Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]
Regularna aktywność fizyczna potrzebna jest do zachowania pełni zdrowia i dobrego samopoczucia. Zdrowy styl życia nie oznacza jednak, że musimy codziennie pływać na basenie, biegać lub wykonywać intensywny trening na siłowni. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi Regularne ćwiczenia fizyczne o umiarkowanej intensywności pomagają [...]
Zwolennicy współczesnego nurtu antymedycyny często głoszą, iż dożylne podawanie witaminy C leczy raka. Wiele osób twierdzi, iż witamina C leczy wszelkie nowotwory, gdyż tak przeczytali np. w książce „Ukryte terapie” J. Zięby. Niestety, w dobie Internetu nawet największe brednie, najbardziej oklepane mity oraz pół-prawdy roznoszą się [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]
[...] krwionośne. Czy to nie jest zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe? Badacze z Kansas State University postanowili to sprawdzić i zrekrutowali 30 otyłych mężczyzn. Celem badania było ustalenie, czy forskolina powoduje wzrost poziomu hormonów endogennych, wzrost spoczynkowego tempa metabolizmu i czy ma korzystny wpływ na skład ciała. Badanie [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
[...] Wpływ berberyny na zespół metaboliczny Celem pracy była ocena wpływu podawania berberyny na zespół metaboliczny, insulinowrażliwość i wydzielanie insuliny. W badaniu wzięło udział 24 pacjentów z rozpoznaniem zespołu metabolicznego. Połowa badanej grupy przez 3 miesiące otrzymywała 500 mg chlorowodorku berberyny, trzy razy dziennie [...]
Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Wiele osób zaczynając swoją przygodę z dietą i treningami staje przed ważnym problemem - jaki cel obrać w kształtowaniu sylwetki? Odpowiednie dobranie celu jest konieczne do uzyskania jak najlepszych efektów w jak najkrótszym czasie. Źle dobrana dieta czy bezsensowne machanie hantlami nie tylko nie dadzą nam upragnionych efektów, lecz dodatkowo [...]
[...] podejrzenia co do nadwrażliwości pokarmowej. Podsumowanie Testy na nietolerancję są dla wielu ludzi dość kontrowersyjne, natomiast osobiście uważam, że zanim udamy się na badania, ponieważ zauważyliśmy u siebie kilkanaście symptomów, które pasować mogą do alergii bądź też nietolerancji pokarmowej, należałoby poczytać na temat laboratorium oraz [...]
Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]
Sprawność naszego mózgu jest tak samo ważna, jak sprawność naszego ciała. Należy poświęcać mu zatem podobną ilość uwagi do tej, jaką zwykle poświęcamy każdej dolegliwości, która nas dotyka. Ashwagandha - Withania somnifera To już kolejne zioło, którego korzenie stosowania sięgają starożytności. Podobnie, jak Bacopa monnieri, ashwagandha [...]
[...] produkcji GH w ciągu np. 12 h, ale znów operujemy tak znikomymi stężeniami hormonu wzrostu i IGF-1, że prawdopodobnie nie ma to żadnego praktycznego znaczenia. Referencje, badania, literatura: Sarah E. Deemer i in. Pilot study: an acute bout of high intensity interval exercise increases 12.5 h GH secretion [...]
[...] otrzymywały duże ilości związków sojowych zwanych izoflawonami, były bardziej narażone na rozwój raka piersi. Jednak ludzie przetwarzają soję inaczej niż gryzonie. W badaniu opublikowanym w lutym 2020 r. poszukiwano powiązań między spożyciem soi, nabiałem i ryzykiem raka piersi. Naukowcy nie znaleźli wyraźnego związku pomiędzy spożyciem [...]
[...] nie przywiązywał wagi do badań kardiologicznych. Ciekawy, w jakim stopniu jego serce mogło zostać dotknięte przez długotrwałe stosowanie PED, Larry Wheels niedawno przeszedł badanie EKG oraz ECHO serca. Wyniki tych testów były miłym zaskoczeniem dla Wheelsa. „Wszystko się udało! Jestem w szoku, nie mogę uwierzyć, że po dziesięciu latach, no [...]
[...] i progresję do pojawienia się cukrzycy typu 2 oraz poprawia czynność płuc. Zapobiega cukrzycy Analiza danych pochodzących z badań zaprojektowanych i przeprowadzonych w celu zbadania skuteczności suplementacji witaminy D w zapobieganiu cukrzycy typu 2 (T2DM) wykazała, że jej podawanie zmniejsza ryzyko rozwoju T2DM z 23% do 13 % (redukcja 10%) u [...]
Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]