Szacuny
1
Napisanych postów
66
Wiek
26 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
1550
Cześć!
W mojej diecie staram się jeść jak najbardziej zróżnicowanie i zdrowo, więc często pojawiają się tam wypieki. Ciągle używałem mąki pełnoziarnistej pszennej i żytniej 2000, jednak wg mnie są one zbyt 'ciężkie' i ciasta lub podobne dania wychodzą w nieodpowiedniej formie.
Jakie wy używacie i gdzie można je dostać ? (na wypieki oprócz chleba, bułek itp.)
Pozdrawiam
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6273
Napisanych postów
76045
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754916
Mąka jest produktem powstałym w wyniku rozdrobnienia ziaren różnego rodzaju zbóż, jak również orzechów, migdałów czy ryżu. Cechuje się ona drobną granulacją i sypkością.
Powszechnie w przemyśle spożywczym stosuję się ją w celu produkcji:
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
mąka typ 2000 może być. są takze inne odmiany, np. gryczana. generalnie mąka nie jest najlepszym pomysłem jako zrodlo ww w diecie. dla urozmaicenia- ok, jako codzienny składnik- pomysl np. o mieleniu platkow owsianych, które są zdecydowanie lepszym zamiennikiem
Szacuny
0
Napisanych postów
24
Wiek
29 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
691
Mąka żytnia typ 2000, orkiszowa, gryczana, owsiana . Bardzo dobre mąki używam codziennie w swojej diecie, unikałbym pszennej. Myśle ze te mąki jako składnik codziennej diety mogą być.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
apropos żytniej ja do pizzy używam mąki żytniej razowej typu 2000 z semoliną do podsypania. ciasto wychodzi genialne. odrobinę ciemniejsze ale w smaku rewelacja :)
a co do mąk żytnich pytlowych typu 720
też zdarza mi się używać. pszennej unikaj.
Zmieniony przez - paulinakro w dniu 2015-03-30 21:44:30