[...] glikogenu mięśniowego (zmagazynowanej w mięśniach glukozy). 1 g węglowodanów ma 4 kcal – tak więc jest to około 400 g węglowodanów. Ale … im jesteś lepiej wytrenowany, wyższy i cięższy –, tym więcej glikogenu jest „przechowywane”. Realne zużycie glikogenu w trakcie treningu siłowego jest niewielkie: trening kulturystyczny (70-80% CM) dla [...]
[...] świecie między Wami wszystkimi mimo wielu wewnętrznych obrażeń). Oczywiście bardzo dziękuję za 2 lata bardzo owocnej sportowej współpracy, która obecnie wejdzie na znacznie wyższy LEVEL - Liga IFBB PRO!!! Tych pięknych chwil spędzonych podczas każdych zawodów nie oddadzą żadne słowa.” Terminator po ogłoszeniu wyników opowiedział o całej [...]
Trening na czczo budzi niekończące się kontrowersje. Podobny rodzaj pracy jest archaicznym sposobem pozbywania się tkanki tłuszczowej przynoszącym pewne korzyści (np. w adaptacji do pracy wytrzymałościowej), ale także potencjalne straty. Czy trening na czczo się opłaca, czy nie? Trening na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował [...]
[...] treningu tylko 15.49±5.73 μg/dl kortyzolu, grupa trenująca na czczo aż 28.57±6.74 μg/dl! A więc trening na czczo powoduje, iż poziom kortyzolu jest 84% wyższy! poziom kortyzolu w grupie trenującej bez posiłku zaraz po zakończeniu treningu spadł o 12.7%, ale zanim zaczniesz się z tego cieszyć, posłuchaj do końca. Godzinę po [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] mimo ciągłego podawania aminokwasów (0.076 ± 0.008 % / h), synteza białek mięśniowych zwiększyła się nagle dopiero po 2 h podawania aminokwasów i osiągnęła 2.8 x wyższy poziom, w porównaniu do wartości wyjściowych. Po 1,5 h odnotowano spadek MPS do wartości wyjściowych, pomiędzy 30 A 60 min. odnotowano wzrost syntezy o 0.21 ± [...]
[...] 100% VO₂ max). Uczestnicy w średnim wieku mieli podobne stężenie testosteronu całkowitego, w porównaniu do osób młodych, jednak znacznie niższy poziom wolnego testosteronu i wyższy poziom hormonu luteinizującego (LH). Doustna suplementacja DHEA zwiększyła poziom krążącego DHEA-S i wolnego testosteronu znacznie powyżej poziomu wyjściowego w grupie [...]
[...] jeśli stres jest ciągły, to hamuje działanie obu elementów układu odpornościowego. Niektóre badania pokazują, że stres hamuje odpowiedź immunologiczną na szczepionki i że wyższy poziom stresu psychicznego zwiększa ryzyko wystąpienia przeziębienia. Aby uniknąć kataru i kichania w sezonie grypy, zacznij zarządzać stresem. Medytacja i joga mogą [...]
[...] cechuje się dużą zawartością glikogenu, fosfokreatyny i średnią (Fta) oraz dużą (FTb) siłą skurczu duża ilość gromadzonej fosfokreatyny lepsza wydolność fizyczna (VO2 max, wyższy PPA) Istnieją dziesiątki teorii, dlaczego pewne osoby odnoszą sukces w sporcie, a inne nie. W dużym stopniu jest to kwestia uwarunkowana genetycznie. Być może rolę gra [...]
[...] to wydaje się być sekretem mleka ssaków, ewolucyjnie realizowanego programu promocji wzrostu noworodków. Regularne picie mleka krowiego u ludzi przesuwa oś somatotropową na wyższy poziom i znacząco podwyższa poziom GH i IGF-1 we krwi. U mongolskich dzieci w wieku 10-11 lat miesiąc picia mleka UHT (710 ml dziennie) spowodował: wzrost stężenia [...]
[...] dziennego spożycia kalorii), obserwuje się najniższy poziom trójglicerydów. Gdy cukier stanowi dużą ilość spożywanej energii w ciągu dnia, notuje się poziom trójglicerydów wyższy (w zakresie między 5 a 10%). Fruktoza a poziom trójglicerydów A w tym przypadku rysuje się raczej trend niż pewność. Z analizy wielu badań sprawdzających wpływ [...]
[...] mm3, wykazywały wyższą śmiertelność, niż osoby mające ilość krwinek białych pomiędzy 3500 a 6000 / mm3 krwi. Osoby mające ilość krwinek białych na poziomie 10 000/ mm3 (lub wyższym) umierały najczęściej. Marker 2: „stężenie insuliny na czczo” Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54% pomiędzy 2015 a 2030 r. w USA, a choroba [...]
[...] XX wieku już 120 kg (później poprzeczkę podbił np. Morgan Aste, Phil Heath czy Ronnie Coleman). A to oznaczało zupełnie inny poziom (szczególnie, iż przyszły gubernator był wyższy od Yatesa). Ludzie nie chcieli się dzielić „tajemnicą swojego sukcesu”, a jeszcze częściej okazywało się, iż rozpowszechniana w „podziemiu” [...]
W Internecie krąży wiele niepotwierdzonych opowieści. Na przykład, historię o tym, iż Andy Bolton, na samym początku swojej przygody z treningiem, wykonywał przysiad z ciężarem 226 kg oraz martwy ciąg z ciężarem 272 kg, można włożyć między bajki. Podobnie, jak twierdzenia, iż Dorian Yates wyciskał leżąc ponad 140 kg przy swoich pierwszych [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
Leptyna i grelina regulują podaż pokarmu, łaknienie – mogą odpowiadać za utrzymanie homeostazy energetycznej. Wielu współczesnych „dietetycznych guru”, pisarzy, dziennikarzy powinno swoje książki i artykuły umieszczać w dziale „fantastyka naukowa” lub „bajki”. Po przejrzeniu kilkunastu książek w księgarni przestaniesz dziwić się, czemu ludzie nie [...]
W trakcie redukcji wagi ciała nieuchronna jest utrata mięśni. Na przykład, podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w [...]
[...] z NAFLD miało niższy poziom testosteronu (398 ng / dL , w porównaniu do grupy kontrolnej: 483 ng / dL ) i wykazano u nich niekorzystne zmiany metaboliczne, takie jak wyższy VAT (tłuszcz wisceralny), HOMA-IR (zaburzenia glikemii) i przewlekły stan zapalny statyny - w kohorcie 501 mężczyzn, głównie w średnim wieku z hipercholesterolemią, [...]
[...] znaczenia skąd pochodzi nadwyżka: z tłuszczów czy węglowodanów, gdyż każda była podobnie niekorzystna dla ustroju. Wnioski, które powinny pojawić się po zestawieniu powyższych faktów: ciężko jest ocenić, jak będzie tuczył alkohol, bo wszystko zależy od tego, czy spożywa się go razem z węglowodanami, tłuszczami, proteinami, ma znaczenie, [...]