[...] głodu i niekontrolowanemu podjadaniu. Co ciekawe, pod tym względem białka, których źródłem jest serwatka, spisują się lepiej nawet od protein zawartych w jajach, soi czy rybach. Ważną właściwością białka serwatkowego jest to, że sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów bardziej niż większość innego rodzaju protein, również tych pochodzenia [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] zdrowie oczu, stawów, skóry i kości. Poprawiają też pamięć i nastrój. Dlaczego warto suplementować omega-3? Po pierwsze dlatego, że jemy ich za mało. Znajdują się głównie w rybach, a nie każdy pamięta o tym, by jeść je regularnie i w odpowiednich ilościach. Jeżeli się odchudzasz, to z pewnością ucieszy cię fakt, że suplement ten hamuje łaknienie [...]
[...] izoleucyna*, leucyna*, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina* (* = BCAA). Gdzie znajdę aminokwasy? Aminokwasy budują białka. Znajdziesz je w rybach, jajkach, wołowinie, wieprzowinie, kurczaku, indyku, białkach serwatkowych (WPC, WPH, WPI), w postaci EAA, BCAA (w suplementach diety), a także w wielu rodzajach [...]
[...] również zdolność wchłaniania wapnia, dlatego ich spożywanie jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto [...]
[...] składnikiem diety kulturysty są wartościowe proteiny (jajka, ryby, chuda wołowina, białko serwatkowe) oraz tłuszcze (awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Niemniej potrzebujesz ogromnej ilości węglowodanów, aby wspierać budowę masy mięśniowej. Wg badań, dieta ketogeniczna nie do końca [...]
W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]
[...] omega 6. Postaraj się utrzymywać minimalny stosunek 4:1 w diecie, który zapewni odpowiednie proporcje dla zdrowia organizmu. Tłuszcze z grupy o3 znajdziesz m.in. w tłustych rybach, olejach tłoczonych na zimno, orzechach, czy też w postaci kapsułki suplementacyjnej. 15. Suplementuj kreatynę Kreatyna jest najsilniejszym legalnym anabolikiem. Jej [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]
[...] uwagę. Wystarczy złe przechowywanie ryby, zły gatunek, niepewny wygląd i już możemy przysporzyć sobie problemów zdrowotnych. Głównie chodzi o zawartość metali ciężkich w rybach, a przede wszystkim o pasożyty, które bytują na surowej rybie. Zatrucie to może być wywołane od razu, ale pojawić się może nawet do dwóch dni po spożyciu. Towarzyszyć [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] dwie godziny trenuje siłowo. Posiłki przygotowuje zazwyczaj w niedzielę, ponieważ w tygodniu nie ma na to czasu. jej dieta bazuje głównie na płatkach owsianych, kurczaku, rybach, ryżu oraz odżywce białkowej. Alysia już od najmłodszych lat była aktywna fizycznie. Jej przygoda ze sportem zaczęła się gdy miała 8 lat i trenowała karate. Mówi, że [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]
[...] ma wpływ na raka i ryzyko sercowo-naczyniowe). Niestety w roślinach znajdujemy głównie kwas α-linolenowy (ALA). Pozostałe, kluczowe kwasy omega-3 (EPA/DHA) występują np. w rybach: Sprawdź artykuł! Na koniec warto pamiętać, iż owoce, warzywa również mogą być skażone np. ołowiem, arsenem itd. Czy diety wegetariańskie i wegańskie długofalowo służą [...]
Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]
[...] dostaje się do organizmu z wodą, mięsem czy w trakcie spaceru (trucizny stale obecne w powietrzu). Antyszczepionkowcy powinni podnosić larum, w związku z zawartością rtęci w rybach. U szczytu łańcucha pokarmowego, metylortęć koncentruje się w rybach, w tym w bonito (tuńczyk pasiasty), halibucie (Hippoglossus spp.), makreli (Scomberomorus spp.), [...]
[...] fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis. World J Meta-Anal. 2020 Tauryna – szczególny aminokwas występujący naturalnie głównie w owocach morza, rybach i mięsie. W niedawno opublikowanym opracowaniu naukowym, dotyczącym problematyki suplementacji tauryny i stłuszczenia wątroby, donoszono, że szereg badań dostarcza [...]