Ja z kokosową robię tylko "kruszonkę" - wtedy gniotę ją z odrobiną (10g) masła i piekę w piekarniku, pyszka! A oprócz tego fajne są też placuszki: twaróg + mąka koko (jakieś 40g) + jajko + łyżeczka proszku do pieczenia. Na patelni się rozwalają, ale w piekarniku wychodzą fajnie, takie serniczki z kokosowym posmakiem. Generalnie mąkę koko można [...]
inpiracji szukaj tutaj https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html https://www.sfd.pl/art/Fitkuchnia-c10/ https://www.sfd.pl/art/Fitkuchnia/Czekoladowe_gofry_z_serkiem_straciatella-a5430.html już nawet udało mi się znaleźć coś takiego, zrobiłbym, tylko, że nie mam np. czekolady proteinowej, zamiast ksylitolu to erytrol i mąka pszenna i bez tego serka [...]
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Co zjeść przed treningiem? 2. Ile czasu spożyć [...]
Jeżeli zależy Tobie na składzie i wysokiej jakości węglowodanów w takiej odżywce, to jedyne rozwiązanie jakie widzę, to zakup osobno odżywki białkowej i weglowdanów pochodzących z ryżu lub owsa. Aby pryz okazji było ekonomicznie może to być Sfd WPC Pure 750 gramów i osobno Quamtrax Instant Rice Flour lub Oat Flour. Odżywkę białkową masz [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Ile czasu spożyć posiłek przed treningiem? 2. Co [...]
a jeszcze bym zapytal o daty waznosci produktow. bo kurde jakis czas temu byla naprawde mega promocja na orzechy laskowe i make jaglana i nakupilem tego tyle, ze nie zdazylem zjesc wszystkiego przed uplywem daty waznosci. laskowe sa miesiac po terminie, maka 2mc. produkty oryginalnie zamkniete w opakowaniach. kosz czy mozna jeszcze uzyc?
Każdy z nas ma jakieś pytania i niejasności w zasadzie w każdej dziedzinie. Nikt bowiem nie jest wszechwiedzący. Właśnie z tego powodu powstały różnego rodzaju fora dyskusyjne, aby pomagać w udzielaniu odpowiedzi na pytania. 1. Niestety nie da się określić, ile danego składnika mineralnego zostanie przyswojone z pożywienia. Jest to zależne od [...]
Jak zapotrzebowanie masz 3350 to dodaj do tego 300 kcal ( o ile dotychczas jadłeś mniej więcej na poziomie tych 3300, bo jeśli jadłeś np. 2000, to trzeba dokładać stopniowo). To nie działa tak, że im większa nadwyżka kcal, tym więcej masy mięśniowej przybywa. Makro rozłóż w g na kg masy ciała, nie procentowo, czyli białka od 1,5-2 g, tłuszcze 1 g, [...]
Cześć! Osobiście nie jestem fanem pieczywa, ze względu na fakt, że osobiście ciężko trawię pieczywo, ale też fakt, że ciężko określić czy mąka z której był pieczony chleb była dobrze składowana i nie ma zbyt dużej ilości mykotoskyn. Jednak jeżeli masz ochotę na dostarczanie węglowodanów z pieczywa nie widzę w tym nic złego zwłaszcza gdy nie masz [...]
Jak raz użyjesz pszennej, bo innej nie masz, to uwierz, że świat się nie zawali. O ile nie masz problemów z tolerancją glutenu... jak czasami człowiek się przyjrzy tym badaniom modom itp na gluten, mąka pszenna to zło, to dochodzi do wniosku, że nasi rodzice siebie i nas truli serwując nam ciasta drożdżowe, naleśniki, pierogi i inne smakołyki :) [...]
Zrób omleta bez maki, mąka do niczego potrzebna nie jest, same jaja mozesz jakieś owoce wkroić, czy dać na wierzch zbledowanego banana by nie jeść suchego.
Ja nie z przepisem a z zapytaniem :-) Macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta naleśnikowe ze zdrowej mąki, aby były w miarę elastyczne? Moje w większości przypadków wychodzą mega sztywne, łamią się przy zawijaniu i często zbyt mocno przypiekają zanim się nadają do jedzenia. Skład: mąka, 1 jajko, mleko, woda mineralna gazowana. Do smażenia [...]
Bardzo często w przepisach, zwłaszcza tych dotyczących słodkich wypieków, ilość mąki podana jest w szklankach. Dlatego dobrze wiedzieć, ile gramów mąki mieści „szklanka”. Jeszcze kilkanaście lat temu w każdym domu znajdowały się podobne, standardowe szklanki. Stąd pewnie tak duża popularność podawania składników w przepisie za pomocą miary [...]
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Ile czasu spożyć posiłek przed treningiem? 2. Co [...]
[...] kurczaka. ) - soja i produkty z niej zrobione ( w tym przypadku warto zwrocic uwage na make sojowa, z ktorej wyrabia sie popularne kotlety sojowe "schabowe". Taka maka jest odtluszczona, a zawartosc bialka w 100g jest na poziomie 50g. Tutaj juz tylko izolaty bialkowe maja wiecej) - owoc avokado ( swietny wynik 129 jednak bialka bardzo [...]
Pieczywo jest jednym z głównych źródeł węglowodanów w naszych dietach. Z reguły pierwsze co robimy po zmianie nawyków żywieniowych to chęć eliminacji pieczywa. Nie do końca jest to konieczne. Wyeliminować warto, ale słabej jakości pieczywo, a nie jego całość. Pieczywo przetworzone z mąki pszennej zdecydowanie nie jest zalecane w codziennej diecie. [...]