SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pieczywo MACA

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 9501

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 18 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5229
Witam ! W wyszukiwarce nic mi nieposzukało więc zapytam Was co sądzicie o takim pieczywie:

Pieczywo bezkwasowo - beztłuszczowe,nie zawiera konserwantów, utrwalone przez wypiek płatków pieczywa o niskiej zawartości wody.

skład surowcowy:
-mąka przenna typ 500
-mąka żytnia razowa typ 2000
- 24% woda
- 0,5% sól
wartość energetyczna w 100g :355 kcal/1487kj
białko 11,2g
tłuszcz 0,2g
węglowodany 77,3g
błonnik 8,0g

Normalnie zajadam zwykły ciemny razowy chlebek, ale że jako diete trzeba urozmaicać pomyślałem też o takim pieczywie, które w dodatku jest bardzo smaczne,niestrosuje żadnej konkretnej diety poprostu lubie zdrowo się odżywiać, samo pieczywo wygląda dosyc dziwnie :) stąd moje pytanie do znawców czy te pieczywo jest tak samo wartościowe co smaczne, pozdrawiam.
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 111118
Mąka o typie 500 prawdopodobnie nie zawiera już witamin i minerałów, ma wysoki IG. Im bielszy chlebek, tym więcej tej mąki ma.
1

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 344 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 14809
Charon moglbys wyjasnic co oznaczaja te indeksy (500,2000,...) przy nazwie maki.

Iam going to stay young until I die.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 111118
Im bardziej oczyszczona mąka, tym mniej ma składników innych niż bielmo - błonnika, łuski a więc i witamin i minerałów, a więcej węglowodanów i białka.

wyróżnia się następujące typy mąki pszennej zgodne z normalizacją PN:

· 450 tortowa
· 500 krupczatka
· 550 luksusowa
· 650 bułkowa
· 750 chlebowa
· 850 chlebowa
· 1400 sitkowa
· 1850 graham
· 2000 razowa

mąki żytnie klasyfikuje się do dwóch podstawowych grup jasne i ciemne:

· 580 jasna
· 800 żytnia
· 1400 sitkowa
· 1850 starogardzka
· 2000 razowa

Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-12-20 11:00:01

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 344 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 14809
czyli im wyzszy ten indeks tym maka mniej oczyszczona a co za tym idzie ma wiecaj wartosci odzywczych, jednym slowem lepsza. tak?

Iam going to stay young until I die.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 111118
Tak, a te typy mąki wzięły się stąd, że spalano 100kg mąki, im mąka miała więcej błonnika i minerałów i im dalej od środka bielma pochodziła, tym więcej po tym spaleniu powstawało popiołu. W przypadku mąki razowej żytniej - 2kg.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 344 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 14809
sog

Iam going to stay young until I die.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 136 Napisanych postów 9203 Wiek 40 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 29034
no no no , tez bym dal jakbym mogl
2

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 18 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 5229
Cóż,wychodzi na to że trzeba będzie pozostać przy ciemnym razowcu :) no chyba że ktoś zna jakieś inne pieczywo które jest równie wartościowe co on. charon - sog :]
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Aeroby ponad godzinę

Następny temat

BANANY

nutloveb