Ja tylko chciałem napisać, że kilka dni temu nastawiłem ciasto na piernik staropolski%-) Rok temu zrobiłem pierwszy raz w życiu i już wiem, że będę robił co roku. Fantastyczne ciasto. Robisz w tym roku Miss? :-) /SFD/2021/11/25/aa8512aad926496aa49e4fd006c6be11.jpg Zmieniony przez - Tygrysekk w dniu 2021-11-25 19:30:00
Ja tylko chciałem napisać, że kilka dni temu nastawiłem ciasto na piernik staropolski%-) Rok temu zrobiłem pierwszy raz w życiu i już wiem, że będę robił co roku. Fantastyczne ciasto. Robisz w tym roku Miss? :-) /SFD/2021/11/25/aa8512aad926496aa49e4fd006c6be11.jpg ja robię co roku od 3 lat :-D w tym roku też już nastawione - leżakuje sobie :-))
Ja tylko chciałem napisać, że kilka dni temu nastawiłem ciasto na piernik staropolski%-) Rok temu zrobiłem pierwszy raz w życiu i już wiem, że będę robił co roku. Fantastyczne ciasto. Robisz w tym roku Miss? :-) /SFD/2021/11/25/aa8512aad926496aa49e4fd006c6be11.jpg Ooo super :-D Dzięki za przypomnienie, nawet nie pamiętałam, że to już czas na [...]
[...] się węgle zmniejszać. W sumie to tak zerkam, ale nie wnikam w to. Ciasto ugniecione i już w formie do pieczenia. Faktycznie klejące bardzo. Na stronie było napisane, żeby ciasto z mąki razowej (tylko razowej) dało się mieszać łyżką. Moje się nie dało mieszać łyżką na koniec.. Może to źle? Gdzieś około 16. odpalę piekarnik :-) Rozmrażam też [...]
[...] czy jajka na miękko, a do tego kanapki (też lubię ciemny chleb, w biedronce jest taki żytni na zakwasie za jakieś 3zł, a w lidlu z pieca żytni - ale to ponoć kilkumiesięczne ciasto zamrożone, coś ostatnio czytałem. Świeżo wypieczony, ale ciasto ma kilka miesięcy...). Rosół, barszcz, pomidorową z makaronem,schabowego z ziemniakami, kluski śląskie, [...]
[...] się nie dopiekły.. Godzina w 175st + 30min w 200.. Ale apetyt mi przeszedł.. Marynata - słodka papryka, pieprz biały, cynamon, brązowy cukier i oliwa z oliwek. Zapach - jak ciasto!!! Poważnie - żona myślała, że jakieś ciasto piekę! Tyle, że w marynacie powinna być jeszcze musztarda, której zapomniałem dodać!! Tak to jest, jak się przepisu nie [...]
Coś nie rośnie ciasto... Może zakwas mi się dobry nie zrobił. Nie mam porównania.. Pachnie takim żytem, kwachem, trochę piwem nawet daje :-) Ładnie wygląda, jak ciasto na placki. Odstawiłem to wszystko na grzejnik. Jak nie wyrośnie, to będę musiał wywalić. Za to zrobiłem mintaja w pomidorach: mintaj, pomidory w puszce, cebula, czosnek, przyprawy + [...]
[...] ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając 5. Smarujemy formę (średnica 18cm) cienką warstwą margaryny (boki oraz dół) a następnie bułką tartą po to aby ciasto nie przykleiło się podczas pieczenia do formy, wkładamy do piekarnika, pieczemy 190st przez 35min 6. Upieczone ciasto zostawiam przez 10 minut w ciepłym lecz [...]
[...] lepic pierogi - ona sklejala a my robilysmy falbanke. takze torche praktyki mialysmy. Ladnie wygladaja i sie nie rozklejaja. Ale ja to w ogole jestem pierogowy swir - ciasto mam poodmierzane (kieliszkiem do wodki :)) 13g + ok 20g farszu) - wtedy wychodza najlepiej i maja dobry ksztalt %-) Kolejne beda ze szpinakiem, dynia i fetą - fajnie [...]
[...] odstaw na 20 min w ciepłe miejsce (my korzystaliśmy z ciepłych promieni słonecznych i postawiliśmy miskę na oknie:)). Po tym czasie po raz kolejny wymieszaj w ten sam sposób ciasto i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy – keksówki i odstaw na kolejne 20 min. Chleb piecz w temperaturze 220 stopni przez 50 minut (przed [...]
[...] zamiast tego dalem bialko olimpu whey complex 100%. Ciasto bylo tak na maxa suche, ze musialem dolac wody, jednak dolalem jej stanowczo za malo. Wyszlo na maxa suche. Dobre, aczkolwiek suche. Ma ktos jakis pomysl co dodac oprocz wody, zeby zmiekczyc to ciasto? Proporcje dalem mniej wiecej takie jak w tym przepisie x2 (100g bialka sieknalem ;>)
[...] Mąkę przesiewamy. Dosypujemy cukier i sól. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko nożem na małe kawałki. Dodajemy 3 żółtka i laskę wanilii. Zagniatamy na gładkie elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się zagnieść można dolać odrobinę mleka. Ciasto rozwałkowujemy cienko. Wykrawamy ciasteczka. Uwaga! Ciasto proszę podzielić na kilka porcji i dać do [...]
ale w pizzy o to chodzi że ciasto to tylko talerzyk podstawka do poadania dodatków :D ciasto jak nacieńsze, najlepiej wcale :P przeciez jak na grubym cieście to można bułke gruba wziac i zapiec z serem i sosem haha Kuwa chyba pierwszy raz się zgadzamy w temacie jedzenia :-D Zmieniony przez - BzykuDG w dniu 2019-05-14 15:58:21 hahaha aż się boje [...]
ale w pizzy o to chodzi że ciasto to tylko talerzyk podstawka do poadania dodatków :D ciasto jak nacieńsze, najlepiej wcale :P przeciez jak na grubym cieście to można bułke gruba wziac i zapiec z serem i sosem haha Zmieniony przez - natalijka w dniu 2019-05-14 15:54:53
ale w pizzy o to chodzi że ciasto to tylko talerzyk podstawka do poadania dodatków :D ciasto jak nacieńsze, najlepiej wcale :P przeciez jak na grubym cieście to można bułke gruba wziac i zapiec z serem i sosem haha Zmieniony przez - natalijka w dniu 2019-05-14 15:54:53 Kuwa chyba pierwszy raz się zgadzamy w temacie jedzenia :-D Zmieniony przez - [...]
ale w pizzy o to chodzi że ciasto to tylko talerzyk podstawka do poadania dodatków :D ciasto jak nacieńsze, najlepiej wcale :P przeciez jak na grubym cieście to można bułke gruba wziac i zapiec z serem i sosem haha Kuwa chyba pierwszy raz się zgadzamy w temacie jedzenia :-D Zmieniony przez - BzykuDG w dniu 2019-05-14 15:58:21 hahaha aż się boje [...]
[...] 400mg ew. Co do efektow to jestem zadowolony, przez ten rok wiekszosc czasu to byla redukcja, ale to nie redukcja ekstremalna, bardziej taka na luzie, jak mialem ochote na ciasto to zjadlem ciasto, czasami jakas czekolada tez wpadla. Oczywiscie bez przesady ;) Samopoczucie i chec do wszystkiego wzroslo najbardziej, pomiarow dawno nie robilem, [...]
[...] orkiszowej nie przepadam, jest mocniej oczyszczona, jeśli wprowadzisz ją raz na jakiś czas- nic się nie stanie. Im wyższy numerek, tym "lepiej". Orkiszowa 630 dobrze łączy, ciasto jest naprawdę fajne, nawet pizzę robiłam na spodzie z orkiszu. Jaglana jest już mniej podatna, trzeba ją połączyć z bardziej "twardą mąką" np. z orkiszem, gryką.
No tak, codziennie nie, ale raz na tydzień lubię sobie jakieś ciasto upiec. :D Ale skoro nie ma takiej różnicy między tą orkiszową 450 a pszenną 450, to użyję tej drugiej, bo tańsza i zapewne smaczniejsza. Chociaż może spróbowałbym jeszcze z tą orkiszową typ 630, ale póki co nie znalazłem jej w żadnym sklepie, a przez internet to zapłacę więcej za [...]