W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] izocyjaniany i indole oraz ich wpływ na ekspansję genów odpowiedzialnych za rozrost nowotworowy. Do tej grupy warzyw zalicza się np.: jarmuż kapusta pekińska kalarepa brokuł kalafior brukselka kapusta czerwona kapusta biała Tezę dotyczącą wpływu warzyw kapustnych wysunęli naukowcy z Uniwersytetu w Neapolu. Według tych badań, warzywa kapustne [...]
Ciąża to wyjątkowy czas dla każdej kobiety. Oczekiwanie na potomstwo nie zawsze bywa łatwe. Większa senność, mdłości, coraz więcej trudności z poruszaniem się ze względu na rosnący brzuch — to tylko część dolegliwości, które sprawiają, że część z pań zastanawia się, skąd się wzięło powiedzenie, że okres ciąży to taki wspaniały czas. Każda z nas [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
[...] podroby cielęcina jagnięcina nabiał jaja odżywki białkowe (starać się jednak dostarczać białko z pożywienia) Źródła węglowodanów: warzywa, np.: brokuł, pomidor, marchew, kalafior, rzodkiewka, kapusta, szpinak owoce, np.: maliny, jagody, truskawki, jabłka Na początku diety ketogenicznej ilość spożywanych węglowodanów powinna być stale [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
[...] musi być także źródłem białka. Oczywiście musisz pilnować tego, by dostarczać sobie odpowiedniej ilości białka, ale jeśli zadbasz o to w innych posiłkach, to z powodzeniem możesz sobie zrobić kotlety z kalafiora. Dieta nie jest po to, by Cię ograniczać, ale odżywiać, i powiedzmy sobie szczerze, dawać też sporo radości z jedzenia smacznych dań.
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
[...] przez dłuższy czas. Produkty dozwolone i niewskazane Przykładowe produkty dozwolone Produkty niewskazane Warzywa o niskim indeksie glikemicznym, takie jak brokuły, szpinak, kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron Nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, fasola, [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
[...] do wykonywania tych funkcji, dieta detoksykacyjna może utrudnić naturalny proces detoksykacji organizmu! Jeśli chcesz wspierać ten proces, najlepiej spożywać brokuły, kalafior, jarmuż, brukselkę, kapustę, rzodkiewkę, rzepę, rzepak. „Diety detoksykujące” niekoniecznie są bezpieczne. Co jakiś czas pojawiają się opisy przypadków dotyczące [...]
[...] o produkty nieprzetworzone, z dużą ilością błonnika, świeżych warzyw i owoców, w towarzystwie zdrowych kwasów tłuszczowych i pełnowartościowego białka również w tym wypadku zadziała korzystnie. Jeśli wysoki poziom estrogenów nie jest ci obcy zadbaj o to, by w diecie znalazły się brokuły, kalafior, zielona herbata, unikaj natomiast soi i alkoholu.
[...] jak acetylocholina, ruchu mięśni i utrzymania optymalnego poziomu energii oraz zdrowego metabolizmu lipidów. Kalafior i brokuły Bogate źródło przeciwutleniaczy. Brokuły i kalafior dostarczają związków takich jak sulforafan. Substancja ta wykazuje właściwości przeciwrodnikowe, niwelując niekorzystny wpływ nadmiernego stresu oksydacyjnego na [...]
[...] sięgnąć również po kefir, tempeh, miso lub sfermentowane warzywa, takie jak kiszona kapusta. Kisić można jednak nie tylko kapustę, ale również ogórki, buraki, marchew, kalafior czy dynię. Możesz stworzyć własne fermentowane warzywa w domu, korzystając z instrukcji dostępnych w Internecie. Kiedy jesz sfermentowane warzywa, dostarczasz [...]
[...] w błonnik, witaminę C i A. Zastosowanie wodorostów jest dość szerokie. Można je dodać do zup, gulaszów, podsmażyć, a nawet wykorzystać do przygotowania wypieków. Fioletowy kalafior Kalafior kojarzymy głównie z kolorem białym, jednak jest także gatunek, który zaskakuje swoją fioletową barwą. Jak smakuje? Dość podobnie do tradycyjnego kalafiora, [...]
[...] na wegańską dietę, a wraz z nią rośnie zapotrzebowanie na pomysły dla tych, którzy zdecydowali się wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Wegański kalafior curry z rodzynkami i orzechami nerkowca Pieczone różyczki kalafiora otoczone aromatyczną mieszanką przypraw curry, dają gwarancję aromatycznych doznań smakowych. [...]