Pierwsze Sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się w 1935 r. W sporcie SAA zaczęto stosować je w latach 50. XX wieku, na szeroką skalę były w użyciu w latach 60.-90. XX wieku. Wpływ na serce Nadal wielu mężczyzn wierzy, iż zmiany w sercu, które mają charakter fizjologiczny (serce sportowca), są tożsame z patologiczną przebudową po stosowaniu [...]
[...] Przykro mi, ale to nie są wiarygodne źródła informacji. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć musisz sięgnąć po opracowania fachowe, np. jakościowe badania naukowe oraz książki dotyczące biochemii i fizjologii. W dzisiejszym odcinku przyjrzymy się lekkim cyklom dopingowym i efektom, jakie możesz uzyskać będąc „na bombie”. Ile [...]
[...] Na koniec zapytamy czy masz jakieś inne zainteresowania oprócz sportu? Poza sportem interesuję się wszystkim co związane z logistyką i biznesem. Bardzo lubię czytać książki i oczywiście spędzać czas z przyjaciółmi . Po udanym pierwszym sezonie startowym, z pewnością czasu dla siebie i przyjaciół będziesz miała znacznie więcej. [...]
[...] Podsumowanie Często zamiast czytać kiepskiej jakości opracowania lub jeszcze gorsze filmy publikowane w internecie, lepiej jest sięgnąć po wysokiej jakości badania, książki dotyczące fizjologii, treningu czy farmakologii. Bardzo często na każde zagadnienie można patrzeć pod różnym kątem, a wiele spraw wcale nie jest tak prostych, jak to [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
Największym problemem współczesnych ludzi jest brak wiedzy fachowej i wiara w mityczne sposoby rekomendowane w Internecie. Autorzy poradników publikowanych na różnorakich stronach nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Podawanie leków z grupy NLPZ (np. aspiryny) utrudnia lub uniemożliwiają regenerację i negatywnie wpływa na siłę mięśni poprzez [...]
[...] Legenda: (a) Autorzy nie napisali, co rozumieją przez pojęcie aminokwasy niezbędne (EAA). Informacje dotyczące białka jaja wziąłem z książki H. Ciborowska, A. Rudnicka „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. Są to podsumowane aminokwasy egzogenne (suma to ~50 g w 100 g białka, czyli 12,4 g aminokwasów [...]
Tak, to nie jest żaden żart. Znany z programu telewizyjnego „Boso przez świat” Wojciech Cejrowski, zasugerował niedawno, iż koronawirus atakuje tam, gdzie są wykorzystywane sieci komórkowe technologii 5G. Zbudował też moją ulubioną konspiracyjno-spiskową teorię, jakoby nieznanym, ciemnym siłom zależało, by wprowadzać nowy, szybszy Internet mobilny [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] by wplatać tam ćwiczenia kalisteniczne czy plyometryczne. Wbrew internetowej propagandzie, guru treningu kalistenicznego Pavel Tsatsouline, już na samym początku swojej książki „Nagi wojownik” napisał jakże prawdziwe zdanie: „Najlepsze rezultaty (przyrost masy mięśniowej) osiągniesz, jeśli masz do dyspozycji sztangi, kettlebells, drążki do [...]
[...] cherry picking). Jeśli nie pasuje nam wynik badania pod względem wyznawanych poglądów czy jest w sprzeczności z innymi badaniami (myślą przewodnią naszej pracy, opracowania, książki itd.) lub w inny sposób nam się nie podoba, po prostu pomińmy te dane! Na czym polegał eksperyment Schlundt i wsp.? Pięćdziesiąt dwie otyłe, dorosłe kobiety losowo [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
[...] ale na dodatek ogromnym problemem była kontrola zmian zachodzących w eksplantowanych narządach (natychmiast zachodzą zmiany związane np. z niedokrwieniem). Natomiast książki Bruce’a Liptona są może i ciekawe (można je znaleźć w postaci elektronicznej w internecie), ale to bardziej fantastyka naukowa, niż nauka. „Zwierzęta nie umierają z [...]
[...] specjalistycznej wiedzy z dziedziny toksykologii, dietetyki, fizjologii człowieka, biochemii czy ratownictwa medycznego. Dlatego doskonale sprzedają się pełne herezji książki najprzeróżniejszych szarlatanów medycznych. Co drugi obiecuje życie bez toksyn, raka i wyleczenie chorób cywilizacyjnych (otyłości, insulinooporności, cukrzycy itd.). [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
[...] nadal próbuje alternatywnych terapii, które często stanowią zagrożenie dla życia lub zdrowia. Doskonale mają się u nas homeopatia, jak ciepłe bułeczki sprzedają się książki o „leczeniu raka witaminą C”, a półki uginają się od „najlepszych na świecie diet”. Jednym z najbardziej absurdalnych pomysłów jest odtruwanie [...]
[...] Niektórzy twierdzą, iż alkohol jest równie szkodliwy dla zdrowia, jak fruktoza zawarta w sokach owocowych i słodzonych napojach (np. typu cola). Marion Grillparzer na łamach książki „Simple GLYX” twierdzi: „Dla wątroby nie ma znaczenia, czy pijemy piwo czy colę”. Jerzy Zięba twierdził, iż „fruktoza ma metabolizm [...]
[...] Lyla McDonalda (np. „Wprowadzenie do dietetyki”), Sareen S. Gropper oraz Jack l. Smith „Advanced nutrition and Human metabolizm” (wydanie VI lub nowsze). Często podobne książki są nielegalnie rozpowszechniane, jednak ze względów praktycznych, lepiej mieć je po prostu na półce (warto docenić ciężką pracę autorów, płacąc pewną kwotę, czasem [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają książki, ale nie dietetyków, lekarzy czy profesorów. Zamiast tego na półkach widnieją publikacje „guru”, „znachorów”, „naturoterapeutów” i „uzdrowicieli”. Teoria zupełnie [...]