Mąka żytnia typ 2000, orkiszowa, gryczana, owsiana . Bardzo dobre mąki używam codziennie w swojej diecie, unikałbym pszennej. Myśle ze te mąki jako składnik codziennej diety mogą być.
[...] nastepnie jaq wszystko bedzie miekkie to wlewasz mleko lub smietanke do kawy (7-10%) i 1-2 lyzki serka topionego(nie koniecznie) nastepnie zaczekaj az sie zagotuje i zagesc sos maka wymieszana z woda i gotowe (mozesz jeszcze dodac do tego piers z kurczaka pokrojana w paski -podsmazana lub ugotowana) nio i nie zapomnij o przyprawach do smaku
Kupujesz przecier pomidorowy lub pomidory w puszce - tylko patrz żeby to były pomidory, a nie woda z kwaskiem. Podsmażasz cebulę i czosnek, zalewasz pomidorami dusisz chwile, dodajesz ulubione przyprawy i masz sosik do polania - spokojnie wytrzymuje kilka dni w lodówce. Dobre też będą duszone pieczarki, ewentualnie troszkę zagęszczone jakąś mąką, [...]
dokladnie tak samo, mialem glute activlabu 3 m-ce po terminie byly grudki, wciagnalem az milo, zero problemow a odnosnie grudek to mialem je nawet w glucie ktora miala 5 m-cy do konca terminu takze grudki o niczym nie swiadcza, taki urok opakowan, widocznie nieszczelne i wilgoc wlazi a z hardkorowych zestawow, bialko oraz carbo ponad rok po [...]
Pieczywo jest jednym z głównych źródeł węglowodanów w naszych dietach. Z reguły pierwsze co robimy po zmianie nawyków żywieniowych to chęć eliminacji pieczywa. Nie do końca jest to konieczne. Wyeliminować warto, ale słabej jakości pieczywo, a nie jego całość. Pieczywo przetworzone z mąki pszennej zdecydowanie nie jest zalecane w codziennej diecie. [...]
[...] kurczaka. ) - soja i produkty z niej zrobione ( w tym przypadku warto zwrocic uwage na make sojowa, z ktorej wyrabia sie popularne kotlety sojowe "schabowe". Taka maka jest odtluszczona, a zawartosc bialka w 100g jest na poziomie 50g. Tutaj juz tylko izolaty bialkowe maja wiecej) - owoc avokado ( swietny wynik 129 jednak bialka bardzo [...]
Bardzo często w przepisach, zwłaszcza tych dotyczących słodkich wypieków, ilość mąki podana jest w szklankach. Dlatego dobrze wiedzieć, ile gramów mąki mieści „szklanka”. Jeszcze kilkanaście lat temu w każdym domu znajdowały się podobne, standardowe szklanki. Stąd pewnie tak duża popularność podawania składników w przepisie za pomocą miary [...]
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Ile czasu spożyć posiłek przed treningiem? 2. Co [...]
Ja nie z przepisem a z zapytaniem :-) Macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta naleśnikowe ze zdrowej mąki, aby były w miarę elastyczne? Moje w większości przypadków wychodzą mega sztywne, łamią się przy zawijaniu i często zbyt mocno przypiekają zanim się nadają do jedzenia. Skład: mąka, 1 jajko, mleko, woda mineralna gazowana. Do smażenia [...]
Zrób omleta bez maki, mąka do niczego potrzebna nie jest, same jaja mozesz jakieś owoce wkroić, czy dać na wierzch zbledowanego banana by nie jeść suchego.
Jak raz użyjesz pszennej, bo innej nie masz, to uwierz, że świat się nie zawali. O ile nie masz problemów z tolerancją glutenu... jak czasami człowiek się przyjrzy tym badaniom modom itp na gluten, mąka pszenna to zło, to dochodzi do wniosku, że nasi rodzice siebie i nas truli serwując nam ciasta drożdżowe, naleśniki, pierogi i inne smakołyki :) [...]
Cześć! Osobiście nie jestem fanem pieczywa, ze względu na fakt, że osobiście ciężko trawię pieczywo, ale też fakt, że ciężko określić czy mąka z której był pieczony chleb była dobrze składowana i nie ma zbyt dużej ilości mykotoskyn. Jednak jeżeli masz ochotę na dostarczanie węglowodanów z pieczywa nie widzę w tym nic złego zwłaszcza gdy nie masz [...]
Jak zapotrzebowanie masz 3350 to dodaj do tego 300 kcal ( o ile dotychczas jadłeś mniej więcej na poziomie tych 3300, bo jeśli jadłeś np. 2000, to trzeba dokładać stopniowo). To nie działa tak, że im większa nadwyżka kcal, tym więcej masy mięśniowej przybywa. Makro rozłóż w g na kg masy ciała, nie procentowo, czyli białka od 1,5-2 g, tłuszcze 1 g, [...]
a jeszcze bym zapytal o daty waznosci produktow. bo kurde jakis czas temu byla naprawde mega promocja na orzechy laskowe i make jaglana i nakupilem tego tyle, ze nie zdazylem zjesc wszystkiego przed uplywem daty waznosci. laskowe sa miesiac po terminie, maka 2mc. produkty oryginalnie zamkniete w opakowaniach. kosz czy mozna jeszcze uzyc?
Każdy z nas ma jakieś pytania i niejasności w zasadzie w każdej dziedzinie. Nikt bowiem nie jest wszechwiedzący. Właśnie z tego powodu powstały różnego rodzaju fora dyskusyjne, aby pomagać w udzielaniu odpowiedzi na pytania. 1. Niestety nie da się określić, ile danego składnika mineralnego zostanie przyswojone z pożywienia. Jest to zależne od [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Ile czasu spożyć posiłek przed treningiem? 2. Co [...]