich kombinacja skutecznie wspomaga odchudzanie. [...]
Wykorzystanie wsparcia farmakologicznego zazwyczaj powiązane jest z blokowaniem osi podwzgórze-przysadka, gdzie dochodzi do ograniczenia funkcji naturalnej produkcji testosteronu, a to z kolei prowadzi do atrofii jąder. Jednak wykorzystanie formy doustnej testosteronu w postaci andriolu z dodatkiem tamoksyfenu, pozwoliło na zwiększenie poziomu [...]
Istnieje wiele badań dotyczących buzdyganka ziemnego, na niektóre należy patrzeć z przymrużeniem oka, gdyż nie są najlepsze jakościowo. Ale okazuje się, że nowe, wysokiej jakości badania kliniczne z 2017 r. Kamenov Z. i wsp. potwierdzają, iż tribulus terrestris posiada ciekawe właściwości. Referencje: Patel A, Soni A, Siddiqi NJ, Sharma P. „An [...]
Kiedy w 2004 roku popularny związek chemiczny efedryna został uznany przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków, jako niedozwolony składnik suplementów diety, z analogicznych powodu również u nas nie można jej stosować, producenci suplementów starali się za pomocą innych związków wspomóc wysiłek osoby odchudzającej. Naukowcy z Hiszpanii w [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie ilości mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały [...]
Dieta sportowca powinna posiadać odpowiednią ilość białek, które zasobne są w aminokwasy EAA, co warunkować będzie wzrost masy mięśniowej. Jak wykazują badania, wykorzystanie dodatkowo suplementacji aminokwasami EAA w ilości 15 g dziennie powoduje znaczny wzrost masy mięśniowej w ciągu 3 miesięcy. Badanie jest obiecujące z racji zaawansowanej [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]
W okresie letnim na naszych stołach króluje wiele dodatków do dań, jednak szczególną popularnością cieszy się znany wszystkim sos pomidorowy, czyli keczup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie grilla. Wykorzystywany jest do mięs, kanapek, popularnych przekąsek typu fast food, czy tradycyjnych potraw. Wybieraj mądrze! Mimo iż dodatek ten [...]
Oczywiście, nie należy tego brać tak dosłownie – ale wg naukowców coś w tym jest! Porównano korelację tempa biegu ze stosowaniem leków przeciw nadciśnieniu, obniżających poziom cholesterolu LDL i przeciwcukrzycowych, po dostosowaniu do objętości roboczej (km / dzień). Porównano dane od 25,552 mężczyzn oraz 29,148 kobiet biorących udział [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty) często wywołują nadmierne wytwarzanie insuliny, dlatego są kontrowersyjne w podczas odchudzania. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może także sprzyjać rozwojowi nowotworów. Istnieje przekonująca teoria dotycząca wpływu zachodnich diet na przeżywalność i występowanie nowotworów. Wpływ różnych produktów [...]
Znasz to uczucie radości i spełnienia pojawiające się np. po satysfakcjonującym treningu czy dobrym seksie? To uczucie pojawia się w naszym ciele dzięki endorfinom wytwarzanym w mózgu. W zależności od osoby i stylu życia produkcja endorfin w organizmie jest różna. Zbyt mała ilość wytwarzanych "hormonów szczęścia" może prowadzić do depresji i [...]
Migrena dotyka co najmniej miliona Polaków i jest najczęstszą dolegliwością układu nerwowego. Czynniki wpływające lub wywołujące tę przypadłość mogą być różne u poszczególnych osób, jednak niezwykle częstą przyczyną występowania migreny jest stres. Medytując regularnie, jesteśmy w stanie zmienić objętość istoty szarej w mózgu oraz lepiej [...]
Przygotowania do triathlonu wymagają od trenującego sporego nakładu pracy. Niezależnie od tego czy ma to być Twój pierwszy start, czy jesteś doświadczonym zawodnikiem i chciałbyś robić mocniejsze pociągnięcia w wodzie, szybciej kręcić pedałami i biegać z większą kadencją potrzebujesz odpowiednio dobranego treningu. W czasach, w których nie każdy [...]
Trening aerobowy jest często tematem sporów w kontekście spalania tkanki tłuszczowej. Dla zwolenników ciekawe może się okazać badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Charles'a Darwina w Australii. Według nich zielona herbata może znacząco zwiększyć ilość spalanego w trakcie treningu interwałowego tłuszczu. Zielona herbata a trening [...]
Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
Ile razy słyszeliście powiedzenie: "Nigdy nie jest za późno, aby zacząć"? Prawdopodobnie wiele razy, zwłaszcza jeśli chodzi o uprawianie sportu. Kiedy przeczytasz o tej niesamowitej kobiecie, natychmiast przestaniesz odwlekać pójście na siłownię! 72- letnia Linda Leightley jest królową motywacji i prawdziwym przykładem na to, że możesz z [...]
MSM, czyli metylosulfonylometan, to popularny suplement diety stosowany w leczeniu szerokiej gamy różnych dolegliwości, takich jak np. złagodzenie bólu stawów, zmniejszenie stanów zapalnych, zwiększenie odporności. Podsumowanie Jak widzimy, MSM ma szerokie zastosowanie i jeśli masz któryś z powyższych problemów, warto zastanowić się nad dodatkową [...]
Ze smutkiem należy stwierdzić, że Polacy lubią alkohol. Spożywamy go nawet więcej niż inni Europejczycy. Nie wiem, czy jest to powód do dumy, ale w tym “sporcie” jesteśmy wśród liderów... Średnie spożycie alkoholu na jednego mieszkańca Polski wynosi 9,4 litra rocznie. Szacuje się, że aż 2,5 mln Polaków nadużywa alkoholu! Alkoholowe imprezy a [...]
Naukowcy od dawna wspierają się, co jest przyczyną postępującej „pandemii” otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć [...]