Dziewczyny pytanie (a nawet kilka): możemy używać mąki nie tylko typ 2000 a też niższych, np. 1150? Nie tylko mąka żytnia ale pszenna też? Jakich mąk nie możemy używać? %-)
już nie pamiętam z jakiego blogu pochodzi, jeden z nielicznych przepisów gdzie nic nie zmieniam. Robie go od lat, bo choinka u mniejest głównie na słodko i potem systematycznie ją objadamy |-) Pierniczki na choinkę Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę, ale przede wszystkim są pyszne, zarówno po upieczeniu jak i później, dobrze się [...]
czy ciasto na pierogi z mąki gryczanej czy owsianej to wyjdzie?? któraś robiła Cześć dziewczyny! W zeszłym roku mama robiła mi pierogi i krokiety na mące gryczanej. Z tego co zauważyłam, ta mąka ma to do siebie, że dosyć szybko wysycha, naleśniki trochę twardnieją. Więc najlepiej zjeść na świeżo. Ciasto na pierogi jest inne niż z pszennej. Nie [...]
Piekłam z mąki pszennej 1850 bułki drożdżowe ale nie wyrosły tak ładnie jak ze zwykłej mąki. Masz jakiś sprawdzony przepis? Jak masz opakowanie sprawdź zawartośc białka w tej mące. Najlepsze do pieczywa są te o zawartości białka powyżej 12 %. Chlebowe typ 720 mają go ok. 14 %. Razowe rzadko mają aż tyle, a żytnia 1850 to nawet ok 6%. Dużo zależy [...]