SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik

  • [...] Wzdęcia są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazów lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego, które przemieszczają pokarm. Niektóre pokarmy, a zwłaszcza te bogate w błonnik, cukier lub specyficzne węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić, powodują dyskomfort po ich zjedzeniu. Nietolerancje pokarmowe, przejadanie się, sibo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1107 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] brokuły i cukinię. Brokuły – wartości odżywcze, plusy, minusy W 100 g produktu znajduje się 34 kcal, w tym: białko 3 g tłuszcz 0 g węglowodany 7 g (w tym cukry proste 2 g, błonnik 3 g) Wartości odżywcze: Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg niacyna 0,6 mg B6 0,3 mg foliany 36 ug B12 0 mg Składniki mineralne: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3888 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 100 g tych wafelków dostarczy 482 kcal, w tym: 9,3 g białka 29 g tłuszczu (w tym 16 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 50 g węglowodanów (w tym 9,7 g cukrów) 0,6 g soli 1,6 g błonnika 7 g polioli. Cena: około 5,49 zł za opakowanie 110 g. Plusy: wafle są produktem ogólnodostępnym, ale mimo wszystko rzadko spotkać je można na sklepowych półkach, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5856 Data: 2017-11-05 12:22:38
  • [...] niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1465 Data: 2022-12-03 16:38:56
  • Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4076 Data: 2023-01-16 08:00:18
  • Długowieczność i wszystkie skarby soi

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] składnik soi, dla którego warto sięgać po produkty spożywcze na bazie tej rośliny. Otóż niektóre inne jej składniki to istne skarby dla naszego zdrowia. Błonnik Pod pojęciem błonnika rozumiemy nietrawione lub trudno trawione węglowodany, nazywane wymiennie prebiotykami, będące pożywką dla probiotyków, czyli pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 888 Data: 2021-12-31 10:03:29
  • [...] z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jak wykorzystać truskawki w kuchni i stworzyć pyszny fit posiłek? Oto kilka propozycji.  Ile kalorii mają truskawki? Wartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2711 Data: 2023-06-05 10:42:23
  • [...] warto rozważyć fermentację własną. Teraz wiesz, dlaczego fermentowane warzywa są tak zdrowym i dobrym wyborem. Kiedy jesz porcję fermentowanych warzyw, dostarczasz sobie błonnik i składniki odżywcze, a także żywe bakterie i prebiotyki, które oferują fermentowane warzywa. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoich jelit, poprawić trawienie i wspomóc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2946 Data: 2018-07-18 15:48:28
  • Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 735 Data: 2023-10-03 08:56:55
  • Jaka kasza jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w kuchni urosło na potęgę, uważa się je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4991 Data: 2017-10-03 10:23:18
  • Czy dieta roślinna może przedłużyć życie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2249 Data: 2018-11-10 13:26:46
  • Junk food - 6 powodów, by unikać śmieciowego jedzenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gotowe dania, ciężko będzie Ci z nich zrezygnować. Zastanów się jednak, czy warto za tę wygodę płacić zdrowiem i dobrym samopoczuciem? Wysoko przetworzone produkty, ubogie w błonnik, witaminy i sole mineralne, nie są w stanie dobrze odżywić Twojego organizmu. Prędzej czy później pojawią się problemy zdrowotne, gorsze samopoczucie, a także [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4918 Data: 2019-05-30 18:23:57
  • Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną.  Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2818 Data: 2021-06-03 06:38:55
  • [...] z dyslipidemią zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a podwyższone wartości BMI są związane z wyższym ryzykiem powikłań cukrzycowych. Sprawdź swoje BMI Źródła błonnika, takie jak owoce, warzywa, pełne ziarna i rośliny strączkowe, powinny być regularnie włączane do diety. Dobrymi źródłami białka mogą być mięsa, jaja, nabiał czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 632 Data: 2024-02-02 14:27:53
  • Dla wielu kobiet dieta odchudzająca stanowi prawdziwe wyzwanie. W życiu wielu Pań konieczność równoczesnego dbania o zdrowie, figurę, rodzinę i obowiązki zawodowe może być niezwykle trudna. Niemniej jednak, przy odpowiedniej motywacji i planowaniu, osiągnięcie tego celu staje się możliwe. Podstawa to dobra motywacja. Znajdź motywację Znalezienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 356 Data: 2024-04-07 13:20:53
  • Co jeść na sylwestra? Zdrowe przekąski na Nowy Rok!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 618 Data: 2023-12-20 15:08:27
  • Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24483 Data: 2017-12-21 11:34:24
  • [...] się niczego obawiać. Zastanów się jednak, jeśli zbyt często po nią sięgasz. Utrzymując florę bakteryjną w złym stanie przez długi czas, z pewnością w końcu odczujesz konsekwencje. Wiesz jednak, że może się ona zmienić bardzo szybko, jeśli tylko zmienisz swoje nawyki, spożywając produkty bogate w błonnik i aktywne bakterie jelitowe. Dbaj o siebie.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9737 Data: 2019-02-27 08:15:51
  • [...] ich ugotowanie, np. na parze. Figi Figi są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto rozpuszczalny błonnik w figach pomaga zapobiegać szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi pomimo ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 687 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • Ziemniaki czy ryż? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 65451 Data: 2017-09-20 08:28:38