[...] podczas menopauzy. W grupie β-alaniny odnotowano znaczący spadek uderzeń gorąca w ciągu dnia, a efekt był tym silniejszy, im dłużej trwała suplementacja. W innym badaniu wzięło udział 36 kobiet w wieku ok. 44 lat, które wcześniej miały przynajmniej 10 epizodów uderzeń gorąca dziennie. Podawano co najmniej 400 mg β-alaniny (większe [...]
Tempo życia, spotkania towarzyskie, czy też relatywnie niskie ceny fast foodów sprawiają, że coraz częściej goszczą one w jadłospisach nie tylko osób młodych, czy też ludzi w trakcie podróży służbowych i wakacyjnych, lecz stają się elementem codziennej diety całych rodzin. O tym, że mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, mówi wiele badań i [...]
[...] wegetarianie mieli o 22% niższe ryzyko nowotworów jelita grubego. Naukowcy stwierdzili, że choć nauka poczyniła ogromne postępy w zapobieganiu rakowi jelita grubego poprzez badania przesiewowe, to zapobieganie wielu schorzeniom, w tym także otyłości, jest wciąż mocno zależne od naszej diety. Sugerowanie, żeby wszyscy przestali jeść mięso, aby [...]
[...] O co w tym chodzi? Według badań przeprowadzonych przez Centers for Disease Control (CDC) kobiety częściej niż mężczyźni mówią, że są zmęczone, a nawet wyczerpane. W badaniach brały udział osoby w wieku od 18 do 44 lat. Około 15% kobiet przyznało, że czuje się zmęczona lub wyczerpana, natomiast w grupie mężczyzn było to zaledwie 10% [...]
Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]
Wbrew opiniom zamieszczanym w Internecie wcale nie jest udowodnione, iż współczesna żywność, a w szczególności dodatki do niej, wywołują raka. Osoby głoszące podobne tezy nie wzięły pod uwagę, iż znaczące wydłużenie życia ludzi wpływa na pojawienie się większej liczby nowotworów, gdyż istnieje o wiele więcej osób w podeszłym wieku. To tak, jakby [...]
Zarówno zaawansowani, jak i początkujący, mogą sprawić, że zbudują więcej masy mięśniowej i zwiększą swoją siłę, jeśli wydłużą negatywną fazę ruchu w ćwiczeniu. Wnioski Jeżeli zależy Ci na efektach siłowych czy związanych z budową mięśni, a obecny trening nie przynosi satysfakcjonujących efektów, spróbuj wykorzystać wolną fazę negatywną. [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
[...] jak król, czyli „na bogato”. Wysokokaloryczne śniadanie ma nam dać energię na wiele godzin i zmniejszyć ryzyko nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia. Jakie były wyniki badania? Naukowcy mieli nadzieję, że osoby, które zjadały większe śniadania, spożywają mniej kalorii przez resztę dnia. Tak jednak nie było! Ilość spożytych kalorii podczas [...]
[...] to, iż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a nie sama ilość kalorii w diecie, mają związek z ryzykiem wystąpienia raka. Komentarz Współwystępowanie czy związek w tego rodzaju badaniach nie oznacza od razu powiązania typu przyczynowo-skutkowego. Dlaczego? Często osoby sięgające po wysokoprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym [...]
[...] m.in. mózgu. Wiele wcześniejszych badań wykazało, że ludzki mózg reaguje na sygnały mikrobiologiczne z jelita, choć metody tej komunikacji nie są jeszcze do końca jasne. Z pewnością pojawią się nowe badania, aby móc jeszcze lepiej poznać wpływ bakterii jelitowych na nasz organizm i dowiedzieć się, czy można o nie zadbać także u osób dorosłych.
[...] małe w porównaniu do ryzyka, jakie stwarza sięganie po alkohol. Zdrowszym wyborem są suplementy zawierające resweratrol, które są łatwo dostępne i tanie. Referencje, badania, literatura: Jose A. Luchsinge i in. Alcohol Intake and Risk of Dementia https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1532-5415.2004.52159.x
[...] z wiekiem wskaźniki zachorowalności i umieralności z powodu choroby wieńcowej (CHD) są wyższe u mężczyzn niż u kobiet. Testosteron i estrogen to główne hormony płciowe, a badania wykazały, że odgrywają one ważną rolę w zdrowiu i chorobie sercowo-naczyniowej. Badanie W jednym z badań zmierzono stężenie testosteronu i estrogenów u u 102 mężczyzn [...]
Kobiety przywiązują dużą wagę do swojego wyglądu, w tym także do włosów. Jest to dla nich bolesne, gdy zauważają, że ich włosy zaczynają się przerzedzać i wypadać. Co ciekawe, pomimo że w samych Stanach Zjednoczonych problem utraty włosów dotyczy 21 milionów kobiet, to wciąż jest on postrzegany jako problem mężczyzn. Wypadanie włosów to nie [...]
[...] fizycznej i niewłaściwa dieta sprzyjają pojawieniu się otyłości, a pośrednio wielu innych chorób. Naukowcy w 2018 r. zebrali dane od 378615 respondentów w corocznym badaniu. Oceniano wpływ 8 modyfikowalnych czynników ryzyka: braku aktywności fizycznej, palenia, depresji, niskiego wykształcenia, cukrzycy, otyłości, nadciśnienia i utraty [...]
Jesteś fanem kawy czy herbaty? Jeśli herbaty, to z pewnością nie obce są Ci wszelkie jej różne rodzaje. Mamy herbatę czarną, zieloną, białą, czerwoną... Do tego mamy do wyboru mnóstwo smaków, więc nie sposób się znudzić tym aromatycznym napojem. A co wiesz na temat czerwonej herbaty? Herbata ta nadal zyskuje coraz większą popularność na całym [...]
Stres to stan, kiedy czujesz się niespokojny z jakiegoś powodu. Może być wywołany trudną sytuacją życiową, materialną, zbliżającym się wydarzeniem, np. wystąpieniem publicznym, egzaminem itp. Stres, jaki odczuwa nasz organizm, może także być wynikiem nieodpowiedniej ilości snu, nadmiernego wysiłku fizycznego lub ubogiej diety. Wiadomo jest, że [...]
[...] fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest magazynowana przez komórki tuczne (mastocyty). Jak się okazało w późniejszych badaniach, histamina pochodzi nie tylko z komórek tucznych, ale także z bazofilów (granulocytów) i płytek krwi. Jee Hee Son i wsp. sprawdzali, czy specjalna dieta bez [...]
Choroby serca i układu krążenia są plagą współczesności. Po części stało się tak przez utrwalenie złych wzorców żywieniowych, propagowanie niezdrowego pokarmu i stylu życia, wydłużenie długości życia populacji, spadek aktywności fizycznej, zmianę sposobu pracy i wypoczynku - co ma wpływ na rozwinięcie się cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i zmian [...]