SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tłuszczowa

  • Czy sterydy spalają tłuszcz?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] tłuszczu podskórnego. Związek między ilością receptorów dla glukokortykosteroidów, a aktywnością LPL udało się wykazać tylko, gdy wzięto pod uwagę dane łączne (tkanka tłuszczowa sieciowa i podskórna). Aktywność LPL w tłuszczu sieciowym wynosiła 820 nmol wolnych kwasów tłuszczowych na godzinę w przeliczeniu na gram „mokrej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5765 Data: 2019-01-27 10:43:26
  • [...] jako TEF/SDA), natomiast tłuszcze są absorbowane niemal bezstratnie (mają minimalny wpływ na TEF/SDA). Tłuszcz jest łatwiej wchłaniany z jelita, niż węglowodany. Dieta wysokotłuszczowa może uszkadzać barierę jelitową i powodować dysbiozę jelit, co ma niekorzystny wpływ na masę ciała i zmienne metaboliczne. Jeden gram tłuszczu dostarcza ponad [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4007 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • [...] dostarczaną ilość kcal. Wyniki waga ciała wzrosła o +1,3±1,3 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c waga ciała zmalała średnio −0,1±2,5 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c tkanka tłuszczowa spadek o 0,3 kg ± 2,2 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c tkanka tłuszczowa spadek o 1,6 lub 1,7 kg ± 2,3 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c beztłuszczowa masa ciała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10114 Data: 2017-07-03 12:56:43
  • [...] kilka miesięcy hamburgera zrujnuje całą pracę na siłowni. Ze względu na ogrom danych, odsyłam do tekstów źródłowych, np. „Cell biology of fat storage” oraz „Brunatna tkanka tłuszczowa u dorosłego człowieka: występowanie i funkcja”. Źródła: https://www.bodybuilding.com/fun/drobson65.htm Martyna KANIA „Rola żywienia i stylu życia w prewencji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6584 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • [...] Nervous Systems. In: Brunton LL, editor. The Pharmacological Basis of Therapeutics. edn 11/e Macmillan Publishing Co.; New York: 2010. Eugenia Murawska-Ciałowicz “Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i biochemiczna różnych depozytów”. https://phmd.pl/api/files/view/198253.pdf E.G.Reis, José G.Dórea, Teresa H.M.da Costa “Effects [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27415 Data: 2019-02-19 10:38:08
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się siła w wyciskaniu sztangi leżąc oraz nogami (na początku, po 4 oraz 8 tygodniach). Wyniki po 8 tygodniach stosowania białka i treningu: sucha masa mięśni (czyli beztłuszczowa) – grupa RPI: 58,5 ± 5,5 kg wyjściowo, 59,5 ± 4,5 (4. tydzień) oraz 61,0 ± 5,6 kg (8. tydzień), wzrost o 2,5 kg, sucha masa mięśni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7213 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 234 ± 11 g Wyniki waga ciała wzrosła o +1,3 ± 1,3 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c. waga ciała zmalała średnio o 0,1 ± 2,5 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c. tkanka tłuszczowa - odnotowano spadek o 0,3 kg ± 2,2 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c. tkanka tłuszczowa - odnotowano spadek o 1,7 kg ± 2,3 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4187 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6737 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] insulinową. To wszystko prowadzi nie tylko do zwiększonego otłuszczenia ustroju, ale także sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II . Niektórzy badacze sugerują, iż tkanka tłuszczowa wisceralna jest podatna na redukcję (jeżeli u danej osoby jest jej dużo, w stosunku do tkanki podskórnej) – niezależnie, czy wybierze się ćwiczenia, środki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 77911 Data: 2019-06-28 09:25:15
  • Rozpowszechniło się wiele dziwacznych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jest to w dużej mierze spowodowane szukaniem „tego najlepszego”, „jedynego” oraz unikalnego. Najlepsze metody treningu, ćwiczenia i diety już zostały wymyślone. Drugi problem  Okazuje się, że wzrost adrenaliny w osoczu, porównywalny ze wzrostem obserwowanym podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4384 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6890 Data: 2020-12-31 10:33:07
  • [...] Wiąże się ją z chorobami stawów, gdyż niektórzy autorzy twierdzą, iż jest czynnikiem prozapalnym i ma znaczenie destrukcyjne przy zmianach w stawie kolanowym. Tkanka tłuszczowa indukuje wytwarzanie m.in. czynników prozapalnych takich jak rezystyna oraz leptyna: „wszystkie tkanki stawowe (synovium, chrząstka, szpik, tkanka tłuszczowa) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6556 Data: 2018-01-10 11:01:33
  • Skąd się bierze insulinooporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2395 Data: 2020-04-15 13:59:32
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2232 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 234±11 g Wyniki? waga ciała wzrosła o +1,3±1,3 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c. waga ciała zmalała średnio o 0.1±2.5 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c. tkanka tłuszczowa - odnotowano spadek o 0,3 kg ± 2,2 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c. tkanka tłuszczowa odnotowano spadek o 1,7 kg ± 2,3 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7139 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • [...] (nawet w tak kolosalnej objętości, jak 370 minut tygodniowo!). Po 12 miesiącach trenujący mężczyźni stracili tylko 1.8 kg wagi ciała (grupa kontrolna 100 g). Tkanka tłuszczowa zmniejszyła się średnio o 2.9 kg (w grupie kontrolnej odnotowano przyrost 200 g tłuszczu), w grupie trenującej odnotowano też przyrost 0.8 kg beztłuszczowej masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19918 Data: 2019-02-26 10:57:02
  • [...] większe dawki dawały mniejszy wzrost masy ciała lub wręcz brak wzrostu masy ciała (np. dawka 10 mg na kg masy ciała), jednak ilość białka w ustroju rosła, a tkanka tłuszczowa zmniejszała się nawet o 32% (czyli zachodziła rekompozycja), NPP nie wpłynął na pobór energii w żadnej dawce, maksymalna dawka NPP przyczyniała się do spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5509 Data: 2020-09-21 17:50:23
  • Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54% pomiędzy 2015 a 2030 r. w USA, a choroba dotknie więcej, niż 54.9 miliona Amerykanów. Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% do poziomu 385 800 osób, a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2408 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu, przy jej zmniejszonym działaniu na (między innymi) mięśnie i tkankę tłuszczową. Od jakiegoś czasu, insulinooporność stała się słowem wytrychem. Mało kto wie, o co chodzi, a wszyscy chętnie się nim posługują. 28 otyłych kobiet po menopauzie, z cukrzycą typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4368 Data: 2019-09-02 12:57:09
  • Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26390 Data: 2019-01-06 14:28:47