diete bogatą w białko, musisz zmiejszyć spozycie węgli i tłuszczy...co do tłuszczy to powinienes je ograniczyc do 1g/kg masy ciała. Z punktu widzenia diety szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe nienasycone. Występują przede wszystkim w olejach roślinnych oraz rybach. Powinny stanowić przynajmniej 2/3 wszystkich spożywanych tłuszczów.
Poczytaj jeszcze o diecie w wklej do oceny w 'Odżywianiu'. Skup się na twarogach, rybach, jajach, kurczaku, jogurtach (naturalnych), mleku - źródła białka; ryżu, płatkach owsianych, czarnym pieczywie, owocach - źródła węglowodanów. Wylicz zapotrzebowanie na białko, węglowodany (mało), tłuszcze (jeszcze mniej) - ułóż 5 do 6 posiłków [...]
będę stosował ,chociażby prozdrowotne dla stawów, tylko bylem ciekaw właśnie czy wliczać czy nie ,zwłaszcza przy redukcji bo tak na masie ich nie wliczałem,koszt niski zawsze jakiś inny rodzaj białka ,a wołowina droga głównie bazuje na rybach ,jajkach ,odżywce ,kurczaku sporadycznie ,,dzięki za odpowiedzi.
A na cholere ci preparaty białkowe? Jasne ze mozesz z pozywiania dostarczyć tyle białka ile potrzebujesz. Znajdziesz je np. w jajach, rybach, drobiu, wołowinie, serach chudych Te "preparaty" czyli odżywki sa dla tych "wygodnych" Zmieniony przez - Andrzey w dniu 2005-06-24 21:45:08
[...] gdy nie trenujesz. Twoje posiłki powinny być złożone z białka, węglowodanów, protein i wapnia. Białko jest bardzo ważne dla siły mięśni, rozwoju i można je znaleźć w drobiu, rybach i czerwonym mięsie. Powinieneś jeść jak najmniej pokarmów smażonych. We wszystkich tych pokarmach jest dużo tłuszczu. Najlepsze posiłki to przypiekane i gotowane. [...]
Bardziej kretyńskiego tematu się już założyć nie dało. To zależy od ilości i rodzaju zrodla bialka w zupie - mowa o miesie/rybach/jajach etc. i ewentualnie ilosci makaronu.
[...] kurczaka jedz chuda wolowine cielecine jagniecine dziczyzne jak masz dostep jest obszerna gama tylko aby chude byly ale to juz kwestia doboru produktow, nie zapominaj o rybach tych swiezych i mrozonych, ryz bialy zamien na brazowy ale jedz takze kasze gryczana/makarony/ziemniaki korzystaj takze z roznych zrodel kwasow tluszczowych dbaj o [...]
fenyloalanina to aminowkas, w formie "l" wystepuje w zdecydowanej wiekszosci produktow bialkowych, np w kotlecie, jajku, twarozku ziarnistym, orzechach, rybach itp... nie wiem czy wiesz o czym piszesz
[...] np. anchois zamiast kuraka, zapiekanka ziemniaczano-śledziowa, ryba z grilla. Wyobraźnia i Twoje zdolności kulinarne. Gulasz z rybich wątróbek (o ile masz dostęp;). Jak mało znasz przepisów o rybach, poczytaj o kuchni kaszubskich rybaków, tam jest od groma prostych przepisów na ryby - wspomniane przeze mnie zapiekanki rybno-ziemniaczane itd.
Witaminy z grupy B można znalezć w: drożdżach, orzechach, mleku, jajach, serach, rybach, mięsie, warzywach i owocach, produktach zbożowych i kaszach. http://republika.pl/greenpete/wit.b.html
Ogólnie wędzone dobrze raz na jakiś czas, niech to nie będzie baza diety, lepiej opierać się zdecydowanie na świeżych rybach, a mamy ich trochę : http://www.sfd.pl/Ryby__po_kt%C3%B3re_warto_si%C4%99ga%C4%87_-t1132561.html
[...] daj normalną pierś z kurczaka... Dulano to przecież szynka... W potreningowym daj cukry proste. Na kolację jak już to półtłusty twaróg, skupiłbym się raczej na tłustych rybach, jajach, mięsie. Nie za dużo chleba w ciagu dnia? zamieniaj węglowodany. Ogółem to tak sobie.. Węglowodany: Płatki owsiane,jęczmienne,ryżowe,żytnie,orkiszowe ryż [...]