Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Istnieją różne rodzaje bólu głowy. Niektóre z nich występują tylko w nocy, inne w nocy i nad ranem, inne uzależnione są od pogody i wielu innych czynników. Co charakteryzuje nocne bóle głowy? Jakie są ich objawy i przyczyny? Kiedy należy iść do lekarza? Bólu głowy nie należy ignorować. Jeśli pojawia się często, to jest to wystarczający powód, by [...]
Kiedy myślimy o grillowaniu, często wyobrażamy sobie rozgrzanego do czerwoności grilla w ogrodzie wypełnionego mięsnymi przysmakami. Lato sprzyja spotkaniom ze znajomymi i biesiadowaniu przy grillu, ale wiedz, że to nie tylko przywilej mięsożerców! Coraz więcej osób przechodzi na wegańską dietę, a wraz z nią rośnie zapotrzebowanie na pomysły dla [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Aktywność fizyczna sprawia, że wiele osób czuje się pobudzona. Kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, to często rozpoczęcie ćwiczeń sprawia, że szybko się rozbudzamy, a poziom naszej energii rośnie - i to naprawdę dość szybko. Gdy rośnie temperatura Twojego ciała i przyspiesza się przepływ krwi, wówczas poziom Twojej energii rośnie, a psychika sprawia, [...]
Często słyszy się, że kobiety nie powinny trenować siłowo tak samo, jak mężczyźni. Zgadzam się, gdyż większość mężczyzn XXI wieku bezproduktywnie spędza czas, skupiając się na ćwiczeniach izolowanych oraz maszynach, które często mają znikomy wpływ na poprawę masy, siły czy mocy mięśni. Kobiety oszczędzają glikogen? Tak, ale… W końcu chciałbym [...]
[...] mięśniowych. W tym procesie glukoza może być produkowana np. z białka, mleczanów (powstających w trakcie wysiłku) czy tłuszczu (glicerolu). Ogólnie tylko mózg i krwinki czerwone potrzebują pewnej ilości glukozy, nawet gdy stosuje się dietę ketogeniczną, w której z dostarczanych tłuszczów powstają ciała ketonowe (nie mylić z ketonami). [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] stopniu przetworzenia, najlepiej z głową, by widzieć oczy, gdyż one wiele mówią nam o świeżości ryby. Pamiętać również należy o tym, że skrzela ryby powinny być intensywnie czerwone. Te informacje pozwolą nam zakupić dobrej jakości rybę i cieszyć się nie tylko z jej smaku, ale także z wartości odżywczych. Referencje: [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
[...] które należy ograniczyć Produkty smażone, fast foody (maksymalnie raz w tygodniu), ciastka, ciasta, cukierki, ser, masło i margaryna (maksymalnie 1 łyżka dziennie), czerwone mięso i jego przetwory (do 4 porcji w tygodniu). Pod wieloma względami dieta MIND jest podobna do diety śródziemnomorskiej. Zgodnie z wynikami badań, dieta ta [...]
[...] pokarmów zwierzęcych z ryzykiem zbadano za pomocą regresji Coxa z uwzględnieniem innych pokarmów zwierzęcych i odpowiednich współzmiennych. Wyniki zwiększenie konsumpcji czerwonego (lub wysokoprzetworzonego, niezależnie od jego koloru) mięsa o 100 g dziennie wiązało się z 19% wyższym ryzykiem sercowo-naczyniowym po wykluczeniu pierwszych 4 [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
[...] epikatechina (EC) czy galusan epigallokatechinowy (EGCG). Polifenole te wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a także hamują wzrost komórek nowotworowych. Winogrona czerwone Zawierają one resweratrol, który wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, a także antymutagenne oraz przeciwzapalne. Największe jego stężenie notuje się w skórce [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
[...] czerwona bogata jest w kapsantynę, kapsorubinę, kapsoluteinę i β-karoten. Natomiast pomidory są źródłem likopenu, który wykryto również w małych ilościach w marchwi i czerwonej papryce. Warto pamiętać, iż organizm dobrze radzi sobie ze stresem oksydacyjnym, a nadmierna „osłona” przyczynia się do spadku adaptacji, np. do wysiłku [...]
[...] z większym ryzykiem zaburzeń erekcji, mniejszym popędem seksualnym i spadkiem płodności. Obniżony poziom testosteronu i jakość nasienia są również związane z dietą bogatą w czerwone mięso, rafinowane zboża, cukry, sól, tłuszcze i przetworzoną żywność, a ubogą w owoce i warzywa. Podsumowanie Niektóre produkty spożywcze i styl odżywiania wpływają [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Z pewnością słyszeliście o niezwykle starej, azjatyckiej terapii, która pozostawia charakterystyczne czerwone kręgi na plecach. Czym są bańki? Jakie są ich zalety? Czy warto spróbować? Podsumowanie Ostateczna decyzja odnośnie stosowania baniek zależy od Ciebie. Pewne jest jedno – bańki nabierają popularności, łagodzą bóle i różne nieprzyjemne [...]