Gdybym Cię nie znał, i gdybyśmy spotkali się gdzieś przypadkiem i opowiedziałbyśmi coś takiego, to myślę, że uśmiechnąłbym się, zerknął na zegarek i powiedział że niestety, ale muszę już iść..
...
Napisał(a)
dla mnie to nie są tematy tabu.. Po prostu zaskakuje mnie, że można z taką łatwością stwierdzić, że skoro po jednym tłuszczu chce Ci sięjeśc a po innym nie to na pewno za ten fakt odpowiada insulina. Zwłaszcza że temat dotyczy tłuszczów
Gdybym Cię nie znał, i gdybyśmy spotkali się gdzieś przypadkiem i opowiedziałbyśmi coś takiego, to myślę, że uśmiechnąłbym się, zerknął na zegarek i powiedział że niestety, ale muszę już iść..
Gdybym Cię nie znał, i gdybyśmy spotkali się gdzieś przypadkiem i opowiedziałbyśmi coś takiego, to myślę, że uśmiechnąłbym się, zerknął na zegarek i powiedział że niestety, ale muszę już iść..
4
...
Napisał(a)
co do wpływu owoców na stłuszczenie wątroby czytałem na bank, jak nie to moja pamięć grubo szwankuje. Na dniach pogrzebie i poszukam artykuł o ile jesteś zainteresowany. O ile się nie myle to gdzieś na fb czytałem u Aleksandry Garbacz lub Michała Undry(jak to totalna herezja to przepraszam te nazwiska :P )
...
Napisał(a)
dobrze odnosnie tej insuliny, wplywu odpowiednic tluszczy na laknienie widze ze nie pogadamy sobie ;) co do owocow, nie ma nic lepszego na redu niz jako zrodlo ww walic wlasnie owoce glukozowe z niskim ig,. nic tak dobrze nie zapyca i nie daje spelniania slodkiego, jak wlasnie owoce
fruktoza jedynie z tego co kojarzę to zakloca produkcje glukagonu, kojarzysz takie badanie tadziu
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-05-11 23:29:19
fruktoza jedynie z tego co kojarzę to zakloca produkcje glukagonu, kojarzysz takie badanie tadziu
Zmieniony przez - tanieodzywianie w dniu 2016-05-11 23:29:19
...
Napisał(a)
Tomek - żeby nie było że Cię tutaj jakoś zbywam, wybacz - serio brałem pod uwagę, że trochę sobie szyderę ciagniesz z tematu zrzucania wszystkiego na insulinę.Poza tym napisałeś kilka razy nieprawdę (olej lniany spożyty solo nie obniża insuliny, oliwa także - nie wiem skąd bierzesz informacje,..)
Skoro watek się pojawił i pytasz o moje odczucia, to - nie pijałem po 30ml olejlu lnianego i pić nie będę by sprawdzić coś do jest dla mnie oczywiste i czego mechanizm doskonale rozumiem. Jesli już pytasz o moje doświadczenia, to dopowiem że po spożyciu 20 - 30g oleju koksowego lub też masła - nie jestem głodny (zwłaszcza dotyczy to oleju kokosowego). Spożywałem co prawda nie solo ale z kawą (również bezkofeinową) i lekkim kakao a także z herbatą (czarną, zieloną, owocową). Hamowanie głodu przez kokosowy zwiazane jest z tym, że MCT sa silnie ketogenne (omijają enzymy CPT-1 i CPT-2 i dostaja się do mitochondriów w niekontrolowany przez karnitynę sposób co powoduje natychmiastową produkcję ciał ketonowych, a te hamują łaknienie - zazwyczaj tak się dzieje). W przypadku masłła może być różnie, bo zawiera ono pewne ilości latozy czyli cukru którego smak jest słodki. Dlatego u niektórych osób ten produkt może powodować wzrost chęci dalszego konsumowania. Śmietana to już klasyczne połączenie słodkawego smaku i tłuszczu. Dlaczego to połączenie jest takie istotne? Już tłumaczę:
My ewolucyjnie mamy słabosc do smaku tłustego i tłustego (i słonego, umiami, przypalonego). Mogę przytoczyć hipotezy biologów dotyczące tego skąd się ta słabosć wzięła ale chyba nie jest najważniejsze. Najważniejsze jest to, że smaki te w przyrodzie niemal nigdy nie występują razem poza jedynym wyjątkiem - wystepują one w mleku matki (a wieć mamy z nimi styczność wtedy gdy nasze zapotrzebowanie energetyczne w stosunku do masy ciała jest największe no i buduje to też określone przyjemne skojarzenia smaku z przyjemnością towarzyszącą bliskosci z matką) . Zna ktoś inny produkt nieprzetwrzony, naturalnie występujący w przyrodzie, który jest i słodki i tłusty? (ja znam, ale jest ich bardzo niewiele - dopowiem na końcu). Do czego zmierzam? Otóż gdy natrafimy na jakieś połączenie tłustego i słodkiego smaku to konsumpcji towarzyszy taka przyjemnośc, że nie jesteśmy w stanie przestać. To nie ma nic wspólnego z insuliną, a z pobudzaniem ukłądu nagrody, zmianą w produkcji pewnych neuro przekaźników (proponuję zaintyeresować się niebiologicznymi funkcjami jedzenia). I teraz finisz: śmietana to połączenie laktozy (smak słodki) tłuszczu i białka (smak umami - za który odpowiada kwas glutaminowi i jego amid). Mało tego smiatana powstaje zazwyczja z poddanego obróbce termicznej mleka. A obróbka termiczna daje posmak akryloamidu i innych substancji któe są przez nas pożadane (lubimy smak produktów poddanych obróbce - też jest to uwarunkowane ewolucyjnie i mogę wytłumaczycskąd to się wzięło ) Podobnie masło także pewne ilosci laktozy zawiera (niewiele, ale jednak ona jest - a wystarczy naprawdę trochę). Masło jest mniej wyrazistym przykładem, ale na siłę można je pod to podpiąc poza tym też powstaje z mleka poddawanego obróbce - co niesie za sobą potencjalnie przyjemne wrażenia smakowe.
Co do olejó roślinnych to olej lniany i oliwa z oliwek zawieraja zwiazki które nadaja im lekko goryczkowaty posmak. Znów można cofnąc się do biologii ewolucyjnej i przypomnieć, ze smakiem gorzkim zazwyczja co się w przyrodzie charakteryzuje? Odpowiedź brzmi - trucizny (dlatego dzieci (co w pewnym oklresie życia wszystko biorą do buzi) są tak wyczulone na gorzki zmak i nie zjedzą brukselki gdzie są gorzkei glukozynolany).
OBIECAŁEM że dopowiem o naturalnym produkcie który jest i słodki i tłusty - otóż są nim np. orzechy nerkowca. I teraz pytanie: potrafi ktoś zjeśc jednego jak przed nosem jest cała paczka? Nie. A przecież tam są tłuszcze jednonienasycone (te same co w oliwie). A w świetle opowiedzialnych tutaj teorii powinny obniżać insulinę i hamować łaknienie
Słodycze, które są w sklepach tuczą nie dlatego że podbijaja insulinę ale dlatego że można je wp*****lać bez końca bo są połączeniem naszych lubionych smaków, któe powodują że mechanizmy kontroli łaknienia wariują. Proste i banalne.
Oczywiscie można rozwijać temat dalej. MI nie chce sietrochę robić tu nie wiadomo jak długich wywodów. Niemniej wydaje mi się, ze w świetle dużej ilosci danych z zakresu wpływ b9odzćó smakowych na kontrolę łaknienia argumenty typu - "to na pewno insulina - mówię Ci" - nie mają dużej wartości. Niechcę być tutaj brutalny, ale podkreślę, z jednej strony mamy założenie dotyczace wpływu różnych tłuszczów na wydzielanie insuliny i dotyczace wpływu insuliny na łaknienie - załozenie arbitralne, wymyślone, przeczące wynikom badań naukowych (i otwarcie o tym piszesz, ze ono przeczy wynikom badań i jeszcze to bagatelizujesz), a z drugiej - mamy wytłumaczenie zgodne z duchem nauki nie tylko nauki o zywieniu ale również biologii ewolucyjnej, któe nie podważa badań i któe dla mnie przynajmniej (ja go nie wymyślam,,a przytaczam) - jest przekonywujące i kompleksowo (a nie tylko fragmentarycznie) LOGICZNE
Pozdrawiam i kończę tym swój udział w wątku o wpłiwie insuliny na łaknienie, wpływie tłuszczu na insulinę i opiciu oleju przed posiłkiem Dawać sogi bo się aż spociłem
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-11 23:56:19
Skoro watek się pojawił i pytasz o moje odczucia, to - nie pijałem po 30ml olejlu lnianego i pić nie będę by sprawdzić coś do jest dla mnie oczywiste i czego mechanizm doskonale rozumiem. Jesli już pytasz o moje doświadczenia, to dopowiem że po spożyciu 20 - 30g oleju koksowego lub też masła - nie jestem głodny (zwłaszcza dotyczy to oleju kokosowego). Spożywałem co prawda nie solo ale z kawą (również bezkofeinową) i lekkim kakao a także z herbatą (czarną, zieloną, owocową). Hamowanie głodu przez kokosowy zwiazane jest z tym, że MCT sa silnie ketogenne (omijają enzymy CPT-1 i CPT-2 i dostaja się do mitochondriów w niekontrolowany przez karnitynę sposób co powoduje natychmiastową produkcję ciał ketonowych, a te hamują łaknienie - zazwyczaj tak się dzieje). W przypadku masłła może być różnie, bo zawiera ono pewne ilości latozy czyli cukru którego smak jest słodki. Dlatego u niektórych osób ten produkt może powodować wzrost chęci dalszego konsumowania. Śmietana to już klasyczne połączenie słodkawego smaku i tłuszczu. Dlaczego to połączenie jest takie istotne? Już tłumaczę:
My ewolucyjnie mamy słabosc do smaku tłustego i tłustego (i słonego, umiami, przypalonego). Mogę przytoczyć hipotezy biologów dotyczące tego skąd się ta słabosć wzięła ale chyba nie jest najważniejsze. Najważniejsze jest to, że smaki te w przyrodzie niemal nigdy nie występują razem poza jedynym wyjątkiem - wystepują one w mleku matki (a wieć mamy z nimi styczność wtedy gdy nasze zapotrzebowanie energetyczne w stosunku do masy ciała jest największe no i buduje to też określone przyjemne skojarzenia smaku z przyjemnością towarzyszącą bliskosci z matką) . Zna ktoś inny produkt nieprzetwrzony, naturalnie występujący w przyrodzie, który jest i słodki i tłusty? (ja znam, ale jest ich bardzo niewiele - dopowiem na końcu). Do czego zmierzam? Otóż gdy natrafimy na jakieś połączenie tłustego i słodkiego smaku to konsumpcji towarzyszy taka przyjemnośc, że nie jesteśmy w stanie przestać. To nie ma nic wspólnego z insuliną, a z pobudzaniem ukłądu nagrody, zmianą w produkcji pewnych neuro przekaźników (proponuję zaintyeresować się niebiologicznymi funkcjami jedzenia). I teraz finisz: śmietana to połączenie laktozy (smak słodki) tłuszczu i białka (smak umami - za który odpowiada kwas glutaminowi i jego amid). Mało tego smiatana powstaje zazwyczja z poddanego obróbce termicznej mleka. A obróbka termiczna daje posmak akryloamidu i innych substancji któe są przez nas pożadane (lubimy smak produktów poddanych obróbce - też jest to uwarunkowane ewolucyjnie i mogę wytłumaczycskąd to się wzięło ) Podobnie masło także pewne ilosci laktozy zawiera (niewiele, ale jednak ona jest - a wystarczy naprawdę trochę). Masło jest mniej wyrazistym przykładem, ale na siłę można je pod to podpiąc poza tym też powstaje z mleka poddawanego obróbce - co niesie za sobą potencjalnie przyjemne wrażenia smakowe.
Co do olejó roślinnych to olej lniany i oliwa z oliwek zawieraja zwiazki które nadaja im lekko goryczkowaty posmak. Znów można cofnąc się do biologii ewolucyjnej i przypomnieć, ze smakiem gorzkim zazwyczja co się w przyrodzie charakteryzuje? Odpowiedź brzmi - trucizny (dlatego dzieci (co w pewnym oklresie życia wszystko biorą do buzi) są tak wyczulone na gorzki zmak i nie zjedzą brukselki gdzie są gorzkei glukozynolany).
OBIECAŁEM że dopowiem o naturalnym produkcie który jest i słodki i tłusty - otóż są nim np. orzechy nerkowca. I teraz pytanie: potrafi ktoś zjeśc jednego jak przed nosem jest cała paczka? Nie. A przecież tam są tłuszcze jednonienasycone (te same co w oliwie). A w świetle opowiedzialnych tutaj teorii powinny obniżać insulinę i hamować łaknienie
Słodycze, które są w sklepach tuczą nie dlatego że podbijaja insulinę ale dlatego że można je wp*****lać bez końca bo są połączeniem naszych lubionych smaków, któe powodują że mechanizmy kontroli łaknienia wariują. Proste i banalne.
Oczywiscie można rozwijać temat dalej. MI nie chce sietrochę robić tu nie wiadomo jak długich wywodów. Niemniej wydaje mi się, ze w świetle dużej ilosci danych z zakresu wpływ b9odzćó smakowych na kontrolę łaknienia argumenty typu - "to na pewno insulina - mówię Ci" - nie mają dużej wartości. Niechcę być tutaj brutalny, ale podkreślę, z jednej strony mamy założenie dotyczace wpływu różnych tłuszczów na wydzielanie insuliny i dotyczace wpływu insuliny na łaknienie - załozenie arbitralne, wymyślone, przeczące wynikom badań naukowych (i otwarcie o tym piszesz, ze ono przeczy wynikom badań i jeszcze to bagatelizujesz), a z drugiej - mamy wytłumaczenie zgodne z duchem nauki nie tylko nauki o zywieniu ale również biologii ewolucyjnej, któe nie podważa badań i któe dla mnie przynajmniej (ja go nie wymyślam,,a przytaczam) - jest przekonywujące i kompleksowo (a nie tylko fragmentarycznie) LOGICZNE
Pozdrawiam i kończę tym swój udział w wątku o wpłiwie insuliny na łaknienie, wpływie tłuszczu na insulinę i opiciu oleju przed posiłkiem Dawać sogi bo się aż spociłem
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-11 23:56:19
66
...
Napisał(a)
tedeusz i ten post dal mi sporo do myslenia, czekalem w sumie az wybucniesz i pierd.alniesz cos konkretnego :) Czas jeszcze raz wszystko przeanalizowac i szukac przyczyny gdzie indziej niz w insulinie.
13
...
Napisał(a)
I takie słowa dają mi poczucie sensu w życiu
Te wcześniejsze jednak jak widać stanowiły bodzieć do działania, więc pewnie też były potrzebne
BTW - takich i wielu innych rzeczy uczę tylko na szkoleniach i niestety zazwyczja nie dzielę się nimi w dzieniku i w artykułach
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-11 23:58:38
Te wcześniejsze jednak jak widać stanowiły bodzieć do działania, więc pewnie też były potrzebne
BTW - takich i wielu innych rzeczy uczę tylko na szkoleniach i niestety zazwyczja nie dzielę się nimi w dzieniku i w artykułach
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-11 23:58:38
3
...
Napisał(a)
ccialem cie rozjuszyc, zeby w koncu walnal cos z jajem a nie tylko - insulina ma wplyw na apetyt ujemny i uj. Male sprostowanie po oliwe z oliwek czy lnianym nawet moje ulubione smakowyli ledwie co wciskam w siebie, dodatkowo lubie smak tyc olejow wiec na gorycz do konca bym nie stawial cyba ze to dziala niepodswiadomie. Odnosnie nabialu, strzal w 10 to jest
6
...
Napisał(a)
nie czuję się rozjuszony, rozjuszenie nie pzystoi dżentelmenowi, niemniej zmoywowałeś mnie do napisania najdłuższego posta w tym dzienniku
w/w tematu - jak napisałem - już nie będę kontynuował, bo sądże że można byłoby to robić bez końca
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-12 00:03:03
w/w tematu - jak napisałem - już nie będę kontynuował, bo sądże że można byłoby to robić bez końca
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-12 00:03:03
4
...
Napisał(a)
jest git majonez mordo, odwaliles kawal dobrego wywodu. Mysle ze wielu skorzysta
3
...
Napisał(a)
Kolejna wiedza przyswojona:). Musze sie wybrac na szkolnie oj musze :). Jak bedzie w 3m na bank jade :). Pozdrawiam. I zycze milego wieczoru. Ja ide cos zjesc bo od tego czytania az mnie ciagnie do czegos slodkiego..;p dobrze ze mam kiwi i grejpfruta xd
Poprzedni temat
Seminarium z L. Nortonem - zapytanie
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- 301
- 302
- 303
- 304
- 305
- 306
- 307
- 308
- 309
- 310
- 311
- 312
- 313
- 314
- 315
- 316
- 317
- 318
- 319
- 320
- 321
- 322
- 323
- 324
- 325
- 326
- 327
- 328
- 329
- 330
- 331
- 332
- 333
- 334
- 335
- 336
- 337
- 338
- 339
- 340
- 341
- 342
- 343
- 344
- 345
- 346
- 347
- 348
- 349
- 350
- 351
- 352
- 353
- 354
- 355
- 356
- 357
- 358
- 359
- ...
- 360
Następny temat
[BLOG] CZAJA MASA IF
Polecane artykuły