Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]
"Pij więcej wody". Jak często słyszysz taką radę? Woda pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji i jest niezbędna do życia. W przypadku osób uprawiających sporty odpowiednie nawodnienie jest szczególnie ważne, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie spowodowane wysiłkiem fizycznym. Mimo tego, że woda jest tak istotna i że większość z [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety. W Stanach Zjednoczonych wartość sprzedaży suplementów diety przekroczyła 40 mld USD, przy czym suplementy dla sportowców stanowią zaledwie 14% całkowitej sprzedaży. Wyniki: trening siłowy i oba protokoły suplementacji średnio zwiększył ilość IGF-1 w mięśniach o 67% kreatyna zwiększała [...]
[...] uważają, że suplement ten może obniżyć ciśnienie krwi, działając jako przeciwutleniacz i zapobiegając tworzeniu się złogów tłuszczu w tętnicach. Istnieją jednak także badania, które nie wykazują szczególnego działania koenzymu na obniżenie ciśnienia krwi. Z pewnością wymaga to kolejnych badań. Co jeszcze może pomóc obniżyć ciśnienie krwi? [...]
[...] wielu z nas nie jest nawet świadoma, że może narażać własne zdrowie. Czasami jednak warto się zatrzymać i zastanowić, z czego wynikają te ostrzeżenia. Część z uczestników badania piło dwie porcje (dwie butelki lub dwie puszki), a część po jednej. Po dwóch godzinach przeprowadzono testy. Analizy składały się z bardzo czułych testów moczu na [...]
Olej MCT i olej kokosowy to tłuszcze, które zyskały na popularności wraz z większym zainteresowaniem dietą ketogeniczną. Choć mają wspólne cechy, to jednak są między nimi pewne różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on [...]
[...] D J Farrell and L Bower „Fatal water intoxication” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1770067/ Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Marek Kretowicz, Jacek Manitius „Odwodnienie jako przyczynek do rozważań nad chorobą z przegrzania — opis [...]
[...] intensywność sesji będzie właściwa (trening siłowy od 45 do 70 minut na sesję, 3-4 x w tygodniu, aeroby od 25 do 40 minut na sesję; co najmniej 2 x w tygodniu). Referencje, badania, literatura: Sajad Ahmadizad i in. Effects of resistance versus endurance training on serumadiponectin and insulin resistance index [...]
[...] mg na kg masy ciała dziennie), białkiem serwatkowym (2-3 porcje po 30-40 g dziennie np. wg braków w diecie), zieloną herbatą (> 400 mg EGCG dziennie). Paradoksalnie w badaniach naukowych efekty stosowania kofeiny, zielonej herbaty i białka serwatkowego wcale nie były mniejsze od podawania T4 i T3. W jednym z badań 30 g białka serwatkowego [...]
[...] szeroko opisanym w literaturze ryzykiem, a co najgorsze, ma negatywny wpływ, chociażby na przyrost masy mięśniowej (niweluje niezbędny stan zapalny) czy śluzówkę żołądka. W badaniach dotyczących prewencji pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych (CVD) stosowanie bardzo małych dawek aspiryny (czyli mniej niż 100 mg na dobę lub co drugi dzień) [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] od napojów typu cola. Jest podobnym w składzie źródłem węglowodanów. To, że owoce są naturalne, wcale nie znaczy, że powinny być jedzone przed snem lub między posiłkami. W badaniach naukowych wykazano, iż owoce na wiele godzin mogą zakłócić glikemię, spowodować wyrzut insuliny oraz sprzyjać wytwarzaniu nowych cząstek tłuszczu (lipogenezie). [...]
Zanurzenie w zimnej wodzie to nadal popularny trend na TikToku. Jego zwolennicy mówią, że takie praktyki pomagają między innymi w walce z depresją, gwarantują lepsze skupienie się i mają wiele innych korzyści zdrowotnych. Niewiele jest jednak wiarygodnych badań na ten temat, a nieprawidłowe przygotowanie się do zimnych kąpieli może być nawet [...]
[...] wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, randomizowane badanie, przeprowadzone zostało w 2007 roku przez Department of Food Science and Human Nutrition w Reykjaviku, miało na celu sprawdzenie wpływu stosowania oleju rybiego i [...]
[...] natrafić na różne artykuły, nie tylko na temat zdrowego stylu życia, ale często spotyka się artykuły na tematy jak jadać, ile jadać. Wiele z tych artykułów jest poparte badaniami, jednak nie zawsze tak jest. Ponadto badani, którzy spożywali dwa posiłki dziennie, podczas trwania diety stracili 24% masy ciała, a także poprawili parametry [...]
[...] których sen ograniczony był do 4,5h na dobę przez 4 noce z rzędu, odnotowały 16% spadek ogólnej zdolności organizmu do prawidłowej odpowiedzi na insulinę. Otyłość Trzyletnie badanie obejmujące ponad 20 000 osób wykazało, że w porównaniu z osobami, które spały siedem godzin, osoby, które spały mniej niż pięć godzin, częściej doświadczały problemów [...]
Jedzenie jest czymś więcej niż tylko uzupełnieniem energii. Kiedy, co i ile zjadamy, w dużej mierze wynika z czynników społecznych, psychologicznych i kulturowych. Głęboko zakorzenione przekonania o jedzeniu i masie ciała, mają duży wpływ na to, co jemy, kiedy i ile. Podsumowanie Większość zjadanych przekąsek nie jest motywowana głodem. Pamiętaj [...]
Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem śmiertelności. Wnioski Narzucenie diety jest lepsze [...]