szklanki wody, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, przykrywasz, stawiasz w cieple, codziennie przez 5 dni dokarmiasz mąką i wodą. Po 5 dniach masz zakwas gotowy. Pomiędzy użyciami trzymaj w lodówce, albo zamroź, 5 dni przed zrobieniem chleba wyciągasz, ogrzewasz i znów zaczynasz dokarmianie :) Ja po 2-3 dniach dodaje nastepne 1,5.A jak zrobie [...]
Wieprzek w kapuście:-D -mięso w zasadzie dowolne, ale jak dla mnie najlepiej tłustawe -żeberka mięsne/karkówa (daję na oko, powiedzmy 1-1,5kg) -kapusta kiszona oczywiście z beczki (to zależy jaką ilość lubimy do mięsa, też około 1kg) -koncentrat pomidorowy (łyżka) -zioła (głównie kminek, pieprz cytrynowy, trochę soli, wrzuciłam lubczyk bo był pod [...]
Naleśnik z daktylami, bananem i polewą białkową :-D Składniki: - 2 białka jaja kurzego - 20g mąki żytniej - suszone daktyle (ok. 35-45g) - banan - 1 żółtko jaja kurzego - 15g odżywki białkowej Sposób przygotowania: Miksujemy białka z mąką żytnią na puszystą masę. Kroimy daktyle i banany na małe kawałki i kładziemy na talerzyk. Miksujemy żółtko z [...]
Ciasteczka z haszyszem %-) %-) cisto: orzechy zmielone 200g, 4 cale jajka platki owsiane 50g maka zytnia typ 2000 30g woda na wierzch pestki dyni, slonecznik, migdaly po 20g, cynamon ubijamy białka na sztywno dodajemy zółtka i ubijamy.. make, orzechy, płatki łaczymy w misce i dodajemy do tego ubite jajka. delikatnie mieszamy i łyzką robimy male [...]
Wątróbkowe racuchy Co potrzeba: 300 g wątróbki (u mnie z kurczaka) 150 g jabłka mała czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki zmielonych orzechów ( u mnie tym razem kupna mąka orzechowa z orzeszków ziemnych) sól, pieprz, majeranek (miał byc lubczyk, ale "wyszedł", ale z majerankiem wyszło super) olej kokosowy do smażenia Co robimy? Wątróbkę, jajo (jeśli [...]
Chleb dyniowy piernikowy Oryginał: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Chlebek-dyniowo-kawowy.html Po przerobieniu: 250 g uprażonej dyni (dałam ok 430g surowej) 60 g roztopionego masła klarowanego (lub oleju) 60 g kefiru (lub maślanki) 2 jaja 200 g mąki (dałam 100g mielonych płatków owsianych i 100 g żytniej 1850) 100 g odżywki białkowej (u [...]
Naleśniki żytnie z twarogiem i łososiem http://3.bp.blogspot.com/-h2vnzPp1lNY/UOsmTKQePsI/AAAAAAAAKbE/KuGX5hO479M/s640/IMGP5206.jpg 60 g maki żytniej 2000 1 jajko ok 200 g zimnej wody +- szczypta soli i pieprzu, łyżeczka suszonej bazylii twaróg półtłusty 100g, śmietana 1 łyżka + łosoś wędzony 50g Naleśniki żytnie robi sie tak samo jak zwykłe [...]
Kulki z kaszy jaglanej z w wiórkach kokosowych ( a’la Rafaello ) Niestety nie zdążyłam zrobić fotki zanim zostały pożarte, ale każdy wie jak powinno owo cudo wyglądać :-D 0,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 8 dag wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka stewii 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej laski wanilii [...]
ryba po grecku - morszczuk mrożony 2 kg, 2 kg marchwi, seler, 1 kg pietruszki korzeń, liść laurowy, ziele angielskie , pół koncetratu pomidorowego , mąka owsiana. Morszczuk solimy kroimy w paski , obtaczamy w mące owsianej i wysmażamy na oleju kokosowym. Warzywa ścieramy na wiórki najlepiej robotem, dajemy na woka lub wyższą patelnie dusimy do [...]
Bezglutenowe pierogi ruskie z mąką gryczaną (nie mam zdjęcia ale dziewczyny na forum prosiły o ten przepis) Ciasto pierogowe 200 g mąki gryczanej + do podsypania 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 250 ml wrzątku Farsz 0,5 kg ziemniaków 200 g białego sera 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz Przepis [...]
Mój bezglutenowy chlebek bananowy: Składniki: 1. Mąka gryczana 200 g 2. Banany (bardzo dojrzałe) 550 g 3. Białko jaja 140 g 4. Olej kokosowy 40g + do wysmarowania formy Banany rozgniatamy widelcem na w miarę jednolitą masę (można zmielić blenderem jak ktoś woli). Dobrze,żeby banany były bardzo dojrzałe wtedy chlebek będzie słodszy :-)) Do miski [...]
co prawda, to może nie do końca sezon na dynię, ale nabrałam ochoty na gofry dyniowe, a że wyszły całkiem niezłe, to podzielę się z Wami przepisem na 1 porcję (na mojej gofrownicy 5 gofrów): dynia surowa 250 g jaja 2 szt kefir 100 g mąka ryżowa 50 g (jestem na diecie bezglutenowej; myślę że można użyć w to miejsce dowolnej dozwolonej mąki i ew [...]
Propozycja na super śniadanko! PLACEK NA SŁODKO Przepis jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje 5 min. ;-D Wymieszać ser twarogowy z jajkiem, mąką, cynamonem, odrobiną mleka i migdałami na jednolitą masę. Nie za gęstą, ale też niezbyt rzadką. Gotowe, surowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku ok. 15 min w temperaturze 180 [...]
Świąteczne ciacha owsiane \-) Kolejna wariacja na temat popularnych ciasteczek :-) jako że święta tuż tuż, wrzucam moją wersję. Myślę, że nawet chcąc utrzymać czystą i porządną michę można sobie na takie pozwolić, oczywiście w granicach rozsądku :-D Składniki: *mąka żytnia typ 2000 130g *płatki owsiane 70g *jaja 2 szt. *orzechy włoskie 50g *miód [...]
CHLEB BEZGLUTENOWY GRYCZANY Składniki: • 500 g mąki gryczanej • 125 ml mąki jaglanej - a więc pół szklanki (zmieliłam po prostu kaszę jaglaną) (w przepisie podane były wartości ml.. dziwne) • 125 ml skrobi ziemniaczanej • 625 ml wody (ja dałam trochę wody mineralnej gazowanej i ogólnie mniej wody, tak aby uzyskać konsystencję gęstej smietany) • 2 [...]
PANCAKES ŻYTNIO-OWSIANE Składniki: (wyszło łącznie 5 sporych placków) 50g mąki żytniej razowej typ 2000 50g płatków owsianych (zmielonych/zblendowanych) 2 jajka ok. 70g wody szczypta soli opcjonalnie: szczypta proszku do pieczenia lub 10g dowolnej odżywki białkowej Proporcje płatki-mąka wedle uznania, u mnie było pół na pół. Wody dodajemy "na oko" [...]