Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
[...] często oddający krew dawcy krwi weganie osoby cierpiące na niektóre rodzaje nowotworów chorzy zmagający się z niewydolnością serca. Czy może tak być, że zjadam go za dużo? Dorosłe osoby, które charakteryzują się prawidłową pracą jelit, rzadko kiedy narażone są na ryzyko nadmiernego spożycia żelaza. Jednorazowe spożycie żelaza w dawce 20 [...]
[...] orzechy włoskie, tłuste ryby) i węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków itd.). Sama czekolada spowoduje wyniszczenie ustroju, gdyż dostarcza się za mało protein, za dużo węglowodanów (w tym o szybkiej kinetyce) i tłuszczów (w tym odmian, które nie służą zdrowiu, np. nasyconych i trans). Podsumowując: Stawianie na równi produktów tylko [...]
[...] kcal. Z tego wynika, że wystarczy dostarczać ok. 90 g fruktozy dziennie, by narazić wątrobę na szwank. Dieta bogata w węglowodany powoduje, iż we krwi stale znajduje się za dużo trójglicerydów. Wątroba łatwo jest w stanie przekształcić tego rodzaju energię w tłuszcz, korzystając z glicerolu. Podobnemu procesowi podlega glukoza, jednak człowieka [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
Sporty walki stanowią potężne obciążenie dla zawodników. Wydatek energetyczny w trakcie treningu i zawodów jest ogromny. W jednym z badań przeprowadzono symulację walki muay thai. Jest to odmiana pełnokontaktowego kickboxingu z niskimi kopnięciami na udo, uderzeniami kolanami i łokciami. Kofeina Obecnie są dostępne nawet żele i galaretki [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
[...] mleka i wanilią (51-60 g protein), do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). Dlatego naprawdę masz dużo czasu na posiłek. Ważne, by zgadzał się dzienny bilans energetyczny. Rzekomy katabolizm i rozpad mięśni w normalnych okolicznościach, dla dobrze odżywionego sportowca ma [...]
[...] którzy przedwcześnie zakończyli życie z powodu głębokiego zaburzenia funkcji układu sercowo-naczyniowego, czy to kolejny przypadek? Przykro mi, ale tu występuje za dużo „przypadków”. Pośrednio SAA mają też wpływ na powstawanie zmian miażdżycowych, co wydatnie skraca życie sportowca. Mogą też negatywnie wpływać na wątrobę. Oczywiście, [...]
Dieta, która zakłada, że w przeciągu ustalonej liczby godzin zjadamy posiłki tak, aby zapewnić sobie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, nosi nazwę Intermittent Fasting (IF). Ten system żywieniowy stał się bardzo modny, spore grono osób przeszło na tak zwane „okno żywieniowe”. Czy dieta ta jest rzeczywiście bezpieczna? Jakie niesie za [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
[...] iż wywołuje raka! Prawdopodobnie nie wyrządzi żadnych szkód, jeśli jest stosowany sporadycznie i w normalnych ilościach występujących w pożywieniu. Kto dostarcza zbyt dużo produktów z karagenem i tak zachoruje, ale z powodu ich szkodliwości dla człowieka, a nie z powodu karagenu! Dużo poważniejszym problemem jest np. alkohol, mięso, [...]
W pierwszej części omówiłem rzekomy wpływ nadmiaru protein na wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek [...]
Kofeina (synonimy: metylteobromina, teina, guaranina,1,3,7-trimety-lo-3,7-dihydro-1H-puryno-2,6-dion, 1,3,7-trimetyloksantyna, 7-metyloteofilin) jest jedną z najczęściej używanych substancji ergogenicznych. Alkaloid jest spotykany w kawie, herbacie, kakao, napojach energetycznych i słodzonych (np. cola) oraz suplementach diety („spalaczach [...]
[...] na witaminy? Tak właśnie jest, gdy np. nasza “dieta masowa” posiada znaczne ilości białka, a nasz metabolizm musi sobie z nim poradzić, musi czerpać dużo więcej witamin, niż w przypadku osoby, która jada mniej. A to właśnie m.in. dzięki witaminom możliwe jest skuteczne wykorzystanie zjadanych makroskładników. Znaczenie [...]
[...] uzupełnić o prostowania i uginania nóg na maszynach czy wyciskanie nogami na suwnicy. Jeśli spędzasz na treningu więcej niż 60 minut, to popełniasz jakiś błąd. Zwykle za dużo rozmawiasz, za mało trenujesz, stosujesz zbyt długie przerwy wypoczynkowe lub wykorzystujesz w planie zbyt dużo ćwiczeń siłowych. Więcej w tym sporcie niestety nie [...]