[...] mintaj, dziki łosoś (nie z hodowli). Ilość toksyn jest też zależna od środowiska w jakim żyją ryby. Im bardziej zanieczyszczone, tym większe ryzyko większej ilości toksyn w rybach. Często dane zawartości toksyn różnią się, są zależne od akwenów. A co z produktami roślinnymi zawierającymi omega-3? Z pewnością słyszeliście o produktach roślinnych, [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
Nieswoiste zapalenia jelit (Inflammatory Bowel Disease – IBD) to przewlekłe choroby przebiegające z okresami zaostrzeń i remisji, wymagające stałego leczenia farmakologicznego, a często również hospitalizacji i interwencji chirurgicznych. W świetle aktualnego stanu wiedzy uważa się, że nieswoiste zapalenia jelit są spowodowane przez rozmaite [...]
Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]
[...] pełnoziarnistych i razowych produktach zbożowych obfitujących w błonnik, nasionach roślin strączkowych, oliwie z oliwek bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, rybach, które są źródłem NNKT, a dokładniej omega-3 oraz przetworach mlecznych, orzechach, jajkach. Dodatkowo w umiarkowanej ilości uwzględnia wino i chude gatunki mięs, [...]
[...] cukrów o szybkiej kinetyce (np. fruktoza), choć w niewielkiej ilości są niezmiernie pożyteczne dla sportowców. Udowodnione działanie prozdrowotne mają też kwasy zawarte w rybach i suplementach diety z grupy omega-3 . Czy związki zawarte w konopi mogą mieć działanie przeciwzapalne? Czy CBD reguluje stan zapalny u sportowców? Zbyt obciążający [...]
Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
[...] potrzeb budulcowych względem tkanek, należy dbać o odpowiednio wysoki poziom podaży białek, w tym białek kolagenowych, które w diecie występują w żelatynie, wywarach czy rybach z ościami i skórą. Suplementy przy schorzeniach Stosowanie suplementów diety przez osoby starsze powinno być skonsultowane ze specjalistą, zwłaszcza jeśli osoby te [...]
[...] zabrakło zdrowych źródeł kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3, świeżych warzyw i owoców. Opieraj jadłospis na pełnoziarnistych produktach zbożowych, olejach roślinnych, rybach, chudym mięsie. Pamiętaj również, że w okresie jesienno-zimowym warto włączyć suplementy diety oparte o witaminę D3, która nazywana jest potocznie witaminą słońca. [...]
[...] też ryzyko nieregularnych rytmów serca. Trzeba jednak zaznaczyć, że rodzaj omega-3 w orzechach włoskich to odmiana krótkołańcuchowa, a nie długołańcuchowa, jak w tłustych rybach i oleju rybnym. Oba rodzaje mają właściwości przeciwzapalne, ale Twoje ciało może przekształcić jedynie 10% krótkołańcuchowych kwasów w formę długołańcuchową. [...]
Temat psychologicznych aspektów jedzenia uznawanego za „zdrowe” można scharakteryzować na dwa sposoby. Pierwszy dotyczy psychologicznych aspektów podejścia do diety i stylu życia oraz takich zmiennych jak m.in. preferencje smakowe czy zaburzenia odżywiania o podłożu neuropsychiatrycznym. Drugi sposób z kolei opisuje wpływ produktów spożywczych [...]
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest całkiem sporo wegetarian i wegan. Dla tej grupy ludzi [...]
Witamina D jest związkiem o charakterze hormonalnym, który wytwarza się w organizmie podczas kontaktu skóry z promieniowaniem słonecznym. Pełni wiele funkcji w organizmie, a jedną z nich jest udział w regulacji stanów zapalnych, nocycepcji (nerwowego przewodnictwa informacji bólowej) oraz odczuwania (percepcji) bólu. Niedobory witaminy D często [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków, a na niedobory z nim związane cierpi około 30% ludzi na całym świecie. Choć jest dostępny w wielu produktach i nasza dieta zazwyczaj nie jest uboga w żelazo, często zdarzają się niedobory oraz anemię. Jak wygląda proces wchłaniania oraz jak zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? [...]
[...] (w skrócie: pozwalające dostosować się do trudnych sytuacji oraz pobudzające zdolności kognitywne). Teanina obecna w zielonej herbacie oraz witamina B3 występująca m.in. w rybach, czy niektórych warzywach, według wstępnych doniesień naukowych oraz niektórych dowodów również wykazują potencjał we wsparciu układu nerwowego i ogólnego [...]