[...] dobrym rozwiązaniem są tzw. gripy, dzięki którym ćwiczący będzie miał mocny i pewny chwyt. DLA NIEJ: DLA NIEGO: Dobry blender będzie świetnym prezentem dla tych, co dużo czasu spędzają w kuchni. Doskonale sprawdzi się do robienia odżywczych koktajli czy ciasta na omlet. Kulturysta bez blendera jest jak listonosz bez roweru. W sklepach [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] bardziej skomplikowanym przemianom w ustroju. Jest to model – koncepcja. Zwykle, jeśli stosowaliśmy częste iniekcje testosteronu np. co 4-5 dni, w ustroju może krążyć dużo więcej substancji aktywnej! Teoretycznie po enanthate można by zacząć PCT (terapię po cyklu) dopiero po 25-30 dniach! Dlatego najlepiej przejść na t. propionat i [...]
[...] niekorzystne dla kulturystów. Przykłady zjawisk: kataboliczne działanie na mięśnie zbyt ciężkiego treningu w warunkach niedostatecznej podaży energii (= za mało jesz, za dużo ćwiczysz. Jest to najczęstszy błąd młodych adeptów kulturystyki), zużycie glikogenu przez pracujące mięśnie, zużycie fosfokreatyny do resyntezy kreatyny oraz zużycie ADP [...]
[...] w ustroju jest bardzo krucha, stężenie wewnątrzkomórkowe wynosi 150 mEq/L, z kolei prawidłowe stężenie w osoczu ok. 4 mEq/L. Z sodem jest odwrotnie – jest go bardzo dużo w przestrzeni zewnątrzkomórkowej (norma: 136–145 mmol/L; 136-145 mEq/L), a bardzo mało wewnątrz komórek (5 mEq/L). Ponieważ stężenie potasu w osoczu jest tak [...]
[...] inaczej określa dietę wysokoproteinową. Ponadto w wielu przypadkach diety wysokoproteinowe są stosowane u chorobliwie otyłych osób, które i tak nie mają do stracenia zbyt dużo mięśni. Można przyjąć, iż bezpieczna dla zdrowia jest podaż nawet 2,8-3,5 g protein / kg m.c. (jednak dla ludzi zdrowych i niekoniecznie dłużej, niż kilkanaście [...]
[...] Zastosowano trening dzielony wg opisu tutaj: http://www.jissn.com/content/12/1/39/table/T1 Trening 5 x w tygodniu, kontynuowano przez 8 tygodni. Aby nie umieszczać tu zbyt dużo danych, był to trening dzielony o nietypowym rozkładzie. Przykładowo schemat z tygodnia nr 1: Poniedziałek: klatka, ramiona, triceps (3 × 15 powtórzeń) Wtorek: nogi, [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że glukoza podana doustnie powoduje dużo większe wydzielanie insuliny, niż ta sama dawka glukozy podana dożylnie. Tę różnicę w odpowiedzi wydzielania insuliny nazwano efektem inkretynowym, natomiast hormony [...]
[...] zależy od wyuczenia organizmu, indywidualnych predyspozycji, długości snu i przede wszystkim od ograniczenia podaży kalorycznej wieczorem. W ostateczności nie musisz zjadać dużo, ale ... po prostu zjedz wartościowe proteiny i węglowodany. Same owoce, sama słodzona kawa czy słodkie przekąski to nie jest śniadanie kulturysty. Bardzo szybko [...]
Co kilka lat pojawia się taka czy inna alternatywa dla sterydów anaboliczno-androgennych. SAA pojawiły się w obrocie pod koniec lat 40’ XX wieku, pierwsze użycie przez sportowców miało miejsce pod koniec lat 40’ lub na początku lat 50’ XX wieku (przodowali w tym radzieccy, później amerykańscy, następnie NRD-owscy sportowcy). SARM w badaniach [...]
[...] ang. fight or flight). Skąd się bierze energia do uzupełniania glikogenu? W trakcie sprintu, skoków, intensywnej serii z ciężarami, serii ciosów itd. z glukozy powstaje dużo mleczanów (glikoliza beztlenowa). Błędnie uznaje się powstające mleczany za źródło „zakwasów”. Glukoza- > pirogronian -> mleczan Glikoliza beztlenowa [...]
[...] wysiłkowej na 800 m (tyle, co nic, bo ok. 1 uderzenie serca mniej), tymczasem w grupie soku z marchwi tętno wzrosło średnio o ~ 11 uderzeń serca na minutę (a to już bardzo dużo). Podsumowanie (Przyjmować 1 g/kg m.c oznacza przyjmować 1 g danej substancji/związku na każdy kilogram masy ciała) Składnik odżywczy Dzienne zapotrzebowanie Przed [...]
[...] do obróbki termicznej Wykorzystuj gotowanie, pieczenie i grillowanie, jako główne formy obróbki termicznej mięsa, jakie zjadasz. Nie ma konieczności dostarczania kolejnych kalorii z dolewanych tłuszczy do Twojej diety. Będzie to dużo bardziej zdrowa opcja, niż zjadanie posiłków, które są nasączone tłuszczem poddanym wysokiej temperaturze.
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] z treningiem). Okazało się, że masa ciała zwiększyła się tylko o 1.6 kg, czyli o 52% przewidywanej wartości. A więc 48% dodatkowej podaży energetycznej w grupie jedzącej dużo cukru zostało spożytkowane na termogenezę lub lipogenezę. Potwierdzają to inne badania, gdzie nawet 49% energii było przeznaczonych na termogenezę po 3 tygodniach diety [...]