Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
[...] miało to jakiekolwiek znaczenie dla zwalczania nowotworów. A ile tysięcy osób na własną rękę poddaje się takiej „terapii”? To samo dotyczy picia wody utlenionej, stosowania pestek owoców czy gorzkich migdałów jako „lekarstwa na raka” (amigdalina). Mógłbym napisać książkę o bezsensownych, szkodliwych dla zdrowia sposobach „terapii”. Z pewnością [...]
[...] dwie, góra trzy dziennie. Ten limit wyznacza amigdalina – ich substancja aktywna biologicznie, która w większych dawkach może być toksyczna. Skąd więc tak wielka popularność pestek moreli? Nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” Na koniec więc powtórne przypomnienie dla zapaleńców eksperymentujących z wysokim dawkowaniem: amigdalina jest toksyczna w [...]
Największym problemem współczesnych ludzi jest brak wiedzy fachowej i wiara w mityczne sposoby rekomendowane w Internecie. Autorzy poradników publikowanych na różnorakich stronach nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Podawanie leków z grupy NLPZ (np. aspiryny) utrudnia lub uniemożliwiają regenerację i negatywnie wpływa na siłę mięśni poprzez [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
[...] produkcją wolnych rodników co może wywoływać patologiczne zmiany w układzie krążenia. W badaniu Ehaba Toussona i in. oceniono rolę ekstraktu proantocyjanidyny z pestek winogron (GSPE) w łagodzeniu toksyczności serca indukowanej przez steryd anaboliczny boldenone u samców szczurów. Badanie to przeprowadzono na czterdziestu samcach [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]
[...] Batonika zjadamy osobno. Posiłek, godzina 16 150 g ud z kurczaka 80 g kaszy gryczanej białej 50 g sałaty lodowej 100 g marchewki 120 g jabłka 15 g suszonych jagód Goji 20 g pestek dyni 5 g ksylitolu Udko doprawiamy swoimi ulubionymi przyprawami i na 180º wkładamy na około 40-45 min do piekarnika. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. [...]
[...] zdrowia! Nie wszystkie tłuszcze pochodzenia roślinnego są zalecane! Te z grupy omega-6 występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny. Powinno [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
[...] doprowadziła do ograniczenia dotkliwości skutków ubocznych menopauzy, tj. napadów gorąca oraz bólów głowy i stawów. Co więcej, odnotowano kardioprotekcyjne działanie pestek dyni, gdyż pod wpływem ich suplementowania w omawianym badaniu podwyższył się poziom lipoprotein wysokiej gęstości (cholesterol HDL; tzw. „dobry”) i równolegle [...]
[...] Pinot Noir i Zinfandel. Rodzynki również hamują aromatazę, ale 3-krotnie słabiej od soku gronowego (Balunas, 2008). Główną uwagę badaczy przykuwają tu jednak ekstrakty z pestek winogron obfitujące w proantocyjanidyny, gdyż te – jak wykazał Kijima w 2006 r. – obniżają aktywność aromatazy w zakresie pomiędzy 70 a 80%, w zależności od stężenia [...]
Istota problemu Zakrzepica żył głębokich, nazywana potocznie trombozą, jest chorobą polegającą na tworzeniu się zakrzepów w układzie żylnym kończyn dolnych pod powięzią głęboką, czyli błoną zbudowaną z tkanki łącznej, otaczającą poszczególne mięśnie kończyn. Jak szacują specjaliści, w Polsce mamy rocznie do czynienia z ok. 60 tys. przypadków [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? Podsumowując Spożywanie pestek dyni może pomóc Ci w utrzymaniu szczupłej sylwetki, spowolnić proces starzenia się organizmu, zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, cukrzycy typu [...]
Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]
[...] Kwasy wielonienasycone z grupy omega-6: kwas linolowy γ-linolenowy dihomogammalinolenowy Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, krokoszowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z zarodków pszenicy. W odróżnieniu odwielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, te z grupy omega-6 w nadmiarze zwiększają stan zapalny. Kwas [...]
[...] zawierają glikozydy cyjanogenne. Zjedzenie dużych dawek świeżego korzenia manioka, siemienia lnianego czy masy percepanowej (jest to tańszy zamiennik marcepanu wykonany z pestek moreli oraz cukru) może zwiększać ilość uwalnianego w ustroju cyjanowodoru (HCN). W roślinach obecność glikozydów cyjanogennych może stanowić ochronę przed [...]