Naukowcy twierdzą, iż mamy do czynienia z kryzysem związanym z używaniem mediów społecznościowych przez nastolatków i dzieci. Półtora roku po tym, jak amerykański lekarz medycyny, chirurg generalny Vivek Murthy, zwrócił uwagę na narastające objawy depresji, lęku i myśli samobójczych wśród dzieci i młodzieży znaleziono prawdopodobną przyczynę [...]
[...] wsp. przeprowadzili wiele badań które mają dużą wartość dla osób trenujących. Naukowcy nie próżnują i w końcu sierpnia 2018 r. pojawił się kolejny ciekawy eksperyment. Celem badania była ocena adaptacji mięśniowej pomiędzy protokołami treningu o niskiej, umiarkowanej i wysokiej objętości u mężczyzn mających doświadczenie w treningu siłowym. [...]
Ostatnio naukowcy pod wodzą S. H. Faulknera sprawdzali, jak gorąca kąpiel wpłynie na stężenie glukozy i IL-6. Przy okazji badano wydatek energetyczny. Czy gorąca kąpiel okazała się zabójcą tkanki tłuszczowej? Czternastu mężczyzn zgłosiło się na ochotnika i zostało sklasyfikowanych, jako osoby szczupłe lub z nadwagą. Przez 60 minut leżeli w wodzie [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
[...] Jednak o pobudzający wpływ na receptory androgenowe podejrzewano również niektóre środki spożywcze, m.in. niektóre kwasy tłuszczowe. W związku z tymi podejrzeniami wykonano badanie, w którym porównano z DHT zdolność aktywacji receptora androgenowego przez MCT (Ong, 2007). Wtedy się okazało, że kwasy tłuszczowe, zbudowane z 4 do 9 atomów węgla, [...]
[...] wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, okazało się, że stężenie witaminy C w surowicy się podwoiło! Co ciekawe, pomimo wielu pozytywnych wyników innych badań, w tym nie zaobserwowano [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
Czy zdarza Ci się podejmować wyzwania, w których nie jesteś w stanie dotrwać do końca? Składasz obietnice sobie albo innym, ale po jakimś czasie się z nich wycofujesz? Dzieje się tak, ponieważ nie masz wystarczająco silnej woli. Coraz więcej badań sugeruje, że siłę woli możemy porównać do mięśnia, który należy trenować. Podsumowanie Nasza silna [...]
Endorfiny to związki neurochemiczne, których uwalnianie przez organizm poprawia nasze samopoczucie. Wytwarzane przez przysadkę mózgową i centralny układ nerwowy endorfiny, należą do grupy hormonów peptydowych, które są uwalniane w odpowiedzi na stres, ból oraz czynności, takie jak ćwiczenia, jedzenie lub seks. Jak można zwiększyć poziom endorfin? [...]
[...] ketogenicznej i nie zidentyfikowano przyczyn tego zjawiska. Doustne podawanie cytrynianu potasu działa zapobiegawczo, chroniąc przed powstawaniem kamieni nerkowych. W innych badaniach dotyczących 198 dzieci tylko u 2% z nich wykształciły się kamienie nerkowe, gdy razem z dietą ketogeniczną otrzymywały cytrynian potasu, w porównaniu do wskaźnika [...]
[...] szkodliwość białka serwatkowego dla wątroby czy nerek, jeśli ktoś nie przekracza zwyczajnego dawkowania podobnego produktu. Niemniej nawet gruba przesada w podaży białka w badaniach nie odbiła się negatywnie na nerkach kulturystów (dostarczali nawet ponad 4 g protein na kg masy ciała). Referencje, badania, źródła naukowe: Birsen Bulut Solak [...]
[...] to adaptogenów. Dlaczego jednak tak powszechnie Ashwagandhę wykorzystywano w starożytności i dalej z powodzeniem tak się czyni? Wynika to z jej wielorakiego i potwierdzonego badaniami naukowymi wpływu na nasz organizm. Warto w tym momencie wspomnieć następujące możliwe zastosowania Ashwagandhy - zdolność do: zmniejszania poziomu cukru we krwi [...]
[...] spotyka się opracowania, w których sugeruje się, iż regularna aktywność fizyczna jest podstawą leczenia cukrzycy. Nie farmakoterapia! Badanie naukowe Naukowcy przeprowadzili badanie, aby ocenić, czy chodzenie w okresie po posiłkach ma wpływ na glikemię. W tym randomizowanym badaniu wzięło udział 41 osób dorosłych z cukrzycą typu II (średni wiek [...]
[...] ale różnica między płciami dotyczyła włókien typu I, a nie typu II. Komentarz Wbrew mitom XXI wieku ludzie nie są sobie równi, a zwłaszcza jeśli porównujemy płci. Cytowane badanie dobitnie to potwierdza (30% niższa moc i 22% niższe stężenie mleczanów teoretycznie przy tej samej pracy). Dlatego należy uwzględniać te różnice w trakcie ustalania [...]
Całkiem niedawno obchodziliśmy Nowy Rok, rozpoczęła się zatem kolejna kartka naszego życia. Niestety wszystkich nas dotyczą aspekty związane ze starzeniem się organizmu. Oczywiście osoby młode, w tym momencie swojego życia, nie przywiązują zbyt dużej wagi do tego faktu. Jednak z każdym kolejnym Nowym Rokiem, ten aspekt będzie dotyczył ich coraz [...]
[...] dziennie może zmniejszyć stężenie kortyzolu o ~28%, co ma duże znaczenie dla ciężko trenujących sportowców, narażonych na stres oksydacyjny i stan zapalny. Niektóre badania wskazują, iż ekstrakty z witanii ospałej mają potencjał antynowotworowy. Ashwagandha a bezsenność Stwierdzono, że Ashwagandha przynosi obiecujące wyniki w leczeniu [...]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
[...] protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]