Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
[...] wskaźniki aktywacji układu odpornościowego oraz skład i obfitość mikrobioty jelitowej i metabolom. Dodatkowo wyniki te skonfrontowane zostaną z oceną sposobu żywienia, kwestionariuszy dotyczących poczucia zmęczenia, sposobów radzenia sobie ze stresem, jakości snu i występowania zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Do badania prowadzona [...]
[...] które mogą wynikać ze stosowania diety oczyszczającej, może ona mieć także negatywny wpływ na nasze zdrowie. W większości diety oczyszczające prowadzą do skrajnych metod żywienia, takich jak spożywanie wyłącznie lemoniady czy spożywanie około 500 kcal na dobę pochodzących głównie z węglowodanów i tłuszczu. Za oczyszczanie naszego organizmu z [...]
[...] nadwyżki kalorii każdy z nas jest inny. To, że dany produkt jest dla kogoś odpowiedni, nie oznacza, że na pewno będzie odpowiedni dla nas. Obserwuj swoje ciało i wysyłane przez nie sygnały odpowiednia ilość snu wpływa na zachowanie zdrowia i ułatwia utrzymanie szczupłej sylwetki nie ma jednego schematu żywienia, który będzie idealny dla każdego
[...] kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne powody, [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]
Problemy wątrobowe stały się plagą naszych czasów. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj przypadłość nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, znana lepiej pod skróconą z języka angielskiego nazwą – NAFLD. Szacuje się, że problem ten dotyczy aktualnie 25% światowej populacji, a na rok 2030 prognozuje się, że może on dotknąć 50% [...]
[...] sposobem jest stosowanie dedykowanych sportowcom napojów izotonicznych. Witaminy i składniki mineralne Witaminy i składniki mineralne to kolejny bardzo ważny aspekt żywienia dzieci zaczynających przygodę ze sportem. Nie są one spożywane w tak dużych ilościach, jak białka, tłuszcze, czy węglowodany, jednak pełnią niekiedy równie ważne [...]
[...] dokonał zmian w swojej diecie i planie treningowym, aby poprawić swoją sylwetkę. W niedawnym filmie opublikowanym na YouTube pokazał jak aktualnie wygląda jego sposób żywienia i suplementacja. Posiłek 1: 150 g kurczaka, 300 g ryżu z odrobiną sosu sojowego. 200 ml soku pomarańczowego. Enzymy trawienne. Oliwa z oliwek (lub masło [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
[...] of Different Cooking Methods on Histamine Levels in Selected Foods” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5705351/ E. Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka” Wydawnictwo UJ. Wyd I. Kraków 2016. Vinay Kumar, Abul K. Abbas, Jon C. Aster “ROBBINS PATOLOGIA” wydanie II, Wydawnictwo EDRA URBAN & PARTNERS Joanna [...]
Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Wszyscy uprawiamy sport w jakimś konkretnym celu. Czasem jest to wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej, czasem poprawa wyglądu sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej. Tłuszcze - dla zdrowia i energii Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją [...]
Jedzenie to istotny element naszego życia. Jest to nie tylko nasza energia, ale także źródło istotnych składników odżywczych wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie da się ukryć, że jest to także część naszego życia towarzyskiego. Zdarza się jednak, że siedząc w domu, czy samochodzie non stop coś podjadamy. I to nie z głodu, czy [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
[...] urozmaicenia posiłków, po drugie, mniej restrykcji, więc na spokojnie można sobie wyrobić nawyki zdrowego odżywiania. Warto zatem połączyć aspekt kaloryczności i jakości żywienia - dla zdrowia, dla sylwetki i dla dobrego samopoczucia. Unikaj jedzenia produktów gotowych, dosładzanych, z dodatkiem sztucznych substancji, a wybieraj te, które [...]
Spore grono Pań ma problem w tym, aby wytrzymać dłuższy okres na diecie. Wszystko za sprawą tego, że czasem stosują one metody kuriozalne, których to efektywność nie jest poparta praktyką dietetyka czy też badaniami naukowymi. Jakie popełniamy największe błędy, które utrudniają nam życie? Jakie zmiany zastosować, aby postarać się, nie złamać [...]
[...] and raw egg protein in humans as assessed by stable isotope techniques.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9772141 Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Kashyap S1, Shivakumar N2, Varkey A1, Duraisamy R3, Thomas T4, Preston T5, Devi S1, Kurpad AV „Ileal digestibility of intrinsically labeled hen's egg and [...]