SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Piotr Kaczka specjalista ds. badawczo-rozwojow - odpowiada na Wasze pytania ! ! !

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 337147

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 75 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1383
a mozna besposredni po treningu dac 50g carbo i 30g serwatki ? czy lepiej 50 g carbo +5g glutaminy + 10g kompleksu aminokwasów + 5 g bcaa . w sumie serwatka jest rozkladana na aminokwasy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1340 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5297
Elvynnel:

Witam, poniżej sugestie odnośnie poprawy:
1) diety.
Niestety nie napisales konkretnych ilości poszczegolnych produktow spożywczych, więc nie jestem w stanie sie do tego odnieść. Powinienes jednak wyjśc od nastepujących wartości: B=1,8-2g, W=5-6g, T=1,5g. Podziel to równo na 6 równych części (wliczając w to suple potreningowe). @ ostatnie posilki niech tez zawierają węgle (nie mniej niz połowa wyliczonej porcji na posiłek). Przed treningiem weź 6kaps HMBolon, a po treningu 4-5. Do ostatniego posilku dorzuć 250-300 mg Mg2+.
2) treningu
jeśli forma treningu jaka przedstawiles Ci odpowiadała, to nie widzę sensu, aby jej zmieniać. odsunąłbym jednak bardziej w czasie klatkę i barki. Czyli zrobiłbym tak:klatka + tric, plecy + bic, nogi + barki. I nie schodź poniżej 8 powtorzeń w serii, nawet ostaniej. Możesz 6 zrobić sam, a 2 z pomocapartnera treningowego. Układ ćwiczeń i ilość serii jest ok.

Odpowiedzi na pytania:
1) jw.
2) mono najlepiej przyswaja sie po treningu. Z reszta jak każda inna kreatyna, różnia sie jednak między soba tempem podnoszenia swojego stężenia w krwiobiegu. Mono weź np. rano na czczo, TCM przed treningiem, mono po treningu. HMB na pewno przed i po treningu, dobrzeby było jeszcze przed snem
3) kapruty zrób w takim razie w systemie 12,10,10,8,8. Przerwa nie więcej jak 1 min.
4) najlepiej smażyc na olejach o przewadze kwasów tłuszczoweych jednonienasyconych, jako tych bardziej odpornych na utlenianie. Zatem olej rzepakowy, czyli "oliwa północy lub oliwa z oliwek bardzo dobrze sprawdzają się w tej roli
5) pod wzgledem odżywczym makaron będzie miał 100% więcej białka niż np. ryż, spowodowane jest to używaniem jaj do jego produkcji, przez co profil aminokwasowy mąki w makaronie ulega poprawie. W podejściu fitnesowo-dietetycznym jak najbardziej należy wliczyc białko z makaronu do ogolnej puli białka i kalorii. w podejściu kulturystyczno-siłowym nie liczyłbym tego białka, opierając się tylko na produktach pochodzenia zwierzęcego. Można to określić jako moja fanaberię ;)
6) na brzuch możesz zrobić unoszenie nóg do poziomu w zwisie na drabince x30 połączone z spięciami tulowia w leżeniu płasko x20, w sumie 4 superserie. Wtedy dopiero powinno Cię mięśnie brzucha palić. Jeśli jednak odczuwasz palenie w przeponie, to może nie oddychasz odpowiednio w trakcie ćwiczenia?
7) To nie jest błąd redakcyjny, tylko z pełną świadomością napisany tekst. Redakcja Perfect Body nie popełnia takich błędów. Wyjaśniam sprawę cała; napisane jest "białka jaja kurzego", czyli l.mnoga, co odnosi sie do całkowitej puli protein zgromadzonej w białku i żółtku jaja, i to stanowi warotość referencyjną. Proteiny z samego białka jaja kurzego mają niższe BV niż całe jajo ze wzgledu na zubożony skład aminokwasowy (wyrzuciliśmy przecież żółtko, które zawiera ponad 40% puli protein całego jaja). Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości.

Pozdrawiam

OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/
-------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 134 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 8246
Witam,
mam pytanie odnoście ryb. Jakie negatywy może mieć codzienne spożywanie ryb wędzonych, od dłuższego czasu codziennie jem makrele wędzoną w ostatnim posiłku. Zamieniam ją jedynie na rybę trewal lub łosoś, obie również wędzone. Czy może mieć to jakiś negatywny skutek zdrowotny ?

Oraz czy na dłuższą metę jednym z posiłków mogą być: płatki orkiszowe + WPC + orzechy włoskie?
Przyznam szczerze że jest to niesłychanie wygodna i smaczna forma "pełnowartościowego" posiłku, idealna na uczelnie i do pracy, choć wiem że proch nigdy nie zastąpi posiłku mięsnego. Swego czasu podsunął mi ten pomysł Sebastian Kuliński i tak już dłuższy okres czasu mam ten posiłek w swojej diecie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 237 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6288
Witam Panie Piotrze

Mam problem z opornym tluszczem na nogach (uda,lydki)
Jestem już ponad tydzień na redukcji ogólnie z wszystkiego ładnie sadło leci już krata widoczna , dieta i suplementacja dopięta na guzik . Dieta takie Lc modyfikowane mniej niż 100 g ww dziennie . Co Pan poleca na takie nogi ? Jakiś specjalny trening , zmiejszenie wegli ? :) Proszę o rade

CO do mojego wysiłku to trening siłowy 3 x w tygodniu a po siłowni Kick Boxing również 3x w tygodniu . W dniu wolnym od ciężarów robie crossfit/aeroby 2 x w tygodniu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1059 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 13068
Witam

Prośba o informację na temat dobrej literatury na temat żywienia oraz procesów zachodzących w organizmie w aspekcie kulturystyki.
Po 8 latach treningów chciałbym w końcu podnieść swój poziom wiedzy i odkryć jak, po co, i dlaczego. Z góry wielkie dzięki!

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 15357 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 31011
Witam Panie Piotrze
Dla odmiany pytanie od baby: zaczelam ok 5 tygodni temu trening z wolnymi ciezarami, cwiczylam na silowni wczesniej ale potem wypadla mi dosc dluga rekonwalescencja a trening wielostawowy fbw w takim wydaniu jest dla mnie nowy - ale nie tu tkwi sedno sprawy. Otoz: w 1. i 2. tyg. treningu nawet przysiady rzedu 30kg czy mc 40kg w seriach 3x10 byly dla mnie wysilkiem - gibalam sie na lewo i prawo. Na dzien dzisiejszy bez problemu udaje mi sie wykonac powotrzenia dla obciazen przysiad 50-55kg martwy ciag 75kg przy uczuciu, ze nie jest to max. Jestem rozmiarow lichych: 164cm, 54-55kg i taki progres mnie troche dziwi, bo mimo uczucia niedosytu to jednak boje sie szalec z ciezarem bo nie wydaje mi sie, zeby moj organizm byl na to gotowy,miesnie mowia `tak` a rozum sie asekuruje. Jak Pan mysli? Swoja droga jako mgr nauk biologicznych z aspiracjami na parcie dalej pozdrawiam i zycze sukcesow na polu naukowym i sportowym - jest Pan dla mnie wzorem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1340 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5297
pawel9121:

Obawiam się, że nie jestem uprawionina osoba do wypowiadania się w kwestii chirurgii czy medycyny. "Dr" w moim przypadku nie oznacza lekarz medycyny tylko stopiń naukowy, więc pytanie swoje powinieneś skierować do lekarza prowadzącego, który zna historię choroby pacjenta i może ocenić poziom wysiłku i obciążen fizycznych jakim pacjent po rekonwalescencji moze byc poddawany.Jesli lekarz wyrazi zgode co do charakteru wysiłku, wtedy zgłoś się o poprawę rozpiski, którą zaproponujesz.
Pytanie drugie jest w tym samym charakterze co pierwsze. Na Twoim miejscu raczej bym unikal takich pobudzaczy, ale skonsultuj to z lekarzem, najlepiej o specjalizacji medycyna sportowa.

OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/
-------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1340 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5297
kk3:

Zacznij od czegos takiego: ilości wyjściowe: B/W/T = 2,2/ 3/ 1,2

bcaa > tabata > 30g izolatu
I.
1. Płatki owsiane 150g
2. jajo+3 białka

II.
1. Makaron 100g
2. Kura 200g

trening
1. izolat 40g+carbo 85g

III.
1. Makaron 75g
2. Kura 200g

iv.
łopatka wieprzowa 220g

v.
kura 200+oliwa

OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/
-------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1340 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5297
Makaveli01:

Wg mnie dla kulturysty lepsze jest mięso ryby niż drobiowe, ale nie opierałbym się tylko na nim. Chodzi o to aby różnicować aminogram. Mięso ryby na pewno szybciej sie trawi i łatwiej jest sobie poradzić z duża liczba posiłków w ciagu dnia (szybciej głodniejemy). Ja przeplatam rybę i kure i wołowinę w ciągu dnia. Rybe jem po treningu i przed, a kurę z wołowina/ cielęciną wymiennie między pozostałymi posiłkami, ale preferuję wołowinę na noc.
Staraj sie mieszać źródla białka niz opierać sie w przeważającej części na jednym z nich. Co nie oznacza, ze sam nie masz spróbowac, jak takie rozwiązanie będzie Ci słuzyło. Dać znac o wynikach eksperymentu rybnego.

Pozdrawiam

OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/
-------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1340 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5297
desmoRR:

obawiam się, że na pompkach to raczej dużej klaty nie zbudujesz. Na poczatku na pewno sie to sprawdza, ale uwierz mi, wcześniej czy później postępy się zatrzymają i tym sposobem nie będziesz w stanie ruszyć mięśnia. Krótko mówiąc, potrzebujesz solidnego ciężaru w trakcie ćwiczeń. Jeśli nie odczuwasz pompy po treningu siłowym znaczy, że coś źle robisz, może mniej pod względem technicznym a bardziej dobór ciężaru i długości przerw. Ćwicz na poziomie 65-85% CM, z przerwą 60sek między seriami 10-12 powtórzeń technicznie wykonanych. Pompek do tego treningu już bym nie dodawał, chyba, ze jako rozgrzewka na poczatku treningu. Klatke ćwiczysz 1-3 razy w tyg zaleznie od stażu - im dłuzszy, tym rzadziej.

OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/
-------------------------

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

NOWOŚĆ >>>VITA-MIN PLUS SENIOR<<< NOWOŚĆ

Następny temat

Piwo a masa (by Ambroziak)

WHEY premium