Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]
[...] mało tłuszczu, ale też niewiele mięśni, muszą pogodzić się z pogorszeniem jakości muskulatury w trakcie cyklu „masowego”, co jednak pozwoli przełamać stagnację i wejść na wyższy poziom. Pigułki i flakony sposobem na przyrosty Wiele osób traktuje sterydy anaboliczno-androgenne (SAA), SARM, rozmaite peptydy jako uniwersalne rozwiązanie problemów [...]
Trening interwałowy jest niezwykle modny, ale jako narzędzie, wcale nie musi się sprawdzać. Dlaczego? Najpierw musisz wiedzieć, po co chcesz wykonywać danego rodzaju ćwiczenia, jakie mają one miejsce w planie i jak trening będzie ewoluował w perspektywie następnych kilku, kilkunastu miesięcy. Czwarty poziom Starasz się nie przekraczać 185 uderzeń [...]
[...] latach pracy nad sylwetką. Nie ma nic gorszego niż to uczucie i towarzysząca mu niemoc z powodu zakazu treningów. Utalentowany kulturysta rósł w siłę, wznosząc się na coraz wyższy poziom. Kiedy udało mu się zbudować całkiem niezłą sylwetkę i osiągnąć wagę 136 kg, stało się najgorsze. Aktualnie Antoine Vaillant waży 126,5 kg i nie czuje się z tym [...]
[...] wiąże? Co to jest hematokryt? Z punktu widzenia sportowca ważny jest hematokryt, czyli ilość krwinek czerwonych względem innych elementów osocza (objętości całej krwi). Im wyższy hematokryt, tym więcej całkowitej objętości krwi stanowią krwinki czerwone. Hematokryt to broń obosieczna. Może ułatwiać transport tlenu, jak i być powodem poważnego [...]
[...] Theo Campbell vs Connagh Howard Brad Scott MMA vs Conan Barbaru AJ Bunker vs Carla Jade Ventour vs Jacques Fraser Jamie O’Hara vs Kris Boyson Frank London vs TBC Forda jest wyższy od Gharibiego, ale lżejszy. Niemniej, to brytyjski kulturysta jest zdecydowanym faworytem do wygrania pojedynku. Nadchodzące dwa miesiące zapowiadają się naprawdę [...]
Tytułowe pytanie nie jest prowokacją ani żartem. Jeśli nie wierzysz, to zapytaj przeciętnego bywalca siłowni, o wydawałoby się, oczywiste kwestie. Do dzisiejszego dnia krążą opowieści o „anabolicznych ćwiczeniach”, takich jak martwy ciąg, przysiady, wykroki, wyciskania, podciąganie na drążku czy wiosłowanie. Z drugiej strony uszkodzenia włókien [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
Dietetycy często przekonują nas, że rozpoczęcie dnia od porządnego posiłku ma ogromne znaczenie dla samopoczucia, zdrowia oraz estetycznej sylwetki. Mają na myśli zrównoważone śniadanie złożone z solidnej porcji węglowodanów. Przez lata powtarzano, żeby w miarę upływu dnia stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów w posiłkach. Podsumowanie Warto [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Budowanie masy mięśniowej to ciężka praca wymagająca przemyślanej strategii. Odpowiedni trening, dieta, regeneracja to takie trzy podstawowe filary dobrej formy. Istnieją jednak pewne czynniki, które mogą osłabiać Twoje wysiłki, a jednym z nim są niektóre leki. Oczywiście nie oznacza to, że nie powinieneś ich brać. W końcu priorytetem w życiu [...]
[...] stopniowo stawał się niższy i ochrypły. Mimo że nie używała innych środków z grupy SAA, jej zmiana głosu była trwała. Terapia głosowa mająca na celu uczynienie jej głosu wyższym i bardziej kobiecym, nie była skuteczna. Kobieta straciła pracę, ponieważ ludzie myśleli, że jest mężczyzną. Pożegnała się też z kulturystyką. W 1998 skontaktowała [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
Beta-alanina (BA) jest aminokwasem wytwarzanym endogennie w wątrobie. Można ją pozyskiwać z pożywienia, gdyż znajduje się w drobiu, wołowinie i rybach. Warto jednak pamiętać, że kreatynę również znajdujemy w mięsie, a raczej nikt nie da rady zjeść codziennie 2-3 kg wołowiny czy wieprzowiny. To, iż coś jest spotykane w pokarmie, nie oznacza, że są [...]
[...] złudzenia dziwią się, iż „przecież jesz tak dużo ryżu, kaszy czy makaronu?”. Im masz niższy poziom tkanki tłuszczowej, więcej mięśni, szybszy metabolizm, wyższy poziom hormonów anabolicznych (testosteronu, hormonu wzrostu, IGF-1), więcej wolnych hormonów tarczycy, mniej estradiolu, mniejszy stan zapalny (niższy poziom cytokin, [...]
W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]