SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237107

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
Najlepsze na świecie sałatka

Kapusta pekińska (ilość dowolna ;) )
150 dag pieczonej lub duszonej piersi z indyka
100 dag pomarańczy (ok 1/2 niedużej )
20 dag sera pleśniowego
10dag orzechów włoskich
15 dag suszonej żurawiny
pół małej czerwonej cebuli

Sos:

sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
10 dag oliwy z oliwek (1 łyżka)
cynamon (duuużo )
imbir
sól, pieprz
ew. łyżeczka miodu (u mnie bez)

Co robimy:

Pekinkę szatkujemy, indyczka kroimy na kawałki, dodajemy orzechy (uprażone na suchej patelni), pokruszony ser, żurawinę, pokrojoną w kosteczkę pomarańczę (nie obieramy całej, po potem ciężko będzie z drugiej połówki wycisnąć sok) oraz cebulę.
Wyciskamy sok z połówki pomarańczki i cytryny, dodajemy cynamon, kawałek świeżo startego imbiru, oliwę z oliwek, sól, pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem, odstawiamy na jakiś czas do lodówki, żeby się "przegryzło" i zajadamy ze smakiem :)

Całość: 399kcal 35g B/20 T/ 26 WW

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 126 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5035
Przepraszam za niepotrzebny post. Dałam babci tą stronę żeby poczytała przepisy i widzę że chyba się trochę zgubiła co gdzie przyciskać.

Zmieniony przez - 123456987 w dniu 2012-02-12 12:08:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ciasteczka z haszyszem

cisto:
orzechy zmielone 200g,
4 cale jajka
platki owsiane 50g
maka zytnia typ 2000 30g
woda

na wierzch
pestki dyni, slonecznik, migdaly po 20g, cynamon

ubijamy białka na sztywno dodajemy zółtka i ubijamy.. make, orzechy, płatki łaczymy w misce i dodajemy do tego ubite jajka. delikatnie mieszamy i łyzką robimy male kuleczki troche plaszczymy i wkladamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia:) posypujemy wierzch ziarnami ziarna nam nie spadną. Piec 15min w 180stopniach.

Te z drzemem nie nadaja sie do jedzenia one sa dla MAMY. My dziewczyny tutaj na Ladys nie jemu ciastek z dżemem! zapamietać i zapisać...

Smacznego:)





Zmieniony przez - fantazja2608 w dniu 2012-02-12 16:12:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
TRUSKAWKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
nie biorę odpowiedzialności za ten przepis, wymyśliłam go dziś w szkole jeszcze nie miałam okazji przetestować, ale mam nadzieję, że będzie dobre

Składniki:
- odżywka białkowa, smak waniliowy
- kakao
- jajka
- truskawki

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy waniliową odżywkę białkową, mieszamy. Zółtka ucieramy/miksujemy z kakao (ewentualnie z dodatkiem odżywki czekoladowej/przyprawy piernikowej/cynamonu itp.). Truskawki polewamy "bitą śmietaną", na to wylewamy "polewę czekoladową".

Smacznego

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Prosty przepis na szamanko

-wołowinka
-2jajka
-ser zółty
-przyprawy: papryka czerwona, koperek, jakies zielska kto lubi
-czosnek najlepiej duuuuzo i cebulka mala

wołowinke smarzymy z obu stron przyprawiamy.. gdy będzie dochodzić.. wbijamy na patelnie jajka.. gdy lekko sie zetną przyprawiamy posypujemy cebulka i czosnkeim zakladamy po plasterku sera .. i zalewamy odrobinka wody zeby pod prużyć i przykrywamy pokrywką .. na kilka minut Gdy jajka calkowicie sie zetną i ser sie roztopi posypujemy koperkiem..
ten czosneczek daje takiego pysznego aromatu ze palce lizać.. polecam

Smacznego

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 6334 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 99958
Ponieważ uwielbiam zapach ziół (szczególnie rozmaryn tymianek) wrzucam ulubiony przepis na rybkę i na schabik.

Dorsz z pomidorami.

Składniki (2 porcje):
2 filety z dorsza, każdy po 150 g
1/2 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
2 młode szczypiorki z cebulką, pokrojone w plasterki
1 łyżka sosu sojowego
tymianek (świeży bądź z torebki)
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy, wrzucam pokrojony szczypiorek wraz z cebulką i lekko podduszam przez 5 minut. Wrzucam pomidory z sosem, sos sojowy i tymianek, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut, dodaję rybę, przykrywam i gotuję przez 8 - 10 minut. Rybę dobrze jest wcześniej posolić i popieprzyć.

Ja nie robię z dorsza tylko z morszczuka. Ale podaje przepis oryginalny. Oczywiście jak ktoś chce to można zamienić pomidory w puszce na świeże, ale myślę, że zimowe pomidory nie są wcale lepsze od tych puszkowych. Zwykle robię co najmniej podwójną porcję. Tymianku daje dużo, bo lubię zapach ziół.

Szybka i smaczna rybka na obiad
Składniki:
Rybka jaką mamy,
przyprawy do rybki: sól, pieprz, zioła (ja daje rozmaryn lub tymianek)
Warzywa (wedle uznania)

Rybkę kładziemy na folii aluminiowej, solimy, pieprzymy i dajemy zioła, do tego kładziemy na to warzywa. Folię zawijamy szczelnie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Ciężko powiedzieć na jaki czas. Na oko, żeby warzywa się udusiły.
Do tego ryż lub kasza jak kto woli. Jak za sucho to można polać oliwą już na talerzu.

Schab w sosie własnym

Składniki:
• schab bez kości – 60 dag
• ekstrakt słodowy barwiący – 1 łyżeczka
• bulionu warzywnego lub woda,- 1 szklanka,
• liście laurowe – 3 szt.,
• ziele angielskie – 4 szt.,
• cebula – 1 szt.,
• majeranek – 1 łyżeczka,
• tymianek – 1 łyżeczka,
• mąka – 1 łyżka,
• sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Umyte i osuszone wcześniej mięso pokroić na 5 kotletów. Ułożyć je na rozgrzanej patelni i obsmażyć (bez tłuszczu). Kiedy mięsko apetycznie się przypiecze, podleć odrobiną wody
i obrócić na drugą stronę.
Dodać ziela angielskie, liście laurowe, ekstrakt słodowy barwiący (aby troszeczkę osłodzić nasz sos można dodać jeszcze łyżeczkę ekstraktu słodowego jasnego), obraną i pokrojoną na duże kawałki cebulę oraz przyprawy ziołowe. Podlać bulionem lub wodą (aby kotlety cały czas były przykryte). Całość dusić do miękkości.
Jak już będzie gotowe wyjąć cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie, a sos zagęścić mieszaniną chłodnej wody z mąką. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przy przygotowaniu tego dania ziołami pachnie w całej kuchni. Tylko ziół daje więcej niż przepisie.

Czasem:
Daje tylko kostkę rosołową na dwie szklanki wody i więcej nie doprawiam.
Nie daje też ekstraktu słodowego i mięsko też jest dobre.

Zmieniony przez - Dotkazoz w dniu 2012-02-23 20:34:05

Gdy poprawisz fundamenty, łatwiej Ci będzie doprowadzić do porządku resztę domu...

Było minęło: http://www.sfd.pl/Dotkazoz_DT_2013_podsum.str.19_-t914686-s19.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51559 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Babeczki z fasoli z bananem i rodzynkami:

Puszka fasoli- u mnie biała- opłukanej z zalewy
250g bananów
3 jaja
40g kefiru
20g rodzynek
20g masła
35g odżywki białkowej- u mnie waniliowa
szczypta proszku do pieczenia

Oddzielam żółtka jaj od białka, fasolę opłukuję z zalewy, blenduję z żółtkami, odżywką, kefirem i bananami.
Ubijam białka na sztywno, dodaję do masy i delikatnie mieszam całośc.
Na koniec rodzynki i voila, do piekarnika na jakieś 40 min na 180 st (termoobieg).

Babeczki są puchate, wilgotne i rozpływają się w ustach.. ja podaję z masłem orzechowym na wierzchu, smacznego !

na 100 g:

B 12,5
T 10
W 21,4









Zmieniony przez - massmarols w dniu 2012-02-24 15:15:42

Zmieniony przez - massmarols w dniu 2012-02-24 21:11:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 28 Napisanych postów 4025 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 49869
GENIALNY PASZTET BEZ PIECZENIA

Składniki:
900gr wątróbki drobiowej
120gr masła
2 duże cebule

Podejrzewam, że można dodać więcej składników wedle uznania. Ja zrobiłam tak:
Cebule pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na części masła. Dodałam wątróbkę i dusiłam do wyparowania wody. Później całość przemieliłam przez maszynkę do mięsa, dodając pozostałą część masła. Wszystko wrzuciłam do lodówki by ładnie stężało i rzeczywiście powstała stała i bardzo kremowa masa o przepysznej konsystencji Uważam, że jest to idealna opcja dla osób takich jak ja, czyli tych które nie przepadają za podrobami i kochają masełko Wymaga bardzo małych nakładów pracy i w zasadzie robi się samo. POLECAM

Moja porcja w 100gr zawiera mniej więcej*

277,5 kcal
22,5 B
20,5 T
0,8 W

*mniej więcej, bo pies mi pomagał

I'm not beautiful like you. I'm beautiful like me.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 15357 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 31011
A ja sie podziele, moim sniadaniowym przepisem.
Dwa jajka
Dwie lyzki maki zytniej
pol plaskiej lyzeczki sody
Do smazenia co komu pasuje - olej, maslo - lyzeczke, na teflonie nic nie potrzeba

Oddzielic bialko od zoltek, ubic na sztywko. Jak juz piana jest sztywna, wmiksowac po jednym zoltku nastepnie po lyzce maki i ta odrobine sody. Wszystko na patelnie - usmazyc z obu stron. Przy smazeniu pierwszej strony mozna przykryc patelnie, wtedy wszystko sie zetnie szybciej i latwiej bedzie przewrocic na druga strone :) Wychodzi z tego taki biszkopotowy omlet.
Mozna jesc np. z musem jablkowym (jedno drobno starte jablko usmazone bez tluszczu (lub na 5 gram masla) z cynamonem lub z musem gruszkowym - co komu przyjdzie do glowy
Sam omlet (caly)
274 kcal: 14 B/14 T/15 W (liczone z 5 gr masla, bez owocow)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 935 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 27624
Indyk w porach pod majonezem
Pierś z indyka
por biała część
majonez sfd
przyprawy
plus inne warzywa wg uznania, ja robiłam z marchewką i pieczarkami

Pora kroimy na cm kółka układamy na dno naczynia żaroodpornego solimy pieprzymy, na to ubita pierś z indyka, znowu przyprawiamy (lub kurczaka jak kto woli pod warunkiem że od chłopa) i warzywa (w moim wypadku marchewka), druga warstwa pora, indyk, warzywa i na to majonez.
Do piekarnika na 35-40 minut.

Przepis nie jest mój, gdzieś wzięty z sieci i zmodyfikowany (w oryginale miał tylko por i kurczak). Dla mnie bomba ale to zależy od kubków smakowych.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium