SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

rybach

  • Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5253 Data: 2021-01-18 22:49:50
  • [...] mogą dochodzić nawet do 15 gramów peptydów kolagenowych. Gdzie jest najwięcej kolagenu? Chociaż najlepszym źródłem kolagenu wydawać by się mogły wywary na chrząstkach czy rybach, to należy pamiętać, że dostarczają one do organizmu również kwas moczowy. Związek ten, kiedy jest spożywany w nadmiarze, predysponuje do dny moczanowej i kamicy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 735 Data: 2023-05-11 14:29:43
  • Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7145 Data: 2021-06-04 13:45:06
  • Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10183 Data: 2018-11-08 14:41:55
  • Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt.  Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 939 Data: 2023-11-11 09:15:57
  • Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu.  Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2016 Data: 2021-05-05 11:41:44
  • Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1033 Data: 2024-01-05 09:08:18
  • Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 939 Data: 2023-10-23 12:00:52
  • Makroskładniki – klucz do sukcesu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3358 Data: 2018-04-20 12:09:46
  • Zdobycie kilku dodatkowych kilogramów w okresie świątecznym nie jest rzadkością, ponieważ wszystkie rodzinne kolacje i spotkania zwykle wiążą się z biesiadowaniem przy suto zastawionych stołach i spożywaniem najróżniejszych przysmaków. W rezultacie przy okazji noworocznych postanowień wiele osób wyraża chęć schudnięcia i zadbania o swoją formę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2824 Data: 2019-12-30 21:11:42
  • [...] z trzech aminokwasów: glicyny, metioniny i argininy spotykamy oczywiście w naszych pożywieniu, głównie w czerwonym mięsie - wołowina i wieprzowina oraz w niektórych rybach np. śledź i łosoś. Jednak większość z nas nie zjada ich na tyle dużo każdego dnia, aby dostarczyć właściwą ilość kreatyny do organizmu. Z kolei, jeśli ktoś jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4222 Data: 2021-10-22 13:59:21
  • E160B Annato – bać się czy nie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych” w zwykłym żółtym serze może się znaleźć 15 mg annato w kilogramie produktu, w deserach i rybach wędzonych 10 mg na kg. Odnieśmy to do badań naukowych. Przeprowadzono badanie toksyczności doustnej ekstraktu annatto (norbiksyny), naturalnego barwnika pokarmowego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1581 Data: 2019-02-11 11:26:57
  • Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3388 Data: 2019-08-02 09:15:54
  • Jeśli liczymy na trwałe, konkretne i zachowujące estetykę sylwetki zmiany to nie warto się spieszyć. Istnieją jednak powody, dla których niektóre osoby chcą schudnąć jak najszybciej. Testowanych metod odchudzania jest wiele i na niektórych działają, a na innych nie. Nie da się zatem podać jednego złotego środka dla wszystkich. Co więcej, każdy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7133 Data: 2021-12-09 17:50:05
  • [...] występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. Należy je równoważyć kwasami omega-3 obecnymi w rybach, orzechach włoskich i suplementach diety (np. obecnie często spotyka się kapsułki z kwasami omega-3 i witaminą D). Nie oznacza to, że olej sojowy jest szkodliwy dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1786 Data: 2022-10-31 13:24:08
  • Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3115 Data: 2018-12-20 10:33:26
  • [...] „spożywając tłuszcze zwierzęce nie ma możliwości otłuszczenia się”, to ma na myśli to, iż dostarczając tłuszcze w rodzaju śmietany, masła, czy tłuszcz zawarty w mięsie czy rybach, nie da się utyć, czyli zwiększyć ilości podskórnej czy też trzewnej tkanki tłuszczowej. Proponuję za to sformułowanie wyróżnić Nagrodą Nobla, gdyż R. Piotrkowicz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3755 Data: 2019-11-18 10:37:14
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 13 - Omega 3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 335 Data: 2023-06-10 18:42:05
  • [...] ilości aminokwasów rozgałęzionych, tj. leucyny, izoleucyny i waliny, które odgrywają szczególną rolę we wzroście i regeneracji mięśni. Można je znaleźć w jajach, mięsie i rybach, czyli we wszystkim, czego nie jedzą wegetarianie i weganie. Leucynę można pozyskać także z wodorostów i soi, dlatego osoby, którym zależy na zwiększeniu masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4121 Data: 2021-11-15 17:31:00
  • [...] i warzyw bogatych w błonnik, a także tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwy z oliwek i awokado oraz kwasy omega-3 z tłustych ryb. Nie zapominaj o chudym mięsie i rybach, które są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Przeczytaj koniecznie: Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha? Inne sposoby na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2601 Data: 2021-11-20 10:58:28