[...] kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, [...]
[...] kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, [...]
[...] kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, [...]
UPDATE: 2 tygodnie przed filmikiem nie moglem chodzic (kontuzja) po kilku dniach zaczalem przysiady dzien 1: 60kg x 21 powt dzien 2: 70kg x 21 powt co dzien dokladalem po 10 kg dzien 11: 160kg x 20 przysiadow http://www.youtube.com/watch?v=8nSWKTUw9Gs w razie rehabilitacji zmniejszamy wiec ciezar , zwiekszamy liczbe powtorzen, zmniejszamy [...]
[...] odstępstwa i dopuszczam lekkie podjadanie. Kiedy wejdę na masę jakościową, nic takiego nie będzie miało oczywiście miejsca. 1. 100 g płatków (lub zastępuję czesc płatków maka zytnia razowa w stosunku 60:40, ale wartości takie same) (70g węgli), 20g moreli suszonej (15g węgli), 20g rodzynek (13g węgli), 15g orzechów włoskich, jogurt Jogobella [...]
Znalazłem w necie ciekawe tabelki z zapotrzebowaniem na mikro i makroelementy. Jeżeli było to wywalcie, ale nie widziałem tego na forum. Pozdrowionka Składniki mineralne ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] naturalnych cukrów szeregu L. Najczęściej występuje w polisacharydzie, składniku glutenu siemienia lnianego. Razem z D-galaktozą tworzy galaktogen - węglowodan zapasowy ślimaka pospolitego, także agar-agar i inne polisacharydy wydzielane z wodorostów morskich. Z tych właśnie wodorostów przez hydrolizę i fermentację usuwającą izomer D otrzymuje [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
[...] uprawia się ją także w Indonezji, Chinach, Bangladeszu, w Ameryce Południowej i na wyspach Morza Karaibskiego. Zastosowanie Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy [...]
[...] posiłkiem? Kierując się taką ideologią niestety pozostaje nam wąska grupa produktów, które możemy spożywać, zaczynając od płatków owsianych, przez ryż brązowy czy basmati, makaron durum, chude mięsa jak piersi, kończąc na zielonych warzywach i nielicznych owocach. Pewnie jeszcze kilka produktów do tego worka ‘czyste’ jedzenie można włożyć. [...]
[...] - 20% białka mleko- 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce - 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica - 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze - 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka ilość znajduje się [...]
[...] — 20% białka mleko— 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce — 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica — 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze — 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka ilość znajduje się [...]
[...] przyprawowe typu jarzynka, Vegeta, kostki rosołowe oraz buliony w proszku. Dużych ilości soli dostarcza także pieczywo, zbożowe produkty śniadaniowe (płatki, kaszki, musli), makarony i wędliny. Więcej potasu Podczas przyjmowania leków moczopędnych bardzo często dochodzi do występowania niedoborów potasu, którego duże ilości zostają wydalone z [...]
Cze wam wszystkim zanim spytacie co na pryszcze przeczytajcie ten artykół: 1.Budowa i higiena skóry: Skóra jest to zewnętrzna, mocna i elastyczna powłoka ciała, oddzielająca wnętrze organizmu od środowiska zewnętrznego, a jednocześnie zapewniająca kontakt z otoczeniem. Głównymi funkcjami skóry są: odbieranie wrażeń dotykowych (narząd czucia), [...]
[...] mięso, gotowane jarzyny i niewielkie ilości surowego masła. W diecie łatwo strawnej dozwolone są następujące produkty i potrawy; mąka pszenna, mąka ziemniaczana, makaron - nitki, lane kluski, kasza manna, ryż, kasza kukurydziana, inne kasze-przecierane, zupy na wywarach z włoszczyzny i chudego mięsa, dyni, ziemniaków przecieranych, [...]
[...] do minimum. -Skrobia jest białą substancją pozbawioną smaku, występującą w wielu surowcach roślinnych, jak zboża, ziemniaki, fasola, groch i w przetworach, takich jak makaron, chleb i wszelkiego rodzaju ciasta. Spożycie skrobi wywołuje uczucie sytości, gdyż pozostaje ona dłużej w przewodzie pokarmowym niż cukier. -Włókno jest węglowodanem [...]
Hej! Koło domu mam sklep gdzie zawsze kupuję chlebek ale ostatnio zawiesiłam oko na jego składzie. Mąka żytnia 50% ? I niby pozostałe 50 to woda i olej ? Wierzyć w to ? Do tego kalorycznie wychodzi dość nisko także też jestem tym zaintrygowana. /SFD/2021/8/30/1c71ff254ff4472fa49b5de9f260c7d9.jpg
Możesz doradzić? :-) Po każdym chlebie strasznie puchnę, mam wzdęty brzuch - obojętnie czy to chleb pszenny czy orkiszowy czy żytni czy gryczany, na zakwasie czy na drożdżach, domowy czy ze sklepu, po każdym się niestety źle czuje, a tak lubię domowy chlebek na śniadanie do jajecznicy... Dlatego pomyślałam o chlebie tostowym. Co myślisz o chlebie [...]