SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Dziennik faftaqa Vol. 2

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 770214

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
hando1 - dziękuję

Erszostka - prawdopodobnie nie będę już rozwijał tego tematu - bo trudno rozpatrywać go tak by zawrzeć jasne i klarowne zasady, które można byłoby precyzyjnie i lakonicznie sformułowac. Kiedyśsądziłem że im wyższy bf - tym gorsza wrażliwosć insulinowa i tym bardziej zasadny jest LC. dziś już bym się pod tym nie podpisał

Co do Twojego drugiego pytania, powiem tak - teoretycznie istnieje jakiś tam sens oddzielanai węglowodanó od tłuszczu, ale jest to mocno hipotetyczne - wiele zależy o jakich tłuszczach mówimy. Niekiedy dodatek np niektórych PUFA do posiłków węglowodanowych może być korzystny przez ich wpływ na czynniki transkrypcujne takie jak SREBP regulujące lipogenezę i cholesterologenezę Poza tym w praktyce rodzielanie "ze wzgledu na insulinę" jest problematyczne. Jeśli bowiem o 8:30 rano zjesz posiłek B+T, a o 12:00 wciagniesz ryż, mięso i owoce - to glukoza i insulina z drugiego posiłku mogą spotkać się jeszcze z lipidami z posiłku pierwszego. (oczywiscie wiele zalezy tu od kaloryki i strawnosci serwowanych produktów)...

rodstewart - w zasadzie nikgdy nie praktykuje doradzania "z trzeciej ręki" przez pośredników bo kiedyś gdy tak robiłem zdarzało się, że moje słowa były przedstawiane w taki sposób że nie oddawały sensu któy chciałem im nadać. A już zwłaszcza nie rozpatruję takich przypadków w tym dzienniku o czym mowa w pierwszym poście.
Jesli pytasz w ogóle o samądietę - nie podoba mi się ona. Uważam, ze moze być niedoborowa w wiele waznych składników pokarmowych p[rzez co jest.. szkodliwa. Jedzenie po 300g wędliny dziennie to też proszenie się o problemy. MIęso - co innego



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-03-30 19:06:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 135 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 19158
czyli jednak dieta zbilansowana, btw, świetny dziennik - genialne zdjęcia i duża dawka motywacji :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Ale Tadziu, jest pełno badań które mówią o takiej zależności. Im %bf UP tym wrażliwość insulinowa /gospodarka węglowodanowa DOWN.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
rodstewart - nie, tego nie powiedziałem. Odniosłem się krytycznie do doboru produktó a nie do makro

Solaros - no tak, jest sporo badań, któe pokazują, zę otyłość powoduje obniżenie wrażliwosci insulinowej, ale my niekeidy wyciagamy z nich zbyt daleko idące wnioski. Faktem jest, ze przy wysokim bf-ie dochodzi do obniżenia wrażliwosci insululinowej, tyle że jest to insulinooporność postreceptorowa związana z nagromadzeniem lipidów w komórkach (głownie ceramidów i diacylogliceroli). Tyle że to można odrwócić i na LC i na HC, ważne jest to czy mamy deficyt kcal - bo to jest kwestia bardzo ważna.

Poza tym badanie do któego link zamieszczam poniżej pokazuje, że nie koneicznie osoby z niższą wrażliwosćią insulinową lepiej reagują na LC a z wyższą na HC: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26638192 - tutaj diety LC i HC okazały się podobnie skuteczne i u osób z IR i u osób z dobrą wrażliwoscią insulinową. Trudno jest znaleźć badanie które podważyłoby opisane tutaj wnioski




Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-03-30 19:27:16

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-03-30 19:28:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4064 Napisanych postów 45434 Wiek 3 lata Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 347427
Wstaw jakieś fotki przed tą redukcją Też będę się ciął za kilka tygodni, ale podejrzewam, że między naszym podejściem dietetycznym będzie duża rozbieżność.
1

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
raczje nie psrykam sobie fotek sylwetki, ale niewykluczone że zrobię jakieś porównanie


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-03-30 19:44:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2282
Dziękuję za odpowiedź ;) Może przekonam się w końcu do czegoś innego niż gotowanie, które de facto też idealnym sposobem obróbki nie jest.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Niby badania mówią że się da, ale ogólnoświatowy mainstream opiera się na dietach low carb czy carb cycling czy nawet keto.
Zazwyczaj zalecenia są takie :

'Individuals with good insulin sensitivity, who typically run well on carbohydrates, tend to not do well on low-carbohydrate diets. In contrast, individuals with insulin resistance often do far better reducing carbohydrates and that often means going to ketogenic levels. '

Źle reagujesz na węglowodany, albo je ogranicz albo manipuluj ,tym samym poprawisz swoją wrażliwość insulinowa.
Szczerze - nie spotkałem się ze stwierdzeniem odwrotnym. W sensie - źle tolerujesz węglowodany - to jedz ich więcej.

Lyle, Poliquin, Berrardi, Christian,nie wiem jak Norton obecnie.



Zmieniony przez - solaros w dniu 2016-03-31 00:02:58

Zmieniony przez - solaros w dniu 2016-03-31 00:06:18

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
solaros - no ja to przekonanie, które zacytowałeś doskonale znam, o nim mówię i podchodzę do niego z pewną rezerwą

I tu jest pytanie jakiego rodzaju wiedzę chcemy przyjmować za fakt, tą opartną na "autorytecie" (choć dla mnie z w/w Thib czy Poliquin - autorytetami w dziedzinie żywienia absolutnie nie są), czy tą wynikajacą z badań naukowych. Ja swego czasu myślałem dokładnie w ten sam sposób jak ten zacytowany przez Ciebie. Ale zmieniłem zdanie jak zapoznałem się z mechanizmami rozwoju insulinooporności, jej rodzajami i badaniami, które pokazały, że można drastycznie poprawić wrażliwość insulinową odejmując tłuszczu (z LC) i dodając węglowodanów do diety.

Nie ma jednej słusznej metody. Chodzi o to by nie zamykać się na inne, niż te które ugruntowały się w mainstreamie w którym często rozważania na temat wprowadzania określonych rozwiazań w określonych wypadkach polegają na wzajemnym klepaniu się po ramieniu entuzjastów modnej aktualnie idei. Dla mnie osobiście to jak przedstawia się aktualnie relację IR - czynniki żywieniowe to klasyczny przykład cherry picking Z drugiej strony trzeba mieć na uwadze, że do niedawna badań takich jak to do którego link podałem nie było - i bylismy zdani na spekulacje. Teraz to zagadnienie doczekało się pewnej weyrfikacji, choć oczywisćie jedno badanie to mało, ale... brakuje takich któe by niosły wnioski inne niż ono.

I jako ciekawostka - zdanie Lyla McDonalda o którym wspominasz też ostatnio lekko ewoluuje. Od pewnego czasu Lyle zwraca uwagę na to, że LC bywa przeceniane, a węglowodany - demonizowane. Śmiej sięz Tabesa i jego "wyznawców" (nieraz w niewybredny sposób - to on kazał Garemu wyciagnac "głowę z dupy" wskazując na wyraxne braki w jego sposobie myślenia), Lyle też skrzetnie podłapuje i przytacza wyniki badań takich jak to: http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(15)00350-2 - które pokazują, że niższe węgle (w porównaniu do wysokich - przy tej samej kalorycznosci) zmniejszają wykorzystanie lipidów z tkanki tłuszczowej pokrywaniu zapotrzebowania organizmu na energię. Badanie nie zostało jak widać przeprowadzone na szczupłych sportowcach...




Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-03-31 00:30:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Ja sobie z tego doskonale zdaje sprawę. Chodzi o to że praktycznie nigdzie i przez nikogo nie ma metody opierajacej się na HC. Maksimum jakie można przeczytać to niekiedy 'az' carbcycling. Teraz pytanie - czy zwykły Jasiu poradzi sobie z HC Podczas redukcji? Bo i ograniczając tłuszcze ich wybór musi być już lepszy, nie 'byleco'.Podobnie ze źródłami węglowodanów. Czy stąd po prostu nie łatwiej (im) pisać że najlepszą metodą dla osób ze słabą wrażliwościa insulinowa jest obciecie węgli?

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Seminarium z L. Nortonem - zapytanie

Następny temat

[BLOG] CZAJA MASA IF

WHEY premium