Szacuny
12
Napisanych postów
1895
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
17619
23 grudnia skończyłem swoją SP.
Moje rady są takie, że w każdym miejscu jest inaczej. Na pewno większy rygor jest w jednostkach niż w centrach bo miałem porównanie ze znajomym, był w centrum na tym samym turnusie co ja w jednostce.
Co do włosów, ja ogoliłem się dzień wcześniej góra 9mm boki 0mm i już nie musiałem golić się u fryzjera w wojo.
Później fryzjera nie było ale na szczęście znajome twarze z domu zabrali maszynki do włosów więc za 5zł Cię ogolili na przysięgę :D i to całkiem nieźle
Co do przepustek to do przysięgi brak. Pierwszą dostajesz PJ na 72h w dniu przysięgi. Potem u nas dawali PJ w zależności od wyników w nauce, robili w tygodniu kartkówki i jak miałeś oceny z przedziału 4 lub 5 to jechałeś do domu jeśli 2 to nauka czasem kogoś z 3 puścili.
Jechać na PJ mogło tylko 50% stanu jednostki bo musiała być zachowana zdolność bojowa. PS- czyli stałki również udzielane były za wyniki w nauce.
My mieliśmy 5 tygodni unitarki. Głównie musztra itp :)
po przysiędze siedzieliśmy głównie na strzelnicy i na poligonach, jeździliśmy starami na pacę lub iveco na pacę to były czasy.
Później egzaminy, urlop 5 dniowy. No i grudzień szkolenie specjalistyczne, na koniec znów egzaminy :)