[...] czy pH. Kulturyści mogą cierpieć z powodu hiperglikemii, gdyż środki, po które sięgają, mogą poprzez różne mechanizmy, wywoływać cukrzycę typu II (najbardziej znane w tym aspekcie są sterydy anaboliczno-androgenne oraz hormon wzrostu). Zresztą chorowanie na cukrzycę wcale nie oznacza, iż dana osoba nie może zostać kulturystą. Niemniej [...]
[...] meta-analizy sugerują, że ani żywność sojowa ani suplementy izoflawonów nie zmieniają stężenia biodostępnego testosteronu u mężczyzn. Komentarz: uzyskane wyniki świadczą o tym, iż białko sojowe nie jest szkodliwe dla stężenia testosteronu u mężczyzn. Cóż, pewnie wynik eksperymentu zależy też od dawki białka sojowego, produktów sojowych lub też [...]
[...] tułowia może mieć zupełnie inne podłoże! Można powiedzieć, że SAA wywołują niewydolność serca, ale też mogą maskować jej objawy (utrudniać prawidłową diagnozę schorzenia). W tym przypadku odpowiedź mogą dać enzymy wątrobowe (np. GGTP, ALAT, ASPAT), EKG serca, badanie enzymów związanych z sercem (troponiny, peptydy natriuretyczne np. BNP i [...]
Erytrytol (erytrol)jest popularnym słodzikiem z grupy polioli. Wbrew popularnym wierzeniom i obiegowym mitom, mimo setek przeprowadzonych eksperymentów, nikt nie udowodnił, by jakikolwiek zamiennik cukru stosowany z umiarem był groźny dla zdrowia. Wręcz przeciwnie, wiele z tych środków wykazuje wyraźne działanie prozdrowotne, pod względem wpływu [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
[...] witamina D wiązana jest ze specyficznym białkiem, które odpowiada za transport do tkanek docelowych, czyli tych, na których znajdują się receptory. Istnieje ich ponad 30 (w tym kości, czy mięśnie szkieletowe), jednak warto zwrócić uwagę na to, że zalicza się do nich również mózg. Co interesujące, w mózgu również obecne są enzymy, które pozwalają [...]
[...] do zapotrzebowania często charakteryzują się m.in. niższym BMI oraz wyższym ryzykiem złamań kości. Czy weganizm jest dobry dla kości? Istnieją przesłanki naukowe mówiące o tym, że podobnie jak w przypadku wielu diet eliminacyjnych, tak również w przypadku diet wegańskich powstawać może ryzyko pewnych niedoborów i osłabienia tkanek. Na drodze [...]
Resveratrol (trans-3,4′,5-trihydroxystilbene, RES) jest naturalnym polifenolem, źródłem stilbenoidów. Występuje naturalnie w wielu gatunkach roślin, w tym winogronach, borówkach, malinach i morwach. W jednym z badań myszy przydzielono losowo do suplementacji resveratrolem i grup treningowych. Oceniano zdolność do ćwiczeń, w tym siłę [...]
GABA (kwas gamma aminomasłowy) to aminokwas pochodzenia naturalnego, który blokuje niektóre sygnały mózgowe, wywołując działanie uspokajające. Działanie to może być pomocne w przypadku odczuwania niepokoju, stresu oraz lęku. GABA, skutecznie wycisza organizm. Dawkowanie W suplementacji sportowej zaleca się przyjęcie od 500 mg do 3000 mg GABA, w [...]
Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]
[...] podejrzewano o działanie rakotwórcze przynajmniej od kilkudziesięciu lat. Pośrednio alkohol obniża poziom witamin np. (A i E; niektórych witamin z grupy B), cynku, żelaza w tym kwasu foliowego i tiaminy we krwi, co powoduje zwiększone ryzyko raka. Poza tym alkohol zakłóca regenerację glikogenu, naprawę włókien mięśniowych, obniża przyrosty masy, [...]
[...] przyczyny takim powodzeniem cieszy się suplementacja ALA. ALA - to nie tylko narzędzie w walce z nadmiarem wolnych rodników Cukrzyca Postęp cywilizacyjny i związana z tym zmiana wzorców żywieniowych (dieta zachodnia) oraz wzorców pracy (i ogólnie poruszania się), są jednymi z najczęściej wymienianych przyczyn rozwoju chorób [...]
[...] produktach spożywczych, takich jak kimchi, miso i tempeh. Nie są to powszechne produkty, więc wiele osób przyjmuje GABA w formie suplementu. Dowiedzmy się więcej o GABA, o tym, jak jego zwiększony poziom może wpływać na mózg i ciało. Jak GABA działa na organizm? W mózgu znajdziemy wiele neuroprzekaźników, które wyzwalają lub hamują określone [...]
[...] relację człowieka z otoczeniem. Styczność ze świeżym powietrzem i promieniami słonecznymi zastąpiły wentylowane pomieszczenia ze światłem pochodzenia elektrycznego. Poza tym, że nowe budynki, zarówno bloki mieszkalne, jak i fabryki, stawały się w tamtym okresie coraz wyższe, to rosło również ich zagęszczenie. Zaburzone przez to zostały [...]
[...] wykazuje również wpływ na stan zapalny ustroju, mimo upływu lat i licznych badań naukowcy do końca nie wiedzą, w jaki sposób to się dzieje. Istnieje kilka teorii, w tym dotycząca syntezy karnozyny, w której uczestniczy beta-alanina. W każdym razie podawanie BA przez 4 tygodnie w dawce 0,5 g dziennie (czyli ogólnie rzecz biorąc znikomej) [...]
Suplementy diety przeznaczone do regulacji stanu odżywienia ulegają ciągłym modyfikacjom, które mają na celu optymalizację przyswajania oraz stabilizację poziomu danego związku w tkankach. Poza formami chemicznymi związków, które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Przyczynia się ona do utrzymania zdrowia człowieka jako przeciwutleniacz, kofaktor w syntezie kolagenu i czynnik immunomodulujący, a także w szerokim zakresie dodatkowych działań biologicznych wspierających zdrowie skóry, układu krążenia i układu nerwowego, wykazuje nawet pewne właściwości [...]
[...] i behawioralne przejawiające się dominującym poczuciem dyskomfortu psychicznego i somatycznego. Do tego typu problemów zalicza się zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju, w tym objawy depresji, wycofanie z kontaktów społecznych oraz objawy somatyczne, które nie są związane ze zdiagnozowanymi chorobami. Wnioski i znaczenie To randomizowane [...]
Betaina w suplementacji sportowej posiada szerokie zastosowanie wspomagające układ trawienny. Jej działanie zwiększa ilość kwasu chlorowodorowego w żołądku, który to odpowiedzialny jest za procesy trawienne, a to z kolei warunkuje przyswajanie się składników odżywczych. Jednak okazuje się, że betaina wykazuje również działanie anaboliczne. Czy [...]
[...] Coraz częściej zwraca się uwagę na to, że mniej niż połowa spożywanej glukozaminy jest przyswajana, ponieważ organizm nie ma zdolności do pełnego jej rozkładu. „Zajmują się” tym bakterie jelitowe, które dzięki temu mają lepsze warunki do kolonizacji i przetrwania. Wiąże się z tym efekt ochronny wobec przewodu pokarmowego, np. w kontekście [...]