[...] tłuszczu podskórnego. Związek między ilością receptorów dla glukokortykosteroidów, a aktywnością LPL udało się wykazać tylko, gdy wzięto pod uwagę dane łączne (tkanka tłuszczowa sieciowa i podskórna). Aktywność LPL w tłuszczu sieciowym wynosiła 820 nmol wolnych kwasów tłuszczowych na godzinę w przeliczeniu na gram „mokrej [...]
[...] jako TEF/SDA), natomiast tłuszcze są absorbowane niemal bezstratnie (mają minimalny wpływ na TEF/SDA). Tłuszcz jest łatwiej wchłaniany z jelita, niż węglowodany. Dieta wysokotłuszczowa może uszkadzać barierę jelitową i powodować dysbiozę jelit, co ma niekorzystny wpływ na masę ciała i zmienne metaboliczne. Jeden gram tłuszczu dostarcza ponad [...]
[...] dostarczaną ilość kcal. Wyniki waga ciała wzrosła o +1,3±1,3 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c waga ciała zmalała średnio −0,1±2,5 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c tkanka tłuszczowa spadek o 0,3 kg ± 2,2 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c tkanka tłuszczowa spadek o 1,6 lub 1,7 kg ± 2,3 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c beztłuszczowa masa ciała [...]
[...] kilka miesięcy hamburgera zrujnuje całą pracę na siłowni. Ze względu na ogrom danych, odsyłam do tekstów źródłowych, np. „Cell biology of fat storage” oraz „Brunatna tkanka tłuszczowa u dorosłego człowieka: występowanie i funkcja”. Źródła: https://www.bodybuilding.com/fun/drobson65.htm Martyna KANIA „Rola żywienia i stylu życia w prewencji [...]
[...] się siła w wyciskaniu sztangi leżąc oraz nogami (na początku, po 4 oraz 8 tygodniach). Wyniki po 8 tygodniach stosowania białka i treningu: sucha masa mięśni (czyli beztłuszczowa) – grupa RPI: 58,5 ± 5,5 kg wyjściowo, 59,5 ± 4,5 (4. tydzień) oraz 61,0 ± 5,6 kg (8. tydzień), wzrost o 2,5 kg, sucha masa mięśni [...]
[...] 234 ± 11 g Wyniki waga ciała wzrosła o +1,3 ± 1,3 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c. waga ciała zmalała średnio o 0,1 ± 2,5 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c. tkanka tłuszczowa - odnotowano spadek o 0,3 kg ± 2,2 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c. tkanka tłuszczowa - odnotowano spadek o 1,7 kg ± 2,3 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c. [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] insulinową. To wszystko prowadzi nie tylko do zwiększonego otłuszczenia ustroju, ale także sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II . Niektórzy badacze sugerują, iż tkanka tłuszczowa wisceralna jest podatna na redukcję (jeżeli u danej osoby jest jej dużo, w stosunku do tkanki podskórnej) – niezależnie, czy wybierze się ćwiczenia, środki [...]
Rozpowszechniło się wiele dziwacznych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jest to w dużej mierze spowodowane szukaniem „tego najlepszego”, „jedynego” oraz unikalnego. Najlepsze metody treningu, ćwiczenia i diety już zostały wymyślone. Drugi problem Okazuje się, że wzrost adrenaliny w osoczu, porównywalny ze wzrostem obserwowanym podczas [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] Wiąże się ją z chorobami stawów, gdyż niektórzy autorzy twierdzą, iż jest czynnikiem prozapalnym i ma znaczenie destrukcyjne przy zmianach w stawie kolanowym. Tkanka tłuszczowa indukuje wytwarzanie m.in. czynników prozapalnych takich jak rezystyna oraz leptyna: „wszystkie tkanki stawowe (synovium, chrząstka, szpik, tkanka tłuszczowa) [...]
Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] 234±11 g Wyniki? waga ciała wzrosła o +1,3±1,3 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c. waga ciała zmalała średnio o 0.1±2.5 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c. tkanka tłuszczowa - odnotowano spadek o 0,3 kg ± 2,2 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c. tkanka tłuszczowa odnotowano spadek o 1,7 kg ± 2,3 kg w grupie 3,4 g białka / kg m.c. [...]
[...] (nawet w tak kolosalnej objętości, jak 370 minut tygodniowo!). Po 12 miesiącach trenujący mężczyźni stracili tylko 1.8 kg wagi ciała (grupa kontrolna 100 g). Tkanka tłuszczowa zmniejszyła się średnio o 2.9 kg (w grupie kontrolnej odnotowano przyrost 200 g tłuszczu), w grupie trenującej odnotowano też przyrost 0.8 kg beztłuszczowej masy [...]
[...] większe dawki dawały mniejszy wzrost masy ciała lub wręcz brak wzrostu masy ciała (np. dawka 10 mg na kg masy ciała), jednak ilość białka w ustroju rosła, a tkanka tłuszczowa zmniejszała się nawet o 32% (czyli zachodziła rekompozycja), NPP nie wpłynął na pobór energii w żadnej dawce, maksymalna dawka NPP przyczyniała się do spadku [...]
Oszacowano, iż ilość cukrzyków zwiększy się o 54% pomiędzy 2015 a 2030 r. w USA, a choroba dotknie więcej, niż 54.9 miliona Amerykanów. Roczna liczba zgonów z powodu cukrzycy wzrośnie o 38% do poziomu 385 800 osób, a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne [...]
Insulinooporność polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu, przy jej zmniejszonym działaniu na (między innymi) mięśnie i tkankę tłuszczową. Od jakiegoś czasu, insulinooporność stała się słowem wytrychem. Mało kto wie, o co chodzi, a wszyscy chętnie się nim posługują. 28 otyłych kobiet po menopauzie, z cukrzycą typu [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]