Czy wiesz, dlaczego utrzymanie prawidłowego stanu nawodnienia jest tak ważne? Prawidłowe nawodnienie jest niezwykle istotne, ponieważ wpływa na całe Twoje zdrowie, wydajność, skład ciała, sen i regenerację, samopoczucie, koncentrację, wyniki sportowe. Podsumowanie Prawidłowe nawodnienie to niezwykle ważna sprawa i nie chodzi tylko o dobre wyniki [...]
[...] bardzo smaczne. Tosty na diecie Tosty to chyba najprostsza i najszybsza przekąska. Klasyczny tost to chleb, masło, ser żółty, szynka i ketchup. Żeby nieco poprawić jakość tego posiłku, sięgnij po chleb pełnoziarnisty, wymień ser żółty na mozzarellę i dodaj warzywa takie jak pomidor, szpinak lub papryka. Tym sposobem polepszysz jakość swojego [...]
[...] ilość soli. Postrzegali ten posiłek, jako bardziej apetyczny i satysfakcjonujący. Większa ilość soli sprawiła, że badani zjadali średnio o 11% więcej kalorii niezależnie od tego, ile tłuszczu było w posiłku. Ciekawostką jest to, że to tłuszcz często dodaje potrawom walorów smakowych, ale oczywiście nie każdy lubi jeść tłusto. Nie wszystkim takie [...]
[...] "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało wspomniane, nadają się do wszelkiego [...]
[...] Okazuje się jednak, że regularne ćwiczenia mogą w znaczący sposób niwelować zdrowotne konsekwencje świątecznego obżarstwa. O co warto zadbać w czasie świąt? Niezależnie od tego, czy na co dzień jesteś aktywny fizycznie, czy nie, warto byś zadbał o ruch w czasie świąt. Codzienny, długi spacer na świeżym powietrzu sprawi, że będziesz czuć się [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]
Powodem do napisania tego artykułu ponownie, był komentarz jednego z Czytelników, który zacytuję poniżej: "Masa na stare lata - zastanawiam się, czy warto?" Jeśli jednak waga poszła w dół (analogicznie, w górę), musisz w kolejnym tygodniu odpowiednio zareagować (jeść więcej lub mniej). Pamiętaj, Twoim celem jest, po tygodniu, zanotowanie tej [...]
[...] dzięki czemu zmniejsza stres oksydacyjny i zapobiega uszkodzeniom komórek. W rzeczywistości jest to jeden z najsilniejszych wewnętrznych przeciwutleniaczy. Pomimo tego, że nasz organizm potrafi samodzielnie wytworzyć ten hormon, to i tak niektórzy przyjmują melatoninę w formie suplementu. Sięgają po niego osoby, które cierpią na [...]
Każdy, kto marzy o wielkich, potężnych i mocno rozbudowanych ramionach wykorzystuje wiele treningowych technik, które mają na celu podejść mięśnie ramion tak, aby w końcu zareagowały wzrostem. Istnieje kilka czynników, które warto wykorzystać, jeżeli należysz do grona osób, którym przydałoby się kilka dodatkowych centymetrów w ich obwodzie. [...]
[...] że jego wymowa jest właśnie tą poprawną. Podobnie jest z dodawaniem ketchupu do niemal kultowej poprawy fastfood, czyli frytek. Najpopularniejszy dodatek do dań Zwolennicy tego rozwiązania nie wyobrażają sobie jedzenia tych ciętych ziemniaków bez ketchupu, a przeciwnicy wręcz przeciwnie. Tak to już jest, że wszyscy mamy swoje indywidualne [...]
[...] lub większym stopniu, ale nie da się przed nim uciec. A to gonią nas terminy w pracy, a to coś ze zdrowiem, z finansami, z samoakceptacją, jakieś zdarzenie losowe — jest tego naprawdę dużo. Stres wpływa na nasze zdrowie emocjonalne oraz fizyczne i może także wpływać na nasze nawyki żywieniowe. Jedni ze stresu przestają jeść, inni za to nie [...]
[...] stanowi dobre źródło kwasów omega-3, a jedzona raz na jakiś czas nie wyrządzi nam wielkiej krzywdy. Większość zaleceń sugeruje jedzenie ryby dwa razy w tygodniu i taka ilość nie powinna stanowić problemu. Warto też zmieniać ryby np. raz łososia, innym razem dorsza czy halibuta. Wtedy będziemy czerpać jeszcze więcej z tego rodzaju pożywienia.
Liczba osób z otyłością wzrasta, a wszelkie próby mające na celu spowolnienie tego wzrostu jak dotąd nie są szczególnie skuteczne. Promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, ograniczanie cukru i żywności przetworzonej w diecie, spożywanie większej ilości warzyw i owoców i wiele innych zaleceń zdaje się wlatywać jednym uchem, a [...]
Prawie 30% kobiet oraz 16% mężczyzn w wieku od 18 do 59 lat traci zainteresowanie tym, co się dzieje w ich sypialni. Wpływa na to wiele różnych czynników, które są związane ze współczesnym trybem życia – ciągła gonitwa, stres, słaba jakość jedzenia, niewielka aktywność fizyczna. Warto jeszcze wspomnieć o roślinie zwanej buzdygankiem (tribulus [...]
Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów. Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
[...] korzyści, wówczas szukaj produktów bez tych dodatków. Niektóre z nich mają dodatek odżywki białkowej. Jest to dobra opcja dla osób, które szukają dodatkowych źródeł tego makroskładnika. Biorąc jednak pod uwagę założenia weganizmu, trzeba zweryfikować, jakie to jest białko, jakiego pochodzenia. Najczęściej jest to białko serwatkowe, zatem [...]
[...] upływie kilku lat od zmiany, 10% całkowicie porzuciło dietę, a aż 88% nigdy całkowicie nie zrezygnowało z mięsa. Dlaczego aż tyle osób rezygnuje z diety? Zacznijmy może od tego, z jakiego powodu ludzie decydują się na rezygnację z jedzenia produktów zwierzęcych. Największym motywatorem jest własne zdrowie — zmniejszenie ryzyka wielu chorób, [...]
[...] na kokos, brzoskwinię, marakuję. Jest to jedno z moich ulubionych połączeń. Jogurty roślinne różnią się od tych mlecznych przede wszystkim smakiem i konsystencją. Z racji tego, że bazują często na kokosie lub sfermentowanych płatkach zbożowych, to nie mają tego charakterystycznego kwasku, jaki znajdziemy w zwykłych jogurtach. Konsystencja [...]
[...] KOLACJA 22.00 Tuńczyk w wodzie 180g W tej diecie jest: 1800 kalorii 160g białka 44g tłuszczy 185g węgli w poprzedniej diecie jest o wiele więcej jedzenia... i właśnie dlatego napisałem tą ponieważ dzisiaj zastosowałem tą diete poprzednią i doszedłem do wniosku że tego jedzenia jest za dużo przynajmniej w posikłu przed i po treningu... dzisiaj [...]