Wracając do low-carb, zdaje się nie ma obecnie przekonujących/bezpośrednich dowodów, że restrykcja węglowodanów przyczynia się do zwiększenia gęstości receptorów androgenowych. Niektórzy badacze low-carb uważają, że taka sytuacja ma miejsce w związku z tym, że ewentualne obniżenie poziomu testosteronu (zwłaszcza wolnego) na dietach low-carb (przy odpowiedniej adaptacji) niekoniecznie wiąże się ze znacznym spadkiem siły i masy mięśniowej (wstępne badania, anegdoty).
Co do wpływu triglicerydów na zmniejszanie wrażliwości leptynowej, interesujące jest, że według pracy, do której się odniosłeś wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w triglicerydach we krwi może mieć szczególnie negatywny wpływ na wrażliwość leptynową. Diety low-carb często są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, ale wysoka konsumpcja tych kwasów tłuszczowych przy restrykcji węglowodanów niekoniecznie prowadzi do ich zwiększonej akumulacji we krwi - wręcz przeciwnie - zazwyczaj są szybko i sprawnie spalane. W tym przypadku nie jesteśmy tym co jemy
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2015-08-22 19:10:43
Co do wpływu triglicerydów na zmniejszanie wrażliwości leptynowej, interesujące jest, że według pracy, do której się odniosłeś wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w triglicerydach we krwi może mieć szczególnie negatywny wpływ na wrażliwość leptynową. Diety low-carb często są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, ale wysoka konsumpcja tych kwasów tłuszczowych przy restrykcji węglowodanów niekoniecznie prowadzi do ich zwiększonej akumulacji we krwi - wręcz przeciwnie - zazwyczaj są szybko i sprawnie spalane. W tym przypadku nie jesteśmy tym co jemy

Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2015-08-22 19:10:43
2