Czego potrzebujemy: Na ciasto i kruszonkę: 35 g mąki kokosowej 40 g mąki gryczanej 35 g mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 45 g ksylitolu 3 żółtka 50 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego 40 g jogurtu naturalnego / można zastąpić stałą częścią mleczka kokosowego Na masę: 500 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek [...]
[...] zaczynu dodajemy jajka, masło, erytrytol i cynamon. Wszystko miksujemy. Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę i cały czas miksujemy. 450 g jest umowne. Czasem ciasto zabierze mniej lub więcej mąki. Mnie jednak zawsze wychodzi 450 g. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. [...]
[...] o średnicy 18 cm. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 45 minut. Do cukru pudru z ksylitolu dodać wodę, tak aby powstała dość gęsta masa, polać nią ciasto. Smacznego! Efekt uboczny, dawkowanie, przeciwwskazania Ksylitol jest na ogół dobrze tolerowany, ale warto nadmienić, iż należy stopniowo wprowadzać go do diety. Bywa, [...]
[...] 5 g oleju kokosowego 50 g izolatu o smaku biała czekolada Polewa: 20 g gorzkiej czekolady 20 g masła orzechowego 30 g pistacji solonych Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy mikserem. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
[...] Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy na kilka minut. Następnie rozsypujemy na stolnicy 30 g mąki ryżowej i wgniatamy ją do ciasta. Jeśli ciasto nadal będzie się zbyt kleić dosypujemy jeszcze trochę. Pozostałą część mąki rozsypujemy równomiernie na stolnicy i rozwałkowujemy nasze ciasto. Mąka zapobiegnie [...]
[...] części smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem, układamy na papierze do pieczenia i władamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, do momentu aż ciasto się zarumieni. W czasie kiedy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. Do miski wsypujemy 100 g budyniu, zalewamy 400 ml gorącej wody i miksujemy na wysokich obrotach [...]
[...] rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 całe jajko 1 żółtko Na masę: 110 g ser mascarpone 30 g białka WPC Delicious o smaku waniliowym Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce. Jak się dobrze połączą formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
[...] przykryj ścierką i odstaw na 10 min do wyrośnięcia Do robota kuchennego wsyp mąkę i ksylitol, dodaj jajka, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część mleka, zacznij wyrabiać ciasto pod koniec zacznij powoli dolewać rozpuszczone masło wyjmij ciasto na stolnicę i zagnieć je dłońmi przez dodatkowe 5 min, przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i [...]
[...] pizze przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odkładamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i na wodzie dusimy szpinak z przyprawami. Jak ciasto napęcznieje posypujemy je mąką gryczaną i zagniatamy do momentu aż cała mąka zostanie "zabrana" przez ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Ciasto [...]
[...] nie są przetworzone. Zamiast słodzonego jogurtu - kokosowy zamiennik ze świeżymi owocami (lub jogurt naturalny), zamiast ciast, ciastek i batoników - np. domowej roboty ciasto z bananów, wysokobiałkowe (z dodatkiem białka serwatkowego), zamiast mięsa w panierce - gotowane na parze. Należałoby wykluczyć z diety parówki (szczególnie oparte o [...]
[...] oraz masłem. Gotujemy masę na małym ogniu, cały czas mieszając. Na 15-20 min przed zakończeniem pieczenia ciasta polewamy je przygotowaną polewą, na końcu posypujemy gotowe ciasto płatkami migdałów. Smacznego! Pudding z nasion chia 200 g mleczka kokosowego 60 g nasiona chia 15 g kakao odtłuszczonego 15 g ksylitolu 30 g posiekanych migdałów 50 g [...]
[...] na pizzę robimy zgodnie z instrukcja na opakowaniu - proszek rozrabiamy z wodą i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę orkiszową i ponownie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy na 10 minut. Szparagi gotujemy. Jak dobrze przygotować szparagi? Odłamujemy zdrewniałą końcówkę. Jak złapiecie szparaga na końcu i [...]
[...] g szparagów pół cebuli 50 g suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe 150 g śmietany 18 % 2 jajka 15 g mąki orkiszowej sól i pieprz Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i na 1h wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, i wylepiamy nim formę do tarty. Ja używam [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] łyżeczka cynamonu Jak wykonać: Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy na placek o grubości około 5 mm. Możemy zrobić jedną [...]
[...] łyżeczka cynamonu Jak wykonać: Mąkę owsianą wraz z mąką ziemniaczaną przesiewamy na blat. Dodajemy olej kokosowy, żółtko, śmietanę i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy na placek o grubości około 5 mm. Możemy zrobić jedną [...]
[...] 2 białka które zostały z ciasta 270 g sera typu feta 120 g sera ricotta opcjonalnie - ryba, drób - ja dodałam 100 g ugotowanego indyka Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wyklejamy foremkę do tarty. Ja używam klasycznej o średnicy [...]
[...] kozi Sposób przygotowania: Bułki drożdżowe Drożdże, mleko, wodę, cukier, sól i jajko wymieszać w misce. Dodać wszystkie mąki, rozpuszczony olej kokosowy i wyrobić dokładnie ciasto. Do natłuszczonej miski przełożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na [...]