[...] łyżkę cukru, żeby drożdże wyrosły), ciepłą wodę- nie za dużo- ma być konsystencja ciasta i wszystko wymieszać. Na koniec dodać roztopiony olej kokosowy i dokładnie wyrobić ciasto. 3. Ciasto uformować w kulkę i zostawić w miseczce przykrytej ściereczką na ok. godzinę- powinno podwoić swoją objętość. 4. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić [...]
[...] pamiętać o tym fakcie robiąc budyń :-) 2. Kruchy spód: resztę otrębów, 55g owsianych, jajko i pozostałe białko jaja zgnieść. Nie powinniśmy potrzebować dodatku wody. Moje ciasto kleiło się bardzo dobrze i nie kruszyło. Przygotować tortownicę/inną blachę (tj. podsypać odrobiną mąki/owsianej/czymkolwiek). Ciasto rozgnieść rękoma na blaszce, [...]
[...] sera żółtego kilka kropel octu jabłkowego 1 średnia cukinia sól ,pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski ,połączyć z resztą składników i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąc, rozwałkować i ułożyć w foremce w której będziemy piekli [...]
[...] kukurydzę, fasolę, kapary i przyprawy. Dusimy pod przykryciem po czym redukujemy na małym ogniu żeby nie było za rzadkie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto: Formujemy ciasto jak na pizze, po odczekaniu aż urośnie wałkujemy dość cienkie placuszki. Kładziemy placek na naoliwionej blasze, posypujemy startym serem (głownie boki) nakładamy [...]
[...] tężeć wykładamy ją równo na jedną część ciasta czekoladowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę i pyyyk... :D My kroilismy ciasto po grubosci, ale mozna je pokroic na pol wzdluz szerokosci blachy, bez roznicy. Ciasto dzilimy na 8 czesci 135 kcal / 1 porcję (ok 120 g) Wartości odżywcze na 100 g [...]
[...] 1. W misce wymieszać mleko, drożdże, cukier, sól, wodę i jajko. Dodać mąki i rozpuszczony olej kokosowy i połączyć wszystkie składniki. 2. Następnie dobrze wyrobić ciasto, ręcznie lub za pomocą robota. Ja wyrabiałam ciasto ręcznie przez około 7minut. 3. Uformowane ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć szmatką i odstawić w [...]
[...] musimy dodawać, ale ja w wypiekach bardzo lubię) Mąkę, białko, sól i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy rozstopione masło, śmietanę i spirytus i mieszamy na jednolite ciasto. Ja dodałem do ciasta jeszcze jedno jajko ale wyszło całkiem rzadkie i musiałem dodac jeszcze odżywki białkowej, ale przelałem na papier, łyżką rozprowadziłem i ciasto [...]
[...] - 50 g odżywki białkowej - 1/2 łyżeczki sody - 50 g kefiru - 60 g płatków owsianych zmielonych na mąkę Przygotowanie: 1. Zblendować na gładko i zostawić na 5 minut żeby ciasto się napuszyło. Jak soda przereaguje z kefirem/maślanką, ciasto zacznie przypominać gąbkę, z pęcherzykami powietrza. 2. Patelnię spryskać lub przetrzeć lekko tłuszczem [...]
[...] musimy dodawać, ale ja w wypiekach bardzo lubię) Mąkę, białko, sól i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy rozstopione masło, śmietanę i spirytus i mieszamy na jednolite ciasto. Ja dodałem do ciasta jeszcze jedno jajko ale wyszło całkiem rzadkie i musiałem dodac jeszcze odżywki białkowej, ale przelałem na papier, łyżką rozprowadziłem i [...]
[...] cukrem i 6 lyzkami maki. Pozostaw w cieplym miejscu na ok. 20minut. 2) Make zmieszaj z sola, ziolami, ziarnami, jajkiem i przygotowanym wczesniej rozczynem. Wyrob gladkie ciasto i pozostaw do wyrosniecia ok. 15min. 3) Wysmaruj forme maslem (najlepiej forme keksowke) i przeloz do niej ciasto. Pozostaw do wyrosniecia ok. 25min. 4) Piec w [...]
[...] papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa. Ciasto: Obie mąki przesiać przez sitko.Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne. Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie cisto rozwałkować formując okrągły placek. Placek przekładamy do [...]
[...] z nich należy sprawdzić je we wskazany wyżej sposób. Sprawdziłam to już kilka razy i zawsze były w porządku. 4. Następnie dodajemy resztę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto ręką. W przypadku mąki pełnoziarnistej pszennej po kilkunastu minutach ładnie zaczyna się odklejać od miski i ręki, z mąką pełnoziarnistą żytnią miałam problem, ale [...]
[...] "cytrusów" Wygląda mniej więcej tak: Ciasto na chleb: cały wyhodowany przez nas zakwas 200ml wody 600g maki żytniej razowej typ 2000 1 łyżka grubej soli (trzeba uważać aby ciasto nie było rzadkie dlatego wody dodajemy mniej więcej na oko) Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy, ręcznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiamy do [...]
[...] mnie ciągnąć do ciasta typu zebra ? Otóż nie jem słodyczy, fast foodów innych takich rzeczy, mogą leżeć mi przed oczami i ich i tak nie ruszę, ale gdy zobaczę w domu to ciasto to nagle się tak odpalam, że zjem całe. Nie ma tego problemu z innymi wypiekami/słodyczami, tylko i wyłącznie to jedno ciasto i jego pochodne. Dodatkowy problem mam [...]
[...] ciepłej wody rozpuścić sól, drożdże i dodać do mąki, oczywiście drożdże można też wkruszyć i rozrobić ale polecam mój sposób bo jest znacznie prostszy :) Energicznie wyrobić ciasto, jeśli będzie kleiło się do rąk można dodać jeszcze trochę mąki. Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 min). Gdy ciasto [...]
[...] jest często krytykowana jako szkodliwa dla utraty tłuszczu czy poprawy sylwetki. Dlaczego? Najprawdopodobniej dlatego, że typowa amerykańska dieta (i nie tylko) to: Mocha i ciasto na śniadanie, kanapki i chipsy na obiad, pizza i ciastka na kolacje, do tego kilka przekąsek pomiędzy. Porównanie takich diet jest bardzo problematyczne, ponieważ [...]
[...] łyżki) 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki cukru 25g świeżych drożdży 0,5 litra wody Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej foremki [...]
[...] roztrzepać z żółtkami, powoli dodawać mąkę, na końcu dodać ubite z odrobiną soli białka. Na patelni rozgrzać tyle tłuszczu, by pokryć dno patelni. Wylewać łyżką wazową ciasto naleśnikowe i smażyć na złoty kolor. 2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Po [...]