Ponieważ uwielbiam zapach ziół (szczególnie rozmaryn tymianek) wrzucam ulubiony przepis na rybkę i na schabik.
Dorsz z pomidorami.
Składniki (2 porcje):
2 filety z dorsza, każdy po 150 g
1/2 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
2 młode szczypiorki z cebulką, pokrojone w plasterki
1 łyżka sosu sojowego
tymianek (świeży bądź z torebki)
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy, wrzucam pokrojony szczypiorek wraz z cebulką i lekko podduszam przez 5 minut. Wrzucam pomidory z sosem, sos sojowy i tymianek, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut, dodaję rybę, przykrywam i gotuję przez 8 - 10 minut. Rybę dobrze jest wcześniej posolić i popieprzyć.
Ja nie robię z dorsza tylko z morszczuka. Ale podaje przepis oryginalny. Oczywiście jak ktoś chce to można zamienić pomidory w puszce na świeże, ale myślę, że zimowe pomidory nie są wcale lepsze od tych puszkowych. Zwykle robię co najmniej podwójną porcję. Tymianku daje dużo, bo lubię zapach ziół.
Szybka i smaczna rybka na obiad
Składniki:
Rybka jaką mamy,
przyprawy do rybki: sól, pieprz, zioła (ja daje rozmaryn lub tymianek)
Warzywa (wedle uznania)
Rybkę kładziemy na folii aluminiowej, solimy, pieprzymy i dajemy zioła, do tego kładziemy na to warzywa. Folię zawijamy szczelnie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ciężko powiedzieć na jaki czas. Na oko, żeby warzywa się udusiły.
Do tego ryż lub kasza jak kto woli. Jak za sucho to można polać oliwą już na talerzu.
Schab w sosie własnym
Składniki:
• schab bez kości – 60 dag
• ekstrakt słodowy barwiący – 1 łyżeczka
• bulionu warzywnego lub woda,- 1 szklanka,
• liście laurowe – 3 szt.,
• ziele angielskie – 4 szt.,
• cebula – 1 szt.,
• majeranek – 1 łyżeczka,
• tymianek – 1 łyżeczka,
• mąka – 1 łyżka,
• sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Umyte i osuszone wcześniej mięso pokroić na 5 kotletów. Ułożyć je na rozgrzanej patelni i obsmażyć (bez tłuszczu). Kiedy mięsko apetycznie się przypiecze, podleć odrobiną wody
i obrócić na drugą stronę.
Dodać ziela angielskie, liście laurowe, ekstrakt słodowy barwiący (aby troszeczkę osłodzić nasz sos można dodać jeszcze łyżeczkę ekstraktu słodowego jasnego), obraną i pokrojoną na duże kawałki cebulę oraz przyprawy ziołowe. Podlać bulionem lub wodą (aby kotlety cały czas były przykryte). Całość dusić do miękkości.
Jak już będzie gotowe wyjąć cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie, a sos zagęścić mieszaniną chłodnej wody z mąką. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przy przygotowaniu tego dania ziołami pachnie w całej kuchni. Tylko ziół daje więcej niż przepisie.
Czasem:
Daje tylko kostkę rosołową na dwie szklanki wody i więcej nie doprawiam.
Nie daje też ekstraktu słodowego i mięsko też jest dobre.
Zmieniony przez - Dotkazoz w dniu 2012-02-23 20:34:05