SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Dziennik faftaqa Vol. 2

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 772673

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 119 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8317
tanieodzywianie
jest git majonez mordo, odwaliles kawal dobrego wywodu. Mysle ze wielu skorzysta


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 71 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2282
W badaniach oceniających wpływ spożycia MCT na apetyt, źródłem MCT najczęściej są 8- i 10-węglowe kwasy tłuszczowe (podawane w postaci suplementu, nie oleju kokosowego). Olej kokosowy zawiera znikome ilości tych kwasów tłuszczowych, a głównym kwasem tłuszczowym jest kwas laurynowy (12-węglowy), który także jest często klasyfikowany jako tłuszcz MCT, jednak charakteryzuje się innym oddziaływaniem na motorykę żołądka, parametry metaboliczne etc. (z tego powodu nie znajdziemy go w mieszaninach żywieniowych dla pacjentów klinicznych).

W znanej mi pracy porównującej m.in. pobranie energii ad libitum po spożyciu oleju kokosowego lub produktów będących źródłem SCF lub LCT nie odnotowano różnic w pobraniu energii, czy też na skali odczuwaniu głodu (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20451538). 
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 26 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 27140
Kiedyś mówiłeś, że doszukałeś się badań odnośnie systemu adf/admf na osobach ćwiczących. Mógłbyś podlinkowac, albo coś więcej na tern temat napisać ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 180 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3087
Nie chce się wymadrzac, ale byc moze część z nas po prostu cierpi na zaburzenia gospodarki w eglowodanowej, np przy hiperinsulinemii charakterystycznym jest problem z odczuwaniem sytosci/ satysfakcji po posiłku, z uwagi na nadprodukcje insuliny i w konsekwencji drastyczne obnizenie poziomy glukozy we krwi, co z kolei powoduje wzmozenie apetytu, aby nie dopuścić do hipoglikemii, przez co mamy efekt błędnego koła. Stąd u niektórych przekonanie o napedzajacym apetyt działaniu insuliny...podobny efekt mamy po zjedzeniu bezkalorycznych substancji slodzacych w dużych ilosciach jako że organizm odbiera je jako cukier, wyrzucajac insulinę. Następuje więc spadek poziomu glukozy, co zaraz sobie nadrabiamy większą ilością jedzenia.

Btw faftaq podziwiam Twoją niesamowitą zdolność do organizacji czasu. Nie wiem, jak dajesz radę tak sumiennie prowadzić dziennik i jeszcze wdawać się w dyskusje z forumowiczami przy tylu innych rzeczach jakie robisz;) nie mów, ze jeszcze do tego śpisz po 8h bo się zalamie:)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 345 Napisanych postów 9131 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111392
gymfreakgirl - to, że słodziki pobudzają insulinę, to bujda. A przynajmniej nie ma badań wskazujących na taką zależność
1

'There is no secret
Secret is just CONSISTENCY WITH HARD WORK'

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
juby - co do różnic w MCT i oleju kokosowym, to masz sporo racji W oleju kokosowym te "prawdziwe" MCT czyli KT o długości od 6 do 10 atomów węgla stanowią 15 - 18%. Natomiast dominuje kwas laurynowy (12-węglowy, - ponad połowa puli lipidowej), a są też i mirystynowy i palmitynowy. Kw laurynowy to niby też MCT, ale inaczje wpływa na motorykę przewodu pokarmowego niż kwasy mające 6 do 10 atomów węgla. Słusznie że zwracasz na to uwagę, bo wiele popularnych opracowań dotyczacych oleju kokosowego przytaczana jest literatura dotyczaca oleju MCT, a to nie to samo. Z drugeij strony olej kokosowy też ma własciwosci ketogenne

Ale co do badania na które się powołujesz to nie wiem czy czytałeś pełen tekst publikacji, ale metoda była ciekawa: uczestnicy otrzymali na śniadanie babeczki (52% tłuszczu albo z łoju, albo z kokosowego, albo z wyizoloanych frakcji masła). Potem sprawdzano ile uczestnicy zjedza w kolejnych posiłkach.
Mam pełen txt tej publikacji - mogę podesłać

kabutoro - nie przypominam sobie

gymfreakgirl - Nie chce się wymadrzac, ale byc moze część z nas po prostu cierpi na zaburzenia gospodarki w eglowodanowej, np przy hiperinsulinemii charakterystycznym jest problem z odczuwaniem sytosci/ satysfakcji po posiłku, z uwagi na nadprodukcje insuliny i w konsekwencji drastyczne obnizenie poziomy glukozy we krwi, co z kolei powoduje wzmozenie apetytu, aby nie dopuścić do hipoglikemii, przez co mamy efekt błędnego koła. - taki problem faktycznie może wystąpić, ale nie sądzę by był on powszechny i by stanowił najczęstszą przyczynę problemó z kontrolą łaknienia.

podobny efekt mamy po zjedzeniu bezkalorycznych substancji slodzacych w dużych ilosciach jako że organizm odbiera je jako cukier, wyrzucajac insulinę. Następuje więc spadek poziomu glukozy, co zaraz sobie nadrabiamy większą ilością jedzenia. - no nie widaje mi się, by substancje słodzace typu aspartam czy sukraloza podnosiły same w sobie insulinę. Gdyby tak było - odżywka białkowa ze słodzikiem byłaby bardziej anaboliczna niż odżywka bez słodzików. To byłoby ciekawe i wykorzystywałbym to w suplemenatcji sportowej

Btw faftaq podziwiam Twoją niesamowitą zdolność do organizacji czasu. Nie wiem, jak dajesz radę tak sumiennie prowadzić dziennik i jeszcze wdawać się w dyskusje z forumowiczami przy tylu innych rzeczach jakie robisz;) nie mów, ze jeszcze do tego śpisz po 8h bo się zalamie:) - najzwyczajniej po ludzku w ostatnich 2 dniach nie wyrabiam się
Al;e normalnie mam tak, ze pracuję około 1,5 - 2h i potem daję sobie np 5 - 10 min na zajrzenie do dziennika w przerwie


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-12 16:47:46
4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
gymfreakgirl
Nie chce się wymadrzac, ale byc moze część z nas po prostu cierpi na zaburzenia gospodarki w eglowodanowej, np przy hiperinsulinemii charakterystycznym jest problem z odczuwaniem sytosci/ satysfakcji po posiłku, z uwagi na nadprodukcje insuliny i w konsekwencji drastyczne obnizenie poziomy glukozy we krwi, co z kolei powoduje wzmozenie apetytu, aby nie dopuścić do hipoglikemii, przez co mamy efekt błędnego koła. Stąd u niektórych przekonanie o napedzajacym apetyt działaniu insuliny...podobny efekt mamy po zjedzeniu bezkalorycznych substancji slodzacych w dużych ilosciach jako że organizm odbiera je jako cukier, wyrzucajac insulinę. Następuje więc spadek poziomu glukozy, co zaraz sobie nadrabiamy większą ilością jedzenia.

W przypadku który opisałaś nadrabialibyśmy hipoglikemią a to oznacza, że każdorazowe wypicie naczczo napoju typu bez kcal jak np kcal light zagrażało by życiu. Wystarczy się zastanowić - znasz taki przypadek? Nie, dlatego o tych bajkach o slodzikach i insulinie można zapomnieć.


EDIT Wodzu mnie ubiegł swoją drogą ciekawy argument z tą odżywką bialkową


Zmieniony przez - __Logan__ w dniu 2016-05-12 16:48:31
1

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 180 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3087
Co do slodzikow, swoje zdanie mam na ten temat:) mi tu chodzilo o duza ilosc np polioli typu 2 paczki gumy do zucia, co innego cola zawierajaca kofeine lub mala ilosc substancji slodzacej w odzywce. ale nie będę prowokować znowu dyskusji, bo nie temu służy ten dziennik. Ja tam wychodzę z założenia, ze badania badaniami, ale własne obserwacje też są bardzo istotne, pod warunkiem, ze dobrze znamy własny organizm, tak jak napisał tanieodzywianie.
4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Własne obserwacje są istotne, ale trzeba jednak podkreslić, że na podstawie własnych obserwacji łatwo uznać, że to słońce krąży wokół ziemi a nie ziemia wokół słońca

No i jeśli chodzi o odpowiedź insulinową to niestety trudno jest ją precyzyjnie wyczuć, a trzeba raczej... zbadać.

Z drugiej strony jeśli chodzi o poliole - to przecież posiadają one wartość energetyczną (ale też warto dodać, że niektóre - mogą powodowac pewną odpowiedź ze strony insuliny, ale ją trudno uznać za silną).




Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-12 20:18:24
7
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Swoją drogą - jutro na PT pojawi się mói artykuł, który - trcohę przy okazji - wskazuje na skuteczność w promowaniu utraty tkanki tłuszczowej przy zastosowaniu metod odwrotnych do popularnego ostatnio carb backloading". Art jest wyjściowo o czymś innym (o treningach na nsikim glikogenie), ale sportowcy biorący udział w cytowanym przeze mnie badaniu stracili sporo fatu w ciągu 3 tyg - co jest warte odnotowania
3
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Seminarium z L. Nortonem - zapytanie

Następny temat

[BLOG] CZAJA MASA IF

forma lato