Hekade - odpowiem od razu konkretem
http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=4135
"stymuluje wytwarzanie erytropoetyny w nerkach, zwiększa liczbę erytrocytów i stężenie hemoglobiny"
"Podawanie w skojarzeniu z ludzką rekombinowaną erytropoetyną, zwłaszcza u kobiet i młodych mężczyzn, umożliwia stosowanie erytropoetyny w mniejszych dawkach."
"Nasila działanie doustnych leków przeciwzakrzepowych z grupy kumaryny, co sprawia, że konieczne jest monitorowanie parametrów krzepnięcia."
teraz moje pytanie -> w jaki sposób bold zagęszcza krew?
"nasilenie produkcji erytrocytów w długich cyklach wiąże się z ryzykiem zakrzepu"
czy w bazie leków nie pisze że deka zwiększa produkcje erytrocytów? no właśnie deka robi dokładnie to samo, ALE...
ostatni cytat. Podobnie jak aspiryna, acard, czyli kwas acetylosalicylowy, NIE ROZRZEDZA krwi tylko hamuje krzepnięcie. Ma to ten plus że gdy krew jest gesta(tu powinniśmy poza poziomem erytrocytów patrzeć na poziom hematokrytu, a go można mieć zawysoki nawet mało pijąc/będac odwodnionym) łatwiej o zakrzep, zakrzep może powodować niedokrwienie tkanek, przekrwienie przez utrudnienie odpływu, jesli zakrzep się oderwie może zatamowac naczynie i spowodować zator. Zator tętnicy powoduje zawał.
Wiec dekanie rozrzedza krwi ale osłabia jej krzepliwość stąd łatwiej o krwotoki czy tamowanie krwi ale nie obniża poziomu hematokrytu itd.
Wydzieliny może rozrzedzać acetylocysteina, np podczas choroby, przeziębienia. Nie wiem jak się to ma to samej gęstości krwi.
Z tempem chłopaki odpisali
Przy wznosach rozkładam nieco najszersze żeby ręce nie zwisały pionowo w dół i naramienny nie tracił napięcia(co inne z linką na bramie) i lekko spinam mięsnie brzucha, aby uniknąc "wydłużania", wyciągania się w górę
o winie nie czytałem

a co w skrócie tam pisali?