SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Dziennik faftaqa Vol. 2

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 770204

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Tłuszcz nie musi być zwierzęcy, ale jak najbardziej może. Tyle że nie zawsze takie miksy są OK. Np okołowysiłkowo - git, ale w innych porach - można mieć co do tego wątpliwości.

MIksy o których wspominasz można zastąpić np tabliczką czekolady

No i ewentualnie można pomyśleć też o aspektach zdrowotnych, w trakcie i po treningu regulacja gosp insulinowej i lipidowej trochę inaczej wygląda, ale w późniejszych porach łączenie dużych dawek cholesterolu i SFA (nasyconych) z mocno glikemicznymi / insulinogennymi węglami może prowadzic do zaburzeń w obrębie gospodarki lipidowej.

Nasz organizm posiada mechanizmy regulacyjne, które sprawiają, ze jak dostarczamy cholesteroll z zewnątrz, to jego endogenna synteza ulega zmniejszeniu (pomijam kwestię dystrybucji, na razie pisze ogólnikowo). Te mechanizmy można wyłączyć insuliną. To insulina wpływa na specjalny przełącznik (czynnik transkrypcyjny zwany SREBP) aktywując enzymy cholesterolo i lipogenne nawet wtedy gdy tłuszcz i chol dostarczane są z pokarmem. (Ciekawostka - jej wpływ mogą łagodzić kwasy omega 3 - http://potreningu.pl/articles/138/hiperlipidemia-insulina-i-omega3--artykul-dla-ambitnych)




Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-08-20 20:47:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Dobrze że wrociles.
Fajnie poczytać coś nowego, nie wychodząc z działu.

Btw
Ja w 80% bazuję na tlustym mięsie.
Teraz już wiem dlaczego mam tak dużo muskli




Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-08-20 21:45:49
1

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Także się cieszę z powrotu. Przyznam, że nie było łatwo

Co do nowości - myślę, że mam jeszcze kilka innych ciekawostek do sprzedania jeszcze w tym dzienniku

Np. aktualnie zgłębiam zagadnienia zwiazane z negatywnymi skutami wysokiej podaży omega 3 w przypadku wysokiej aktywnosći fizycznej: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21116022 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1433 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18719
ok 4g leucyny przecietnie jest organizm w stanie przyjac, ile trzeba odczekac po podaży 4g leucyny zeby znow porpawnie 4g leucyny sie wchlonelo?
czy saa/podwyzszone t3 ma twoim zdaniem wplyw na absorbacje wiekszych dawek leucyny w posilku?


Zmieniony przez - zapomnijx4 w dniu 2015-08-20 22:29:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Diablica:) V-Mistrzyni Świata
Ekspert
Szacuny 667 Napisanych postów 1346 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 4847
Ooo fajnie, że znalazłam Będę śledzić Powiadomki on
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
zapomnijx4 - to nie jest tak, że 4g leucyny to dawka maksymalna. Podałęm tę wartość dla przykładu, wymyśliłem ją sobie. Prawdopodobnie góny limit jest wyższy, tak przynajmniej wskazują badania takie jak to:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25026454 (23g białka + 5g leucyny uznane zostało za optimum, ale w sumie wobór byłniewielki )

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20844186 - tutaj 10g EAA + 1,8 lub 3.5g leucyny - wyniki w obu przypadkach podobne. Tzn większa aktywacja mTOR przy wyższej dawce leucyny, ale na poziomie syntezy różnic nie było. Natomiast zanotowano trochę mniejszy katabolizm przy wyższej dawce LEU, ale znowuż jeśli chodzi o bilans - także brak różncy... Znamienne jest że duże dawki LEU bardziej hamują autofagię - to może być niekorzystne.

Diablica:) - witaj, miło Cie tu widzieć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Uzupełniłem wypiskę z diety
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
A ja mam techniczne pytanie. Używasz wagi? :) czy juz znasz mniej więcej ile banana to 120g czy ile papryki to 50g? Jeśli operujesz bez wagi to czy zakładasz jakis margines błędu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
W przypadku niektórych produktów używam wagi, ale nie jest to regułą. Nieraz robię to wyrywkowo żeby sprawdzić "miarę w oku", zazwyczaj zbytnio się nie mylę w przypadku pokarmów, które jadam często. Jak coś zważę i ma np 94g to w program wpisuję 100g. Ale zwracam uwagę na to, czy wszystkiego nie zaokrąglam w jedną stronę Niemniej odstępstwa od realiów na pewno są, zwłąszcza w przypadku warzyw i owoców i innych produktów o niskiej gęstosci energetycznej.

Uwagę przywiązuję do ilosci dolewanego tłuszczu lub używanego do smażenia - tutaj łatwo się machnąć mierząc "na oko".
Ciekawostka - większosć kuchennych wag ma taką ch**ową autokalibrację że dosypując coś po trochu podczas ważenia możemy nie zmierzyć ile danegop produktu dodaliśmy. Mówiac inaczej, jak położymy miskęz załatką na wadze i będziemy po kropelce dolewać oliwy to waga moze zmierzyć 10g podczas gdy daliśmy 20 (chociaż bardziej to widoczne przy suplach w prochu takich jak bcaa). Ja przynajmniej na takie wagi trafiam regularnie.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-08-20 23:52:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
A - no i informacyjnie - dziś zacząłęm odejmowanie białka i fatu z diety. Słyszałem taką teorię, któa mówi, że obcinajać tłuszcz w diecie (bez obcinania węgli) nie da się zmniejszyć poziomu bf. Innymi słowy, że redukcja tkanki tłuszczowej nie opiera się na deficycie kalorycznym tylko węglowodanowym. Mi osobiście wydaje się to stwierdzenie śmieszne, więc przy okazji niniejszego dziennika trochę się pobawię tym zagadnieniem, chyba że niskie spożycie fatu okaże się mocno uciązliwe


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-08-20 23:54:56
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Seminarium z L. Nortonem - zapytanie

Następny temat

[BLOG] CZAJA MASA IF

WHEY premium