SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pieczywo

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1566

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hej hej. Mam szybkie pytanie odnośnie pieczywa. Czy takie pełnoziarniste/żytnie/razowe/graham pieczywo jest wysoko przetworzone czy tylko przetworzone ? A co z np. Bułkami graham które w swoim składzie również mają mąkę pszenną ale z tego co się orientuje tej lepszej (?) jakości ? Pytam się ponieważ do dwóch razy w tygodniu wypada u mnie dzień gdzie jem nawet ok. 800g pieczywa (w bułkach i chlebie oczywiście w miarę dobrej jakości np. Chleb Pano z biedronki lub razowy z delikatesów który w składzie ma tylko wodę mąkę i olej). Pozostałe dni są bardzo urozmaicone w dobrej jakości węglowodany złożone (kasze gryczane, jęczmienne, jaglane, owsianki, ryż brązowy, pełnoziarniste/strączkowe makarony itp). Mimo to odnoszę przeczucie i lekki strach przed tym że pieczywo które spożywam może być wysoko przetworzone a w takich ilościach i jeśli rzeczywiście jest jak się obawiam to już może mieć wpływ na zdrowie. Jeśli kogoś zastanawia dlaczego tyle pieczywa to po prostu w pozostałe dni go nie ruszam jako że na kilku kromkach nie ustanę a zapotrzebowanie mam wysokie do tego dochodzi fakt że planuje przybrać troszkę na wadzę a jestem bardzo aktywna fizycznie (większość dnia chodzę więc dochodzi do zrobienia kilkudziesięciu tysięcy kroków dziennie do tego wleci jakiś trening z mini band a dodam że mam 16 lat więc zapewne okres dojrzewania również zawyża zapotrzebowanie na kalorie) i pieczywo bardzo łatwo mi wchodzi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24270 Napisanych postów 25221 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020295
Cześć!

Osobiście nie jestem fanem pieczywa, ze względu na fakt, że osobiście ciężko trawię pieczywo, ale też fakt, że ciężko określić czy mąka z której był pieczony chleb była dobrze składowana i nie ma zbyt dużej ilości mykotoskyn.
Jednak jeżeli masz ochotę na dostarczanie węglowodanów z pieczywa nie widzę w tym nic złego zwłaszcza gdy nie masz problemów trawiennych i zdrowotnych po spożyciu takiej ilości poeczywa. Jeżeli chcesz kontrolować jakość pieczywa, to możesz sama piec chleby i bułki. W internecie znajdziesz wiele przepisów, a nawet u nas na forum znajdziesz kilka przepisów na chleb z maszyny do pieczenia.
Polecamy również: Dlaczego chleb pełnoziarnisty jest lepszy od białego pieczywa?

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 242 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8208
Zależy od konkretnego pieczywa, czytaj etykiety i sprawdzaj, czy nie ma składników, które raczej w pieczywie nie powinny się znajdować.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Johimbina dawkowanie

Następny temat

Książki do nauki

WHEY premium