[...] uzasadnienia, poza tym, że nam się czegoś zliczać nie chce. Znaczna część osób nie liczy warzyw, ale znam osoby, co nie liczą tłuszczu użytego do smażenia, bo on się ich zdaniem "wysmaża" (znika?) - co ciekawe jedna z tych osób to sportsmenka z dobrą formą. Gdyby wyznacznikiem racjonalności danej praktyki żywieniowej była krata na brzuchu i [...]
[...] maszynie) i od wiosłowania sztangą (nie przyciągania rączki wyciągu do brzucha). Poza tym w metodyce treningu, na siłę liczba serii i ćwiczeń nie musi być duża - liczy się danie odpowiedniego impulsu dla układu nerwowego. Mężczyźni „katujący” klatkę dziesiątkami serii wyciskania na ławce poziomej, głową w górę, głową w dół, rozpiętek, zwykle [...]
[...] zakupem. Mimo wszystko byłam ciekawa tego dania, ale bardzo szybko przyszło rozczarowanie. Oczywiste jest, że gotowce w plastikowym pojemniku, to nie zawsze to samo, co danie wyjęte z piekarnika, jednak jeśli szukasz czegoś, co wygląda po rozpakowaniu bardzo nieapetycznie, to wybierz tę lasagne. Podgrzanie zgodnie z instrukcją niewiele [...]
[...] nastrój, bo po prostu siadamy i jemy. Nie trzeba stać w kuchni, robić zakupów i jedynym wysiłkiem jest dotarcie do danego lokalu. Wegetarianie mają nieco utrudnione zadanie. Z jakimi problemami muszą się zmierzyć? W niektórych restauracjach nie ma wegetariańskiego menu Niestety, ale nadal nie w każdej restauracji są dania wegetariańskie, a [...]
Zdrowe odżywianie nie jest takie trudne, jak się wydaje, a mimo to dla niektórych stanowi niesamowite wyzwanie. Napięty harmonogram dnia, stres, czyhające wszędzie pokusy sprawiają, że łatwiej jest sięgnąć po to, co jest akurat pod ręką, a jakoś dziwnym przypadkiem nie są to zazwyczaj warzywa czy inne zdrowe i niskokaloryczne przekąski. Wiele osób [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] pokrojone owoce, warzywa, a nawet chleb czy zioła. Dobrym pomysłem jest też podzielić te produkty na porcje, żeby nie trzeba było rozmrażać wszystkiego na raz. Wyczaruj danie z resztek jedzenia W ramach ograniczenia marnotrawstwa wykorzystaj raz na jakiś czas wszystkie resztki. Z pewnością uda Ci się wyczarować jakieś danie. Tradycyjnym [...]
KFC, czyli Kentucky Fried Chicken, amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, założona w 1930 roku przez Harlanda Sandersa, w Polsce od 1993 roku, a aktualnie jest ich już w kraju ponad 200. Ta restauracja jest jedną z najlepszych fastfoodów jeżeli chodzi o cheat meal. Ich główną dewizą są kurczaki, których smak jest niemożliwy do podrobienia. Lecz [...]
[...] także musi upłynąć nieco czasu. Dlatego, nawet jeśli po pierwszej porcji jedzenia odczuwasz głód, poczekaj, choć kilka minut, lepiej 10-15, zanim wyciągniesz rękę po kolejne danie. Wszystko kusi! Faktycznie potrawy przygotowywane w tym okresie są niezwykle smaczne i kuszące. Jednak absolutnie nie ma żadnego obowiązku, aby zjadać wszystkie z nich. [...]
[...] unikasz słodzonych napojów, to trening siłowy często prowadzi do nasilenia apetytu. U niektórych osób hamująco na apetyt działa stres, u innych wywołuje odruchowe podjadanie („zajadanie problemu”). Tego typu problemy staraj się rozwiązywać samodzielnie względnie w porozumieniu z wykwalifikowanym specjalistą. Niewielki stres mobilizuje i [...]
Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
[...] że nie powiedziałem mu o wegańskim kliencie”. https://youtu.be/DZ7qdSMD17w Następnego dnia młoda kobieta złożyła skargę na brak opcji wegańskich. Wydała 32 dolary na „danie warzywne”, które totalnie ją rozczarowało. Napisała recenzję, która krytycznie odniosła się do szefa kuchni. „Moją jedyną opcją było danie z warzyw… było w porządku, [...]
[...] radości, ale i odpowiedniej ilości kalorii oraz właściwego (dla Twojej diety) ułożenia makroskładników. Startery, przekąski, etc. W większości restauracji, zanim otrzymasz danie główne, obsługa proponuje różnego rodzaju przekąski. Oczywiście, że one kuszą i pozwalają zaspokoić początkowy głód. Niestety kosztują również pieniądze… A jestem [...]
[...] można co najwyżej złapać się za głowę. Co oznacza „fast food”? Jak sama nazwa wskazuje, jest to szybkie jedzenie. Kiedy idziesz do tradycyjnej restauracji i wybierzesz już danie z menu, wówczas czekasz jakiś czas, żeby otrzymać swój posiłek. Kupując fast food, podchodzisz do okienka, zamawiasz i za kilka minut je odbierasz. Dawniej takie [...]
[...] często bywa w promocyjnej cenie około 11,49zł-13,49zł za kilogram. Można ją dusić, smażyć, gotować, z jej udziałem przygotować można wiele ciekawych posiłków, może stanowić danie główne z kaszą czy ziemniakami, ale też dodatek do sałatek warzywnych, czy zapiekanek. To z niej robi się szaszłyki, bywa farszem do tortilli czy pierogów. W smaku jest [...]
[...] nie zawierają tłuszczy nasyconych, dostarczają za to sporo błonnika. Porcję warzyw strączkowych jadaj dwa razy w tygodniu. Możesz dodawać je do sałatek lub przygotować danie z sosem a’la fasolka po bretońsku, ciecierzyca świetnie sprawdzi się w daniu curry. Jaja Jajo kurze to produkt niezwykle zasobny w składniki odżywcze. Co prawda [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
[...] 333 kcal i aż 10 g białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze pochodzące głównie z oliwy z oliwek i pestek dyni. Jak przygotować danie? Właściwie jest ono gotowe już po otwarciu opakowania. Jeśli jesteś w trasie, może zjeść prosto z pojemnika, a kiedy masz czas, podgrzej na patelni lub w mikrofali. [...]