Wszyscy wiemy, że białko jest ważnym makroskładnikiem w procesie budowania mięśni. Kulturyści, zwłaszcza zawodowi spożywają go naprawdę spore ilości. Craig Golias, który co prawda profesjonalnym kulturystą nie jest, ale może pochwalić się naprawdę ogromną sylwetką. Utrzymuje przez cały rok wagę około 160 kg przy wzroście 190 cm, a to robi [...]
Wydawałoby się, że wystarczy iść na trening, potrenować 1-1,5h, wrócić do domu i zapomnieć o tym, co się stało, a mięśnie sobie same urosną, bez naszej kontroli, jak i konieczności zainteresowania się tym procesem. Jednak nie wszystko jest takie proste, jak się wydaje, a sam mechanizm jest dość skomplikowany i wymaga odpowiedniego zaangażowania [...]
[...] żołądka i układu trawiennego. Od tego miejsca mogą zaczynać się problemy trawienne, niewydolność układu pokarmowego, która uniemożliwi wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. Koło się zamyka, gdyż to będzie prowadzić do pogorszenia naszego stanu zdrowia, jak i również zębów. Zęby są bezpośrednio związane z sercem poprzez naczynia [...]
Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia, palenia w przełyku lub górnej części brzucha, które uprzykrza nam życie. Zazwyczaj pojawia się po obfitym posiłku lub po spożyciu np. kawy. Czy jest to zjawisko, którym należy się martwić? Czy zgaga ma konsekwencje dla naszego zdrowia? Czym jest zgaga i jakie są jej przyczyny? Czy trzeba iść do lekarza? [...]
[...] są prelekcje aż 18 Wykładowców – wśród nich m.in. Tadeusz Sowiński, Radek Słodkiewicz, Iwona Wierzbicka, Barbell Brothers i inni. Uczestnicy zyskają wiedzę z zakresu żywienia, treningu, suplementacji, motywacji. Odbędą się także dodatkowe certyfikowane szkolenia. Dostępna będzie strefa konsultacji z Prelegentami, Strefa wystawiennicza, [...]
[...] dieta jest podstawą leczenia choroby. Zastosowanie środków farmakologicznych nie pozostaje obojętne dla innych parametrów naszego organizmu. Warto w pierwszej kolejności zmienić styl życia, wprowadzić odpowiednie zmiany w sposobie żywienia, jak i zastosować odpowiednią suplementację, która, jak widzimy powyżej, przynosi całkiem niezłe rezultaty.
[...] tu miejsca na opisywanie wszystkich możliwych przyczyn, osoby zainteresowany odsyłam do lektury np. Patologii Robbinsa, książek dotyczących dietetyki, chorób wewnętrznych, żywienia sportowców itd. Jak często występują niedobory? Według „Testów laboratoryjnych i badań diagnostycznych w medycynie” norma wynosi od 160 do 950 pg/mL lub od 118 do [...]
Jeżeli zależy Ci na tym, aby Twoje ciało zmieniało się, koniecznie musisz je odpowiednio trenować oraz odżywiać się w sposób prawidłowy. Jednak, jak wiemy, przychodzi moment, gdzie dalsza zmiana sylwetki jest niezwykle trudna. Powiązane jest to z koniecznością stosowania progresji, która jest kluczem postępów. Zrób sobie wolne Dość często, gdy [...]
[...] komentatorem zbliżających się zawodów Mr. Olympia 2023, które odbędą się w dniach 2–5 listopada w Orlando na Florydzie. Powiedział też parę słów na temat swojego obecnego żywienia. Rywalizując w zawodach, Heath spożywał około 4500 kalorii dziennie. Obecnie utrzymuje wysoką zawartość białka, ale objętościowo spożywa mniej i zwykle są to trzy [...]
[...] nie tylko dla przyrostu masy, siły i wytrzymałości, ale nawet dla normalizacji stężenia w ustroju. Pozostaje pytanie, ile jej powinno być? Wyniki kalkulacji z badania żywienia brojlerów sugerują, że ∼ 2/3 zapotrzebowania (u osób nieaktywnych fizycznie) można zaspokoić z produkcji endogennej, jednak reszta musi być dostarczana z zewnątrz [...]
[...] której dowiesz się jak osiągnąć cel! Czym jest PEI? PEI, to IV edycja największej edukacyjnej konferencja fitness w Europie i szansa na poszerzenie swojej wiedzy z zakresu żywienia, suplementacji, treningu i motywacji. Odbędzie się już 24 marca na PGE Narodowym w Warszawie. Konferencja PEI, doceniona jest już nie tylko przez Odwiedzających, ale [...]
L-Karnityna to związek aktywny biologicznie, syntetyzowany w organizmie z dwóch aminokwasów, lizyny i metioniny. Sama L-karnityna też jest aminokwasem, tyle że aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne funkcje życiowe, przynajmniej [...]
[...] zawodnik, z ogromnym wieloletnim doświadczeniem, można by się uczyć od niego właściwie wszystkiego, co związane z kulturystyką, zarówno technik treningowych, sposobu żywienia, prezentacji… itd. Po wielu latach rzetelnych treningów gęstość mięśni, separacja, jakość nie pozostawiają już wiele do życzenia. To zawodnik o smukłych [...]
[...] której dowiesz się jak osiągnąć cel! Czym jest PEI? PEI, to IV edycja największej edukacyjnej konferencja fitness w Europie i szansa na poszerzenie swojej wiedzy z zakresu żywienia, suplementacji, treningu i motywacji.Odbędzie się już 24 marca na PGE Narodowym w Warszawie. Konferencja PEI, doceniona jest już nie tylko przez Odwiedzających, ale [...]
[...] osób staje się zapalonymi fanami tego modnego rozwiązania. Osobiście nie jestem wrogiem diety ketogenicznej. Co innego, jeżeli chodzi o ludzi, którzy traktują ten rodzaj żywienia jak religie… Jednak co, jeśli ktoś ma już i tak zbyt aktywny system nerwowy? Będąc na keto myśli 2 razy szybciej, zbyt dużo analizuje, boi się podjąć ryzyko, nie [...]
Temat psychologicznych aspektów jedzenia uznawanego za „zdrowe” można scharakteryzować na dwa sposoby. Pierwszy dotyczy psychologicznych aspektów podejścia do diety i stylu życia oraz takich zmiennych jak m.in. preferencje smakowe czy zaburzenia odżywiania o podłożu neuropsychiatrycznym. Drugi sposób z kolei opisuje wpływ produktów spożywczych [...]
[...] ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, udar czy otyłość. Jak sobie radzić z łakomstwem na słodkie? Cukier jak narkotyk? Wielu specjalistów od żywienia zgodnie twierdzi, że cukier zawarty w przetworzonej żywności bywa uzależniający. Regularne spożywanie cukru rafinowanego najczęściej prowadzi do jeszcze większej [...]
Od dobrych paru lat znacząco wzrosło zainteresowanie witaminą D w naszym kraju. Czy to za sprawą większej świadomości, czy też po prostu ze względu na widoczne niedobory wśród społeczeństwa, coraz więcej osób bada poziom tej witaminy, a jeszcze więcej suplementuje ją profilaktycznie. Witaminę D możesz uzupełnić, zmieniając nieco swoją dietę. W [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]