Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
[...] być również większa ilość zjadanego błonnika niż ma to miejsce w przypadku diety zawierającej duży udział produktów ze świata zwierzęcego. To przecież warzywa i owoce oraz nasiona/zboża zawierają dużo błonnika, a nie mięso. Kolejną sprawą, która może mieć wpływ na zmniejszony poziom apetytu, a jest nieco powiązana z ilością błonnika, jest fakt, [...]
[...] ogórek) białko (indyk, ryby, wołowina, białko serwatkowe, migdały, orzechy) tłuszcze (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, migdały, orzechy włoskie, nasiona chia, ryby) Wyliczasz bilans energetyczny, korzystając z kalkulatora BMR, i starasz się jeść trochę mniej, niż wyszło w obliczeniach. To musi się udać pod warunkiem, [...]
[...] mogłyby się skutecznie rozwijać drobnoustroje. Ze strączków można zrobić wegańskie kotlety, pasty, są także świetnym dodatkiem do sałatek, zup, dań z makaronem itp. Orzechy, nasiona Orzechy i nasiona dostarczają zdrowych tłuszczy, białka, błonnika oraz szeregu witamin i minerałów. W zależności od gatunku można je przechowywać przez kilka [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
[...] co z produktami roślinnymi zawierającymi omega-3? Z pewnością słyszeliście o produktach roślinnych, które zawierają dużo kwasów omega-3 m.in. orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona sezamu, nasiona chia. Jak najbardziej są to dobre źródła, ale mają swoją wadę - są w postaci krótkołańcuchowej, która niekoniecznie ma te same zalety, co [...]
[...] dla wegan, ponieważ oferuje szereg korzyści zdrowotnych ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zawiera 15,4 g błonnika na 100 g. Orzechy i nasiona o wysokiej zawartości prebiotyków Migdały Migdały są bogate w błonnik pokarmowy i są dobrym źródłem prebiotyków. Zawierają 12,5 g błonnika na 100 g. Kolejną korzyścią [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] porównać. Nie jest zbyt intensywny, ale to chyba dobrze, bo dzięki temu chłonie różnego rodzaju przyprawy. Z łatwością można tutaj wyczuć pomidora i suszoną paprykę, a także nasiona czarnuszki. Kiełbaski dobrze się komponują z ketchupem i musztardą. Pasują właściwie do wszystkiego, do czego byśmy zjedli parówki, czy inne tego typu kiełbaski Skład [...]
[...] jest zamiennie paulinią lub też ciernioplątem. Jest to gatunek pnącza, który oferuje wiele korzyści prozdrowotnych. W suplementacji sportowej wykorzystywane są głównie nasiona guarany, którym to przypisuje się najwięcej właściwości. To one są źródłem kofeiny, którą chętnie stosują osoby trenujące. Co ciekawe, nasiona guarany zawierają [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
[...] które już są w jelitach. Krótko mówiąc, prebiotyki są formą błonnika pokarmowego, który karmi naszą florę jelitową. Oto produkty bogate w prebiotyki: płatki owsiane banany nasiona lnu nasiona Chia szparagi cebula topinambur jabłka por rośliny strączkowe. Podsumowanie Zadbaj o to, by w Twojej diecie obecne były zarówno produkty o działaniu [...]
[...] 6,6 mg Komosa ryżowa Jest ona bardzo wartościowym produktem i jednocześnie alternatywą dla innych kasz oraz ryżów. Zawiera ok. 10 mg żelaza w 100 g produktu. Orzechy i nasiona Orzechy to kaloryczna przekąska, jednak warta uwagi. Zawierają one sporo zdrowych tłuszczy i jak się okazuje, także żelaza. Jedząc je, należy uwzględnić te kalorie w [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
[...] czarne, awokado), 10-30 mg - oliwa z oliwek, oleje (sojowy, kukurydziany, rzepakowy), margaryny produkowane na bazie wymienionych olejów, zarodki pszenne, migdały, nasiona słonecznika, powyżej 30 mg - oleje (słonecznikowy, z zarodków pszennych), margaryny produkowane na bazie oleju słonecznikowego, orzechy laskowe. Witamina E a rak [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]