Zjedz tyle zeby bilans bialka w diecie sie zgadzal. Pamietaj tez o urozmaicaniu, jedzenie codziennie markeli czy tunczyka to nie jest dobry pomysl. Skoncentruj sie na swiezych rybach i pamietaj o warzywach.
eee to 2x po 100g mnie stac i chyba bedzie ok ? a sa rozne odmiany lososi jakies norweskie itd ? jakie brac ? smazyc je czy co, sorki ze ise tak pytam ale na rybach sie kompletnie nie znam :) a jest roznica czy zjem raz w tyg 200g czy 2x po 100g? Zmieniony przez - Phoenix w dniu 2013-05-27 19:12:00 Zmieniony przez - Phoenix w dniu 2013-05-27 [...]
Skoro nie lubisz kurczaka i ryżu - to ich nie jedz. Osobiście prawie w ogóle drobiu nie jadam(jeśli już, to w gulaszu), a bazuje na tłustym mięsie i rybach.
[...] posiłków bardzo szybko Ci zbrzydnie. (: Na ostatni dałbym dobrze znany ser twarogowy chudy lub półtłusty (ale wtedy mniej oliwy). Ryż możesz uciąć i te 80g porozdzielać, aby w innych posiłkach wszystko skoczyło do 100g zamiast 80g. pomyśl też o jakichś rybach., które będą alternatywą dla kuraka. No i pamiętaj o wielkiej liczbie warzyw i owoców.
[...] / wolowine / podroby o pandze zapomnij, jeden z wiekszych syfow, jaki mozna zjesc - stawiaj na lososia/makrele/sardynki/szprotki/sledz oczywiscie swieze, badz mrozone bez dodatku fosforanow i najlepiej z wolnego polowu, hodowlane ryby omijaj szerokim lukiem. rowniez nie mozesz calego tygodnia bazowac na rybach, maksymalnie 2-3x w tygodniu.
Podstawę mam wiem już jak sobie to wszystko ułożyć dzięki waszym rada więc napewno będę wymieniać te dania na inne tak jak mówiłeś o rybach/wołowina/wieprzowina/warzywa będę tutaj kombinować tak żeby makro się zgadzało ;)
Wszystko ok poza tuńczykiem i makrelą, staraj się raz w tygodniu makrele zjeść i raz tuńczyka, w tych rybach jest troche rtęci, Jesli ta utrata wagi nie jest na jakichś dietach głodówkowych to jest to zdrowe.
Możesz zmniejszyć sobie ilość powtórzeń do 10, aczkolwiek zasugerowałem taką wysoką liczbę ruchów ze względu na sprzęt. Pomyślałem, o tym, że nie zmęczysz dostatecznie swojego organizmu. Co do serka wiejskiego, to produkt o niskiej zawartości odżywczej. Bazuj na mięsie/jajach/rybach.. nabiale jako urozmaicenie.
Nie ma się co dziwić, bo w mediach są programy/artykuły/reportaże... o wszystkim: - o kręglach, - o golfie - o rybach głębinowych - o II wojnie światowej - o diecie kapuścianej - o 'sałnie soluszyn' ... - o szydełkowaniu - o 999 zaje.bistych poradach seksualnych - o pani kredce A ludzie nie wiedzą(nawet ogólnie) co się dzieje z jedzeniem w ich [...]
[...] swoich pracach namawiają do tego aby przestać definiować kwas fitynowy jako substancja ,,antyodżywcza”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774556 Jeśli bowiem chcesz podchodzić do żywienia w ten sposób to możesz również się obawiać zanieczyszczeń w rybach, goitrogenów w warzywach kapustnych, a1-beta-kazeiny w nabiale, fruktozy w owocach etc..
Urozmaicaj źródła B/T/W. Dołącz do swojego jadłospisu świeże owoce i warzywa, dostarczają cennych witamin i składników mineralnych, stanowią fundament każdej zdrowej diety. Nie zapominaj o rybach ( solidna dawka Omega-3) Ile wynosi Twoje zapotrzebowanie kcal? Podaj swoją aktywność fizyczną. Zmieniony przez - dudee w dniu 2014-03-25 19:10:57
ostatnio oglądałem program o rybach i z naszego morza bałtyckiego tak ciekawie nie wychodzą pod względem zdrowia dla człowieka,. Bałtyk praktycznie jest akwenem zamkniętym przez co wymiana wody w nim następuje bardzo długo, przez co wszystkie syfy się tam gromadzą i ryby nich żyją.
[...] więc wszystko "z głową". Postaraj się przesunąć sobie na wcześniej posiłek z godziny 16-17. Frytki nie są zbytnio dobrym pomysłem, są one źródłem tego "niedobrego" tłuszczu. Postaraj się wszelkie smażenie robić na oliwie z oliwek. Warto by było dołożyć warzywa (pomidory, marchew...) i owoce (banany, jabłka...). Nie zapominaj też o rybach. :)
[...] mięso/ryba. Reszta jest OK. Moje uwagi: Pamiętaj by urozmaicać. Nie tylko kurczak jest źródłem białka. Mięso czerwone ma duże lepsze właściwości. Nie zapominaj o tłustych rybach morskich, one poza białkiem są też źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 Teraz tłuszcze. Źródłami tłuszczy są: oleje - olej lniany, rzepakowy, z oliwek orzechy i nasiona [...]
Na pewno pierwsze miejsca dla makreli, sardynek, sledzia i mintaja, reszta dowolnie. To moja ocena. Happy now? Oczywiscie przy zalozeniu ze rozmawiamy o swiezych rybach, a nie np puszkowanych. Zmieniony przez - stojeden w dniu 2017-02-28 11:53:50
[...] i Chin – panga, tilapia – mają najwyższe wśród badanych zawartości ołowiu." Jako prawy obywatel podaję źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/toksyny-w-rybach-sprawdz-ktore-ryby-nie-truja_42599.html Dzięki za kolejne info, ale naczytałam się podobnych już wiele i nie prosiłam o kopiowanie mi żadnych informacji naukowych [...]