[...] wraz z pożywieniem (związki egzogenne). Odgrywają ogromną rolę w funkcjonowaniu tkanki mózgowej, mięśniowej i organów wewnętrznych. Źródłem białka są ryby, mięso, jajka, nabiał, a także rośliny strączkowe. Węglowodany (z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych) dostarczają 4kcal/gram Węglowodany są związkami składającymi się atomów węgla, [...]
[...] ze względu na mniejszą ilość chemii, którą była faszerowana. Kolejną kwestią jest to, że ryby świetnie uzupełniają dietę w wapń, coraz częściej zaleca się eliminowanie nabiału z diety ze względu na jego przetworzenie i niekorzystny wpływ m.in. na układ hormonalny. Zaś ryby takie jak np. sardynki zawierają w 100 g tyle wapnia co szklanka [...]
Ja ostatnio zrezygnowałem w ogóle z suplementacji o3. Stawiam raczej na odpowiednią podaż z jedzenia i zmniejszanie udziału kwasów omega 6 w diecie. Tak z ciekawości: to chyba dosyć droga zabawa(łososie,pstrągi,olej lniany,orzechy włoskie)? Mógłbyś mniej więcej opisać,jak to robisz? Nabiał i oliwa-out? Jak trzymasz proporcje między [...]
[...] jedzenie, a nie jakąś tam zupę ogórkową. Tzn. zaplanuj sobie 4-5 posiłków w ciągu dnia. Każdy z nich powinien zawierać "białkowy fundament", czyli: mięso, ryby, jaja, nabiał, orzechy, nasiona strączkowe. Do każdego z tych źródeł białka dodawaj warzywa/owoce i nie zapominaj o tłuszczach, które są absolutnie niezbędne dla osoby trenującej. [...]
[...] do spożycia wyznacza datę, po upłynięciu której, produkt może stracić zdatność do użytku. Jednak w głównej mierze określone jest to dla produktów takich, jak: - mięsa, - nabiał, - ryby, - jaja. Które mają w swoim składzie sporo wody i tłuszczów. Właśnie te dwa składniki mogą powodować zepsucie się produktu np. poprzez jełczenie lub rozwój [...]
[...] się na przedramionach to problem, który dotyka wiele osób. Może być to związane z nietolerancją pokarmową na określone produkty spożywcze (bardzo często problematyczny jest nabiał oraz produkty czekoladowe). Może jednak również być to związane z rogowaceniem mieszkowym. Rogowacenie mieszkowe (łac. keratosis pilaris, keratosis follicularis) to [...]
[...] Bazować w niej warto na najtańszych źródłach białka, do których zaliczyć możemy: - wątróbkę, - żołądki, - serca, - udka, - schab, - szynka, - pierś z kurczaka, - nabiał, - jaja, - ekonomiczne białko serwatkowe: https://www.sfd.pl/sklep/SFD_WPC_Protein_Econo-opis26459.html. Więcej na temat diety na każdą kieszeń poczytać możemy tutaj: [...]
Obliqes czyli mam wywalić moje ulubione śniadanie? Chlebek+twarożek+dżemek? Nabiał (uwielbiam) na miesiąc też? To co ja mam na śniadanie jeść? :) Jajka lubię, nawet bardzo, ale codziennie to mi obrzydną. Wątróbka i serca nie da rady niestety.. to już wolę zwiększyć ilość normalnego mięsa i ryb. Trening. Teraz mam 10min rozgrzewki aerobowej, [...]
[...] problemy trawienne: wzdęcia, czy gazy. W tym celu warto zaobserwować, co dokładnie jadasz i który produkt może powodować tego typu problemy. Z reguły są to najczęściej: - nabiał (laktoza), - gluten, - niedobór lub nadmiar błonnika, - zbyt mała ilość płynów, - surowe warzywa, - problemy chorobowe (celiakia, Candida, SIBO). [...]
[...] Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado). Zachęcam też do wprowadzenia ruchu, na początku spacery powinny wystarczyć, ale z czasem warto dodać trening siłowy. Dzięki temu będzie [...]
[...] uniknąć. 2. Ile białka, tłuszczu, węglowodanów? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Źródła: jaja, ryby, nabiał, mięso, podroby, odżywka białkowa, np. Allnutrition Węglowodany - oficjalne rekomendacje mówią, iż udział węglowodanów powinien stanowić ok. 45-50% dziennej podaży [...]
[...] wie o tym, że podstawą tego jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka w diecie. W tym celu należy dostarczać je z zalecanych źródeł pożywienia, czyli: mięs, ryb, jaj, nabiału. Warto poczytać więcej na ich temat tutaj: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html Jednak w sytuacji, gdy nie mamy [...]
[...] Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są [...]
[...] do podstaw żywienia. Wystarczy poznać podstawowe źródła białka, aby wiedzieć, co może być podstawą takiego koktajlu. Wyróżnić tutaj należy: - mięsa, - ryby, - jaja, - nabiał, - odżywki białkowe. Więcej w tym kierunku możesz poczytać tutaj: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html. Jak sam [...]
Skąd pomysł żeby jeść je codziennie? Dieta powinna być urozmaicona. Jaja, nabiał, orzechy zawierają sporo alergenów. Bo bardzo je lubię, dlatego jadłam codziennie :-D Nabiału nie jem, a orzechy jem ale nie w jakiś dużych ilościach. Ogólnie dietę mam urozmaiconą, ale mam takie posiłki które już od dłuższego czasu pozostają niezmienione i mi się [...]
[...] słonecznika, pietruszka, dynia czy pasternak). Cenowo też korzystniejszy. Ostatnie pytanie: Czy adresujesz w jakiś sposób niedobory wapnia spowodowane wykluczeniem z diety nabiału? Stosuję olej rzepakowy oraz kokosowy. Ryby jadam, najczęściej mirunę. Marchewkę też czasem jem :-) Nie zauważyłam negatywnych skutków odkąd odstawiłam nabiał, ale [...]
[...] coś Wam to powie, ale oto mój wynik z badania: BMD zmierzone w Kręgosłup AP L1-L4 wynosi 1,004 g/cm2 przy T-score -1,5. Czy moglibyście mi poradzić co mam zrobić w mojej sytuacji, jak doprowadzić kości do prawidłowego stanu? Całkowicie wykluczyłam ze swojego odżywiania nabiał - czy powinnam go znowu wprowadzić, aby dostarczać organizmowi wapń?
Jaki był powód eliminacji z diety nabiału? Wydawało mi się, że byłam po nim opuchnięta, miałam wzdęcia, a poza tym nabiał nie jest polecany, raczej zaleca się go unikać w odżywianiu.